Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Anno Huidekoper

De zoektocht naar de digitale versie van Agfa Record Rapid fotopapier

dinsdag 2 januari 2024, 16:32 door | 1.147x gelezen | 3 reacties

Het Agfa Record Rapid fotopapier was geliefd bij veel zwart-wit werkers ten tijde van de donkere kamer. Is dit digitaal te evenaren? Een kort verslag van mijn zoektocht naar een soort van heilige graal.

Mijn eigen oude afdrukken op dit fotopapier die ik onlangs bekeken heb zijn inmiddels bijna een halve eeuw oud. Gelukkig zijn ze al die tijd wel in het donker tussen glas bewaard gebleven. Wat een mooie warmtonige print zie ik! En, het oppervlak heeft leven.

Agfa record rapid


Analyse van oude afdrukken


Het Agfa papier stond bekend om de mooie toonschaal en het diepe zwart. Je kon de kleur wat beïnvloeden door een neutrale of juist een warmtonige ontwikkelaar te gebruiken. Het oppervlak heeft een lichte glans en een geringe structuur.

Naar deze kwaliteit ben ik op zoek, maar dan in een digitale versie! Ik heb met een X-Rite i1 meet instrument de diverse grijstinten van een paar Record Rapid foto's doorgemeten en tevens heb ik de maximale zwarting bepaald. En ik heb de oude afdrukken onder diverse lichtbronnen bekeken.

Innova fotopapier(3)


Hoe nu verder, aanbod van fotopapier is groot


Wanneer je naar het aanbod van (digitaal) fotopapier kijkt dan zie je dat het aanbod groot is. Dit heeft te maken met onder meer het formaat, de drager, de aanwezigheid of afwezigheid van witmakers en de structuur van het oppervlak.

Van de firma Arca te Moerdijk, leverancier van onder andere printers, inkt en fotopapier, kreeg ik wel dertig soorten papier mee met de mededeling: 'Zoek de Digitale Agfa Record Rapid'.

In die grote stapel fotopapieren zie ik bekende namen als Epson, Hahnemühle en Innova. Met een Epson SureColor SC-P700 A3+ printer ben ik aan de slag gegaan.

Deze printer maakt gebruik van gepigmenteerde inkt en beschikt over twee grijs cartridges. Minstens zo belangrijk, voor veel papiersoorten zijn voor deze printer ICC profielen beschikbaar.

Populair gezegd, een ICC profiel vertelt de printer hoe hij een bepaalde kleur of grijstint op een specifiek printerpapier moet printen. Arca heeft deze ICC profielen voor heel veel papiersoorten en printers op de website gezet.

Ook staat op dezelfde website in welke map je zo'n profiel op je PC moet plaatsen, namelijk: Windows>System32>Spool>Drivers>Kleur. Iedereen die kan knippen en plakken kan dit.

Selectiecriteria om tot een keuze te komen


Op veel papiersoorten heb ik een afdruk gemaakt van het zwart-wit testbestand dat ik zelf ontwikkeld heb. Het geeft informatie over de maximale zwarting, het dicht lopen van donkere delen en het weergeven van grijswaarden.

Het gaat daarbij niet alleen om de dekking maar ook of de grijstinten, en natuurlijk ook zwart, neutraal of bijvoorbeeld koel of warm weergegeven worden.

Heel veel fotopapieren die de firma Arca meegaf vind ik mooi, maar daar gaat het hier niet om, want dat is smaak. Het gaat er hier om of ik een papiersoort kan vinden dat lijkt op het beroemde en door velen geliefde Agfa Record Rapid van weleer.

Heel veel fine-art papieren voelen als echt papier aan maar vallen meteen af door de lage maximale zwarting die je ermee kan behalen.

Een ander selectiecriterium is het oppervlak. Glans, mat en luster papieren hebben een geheel ander oppervlakstructuur, die vallen dus ook af. Sommige papiertjes zijn van zichzelf spierwit, anderen zijn juist warm van toon. Ook de spierwitte papiertjes vallen af in mijn zoektocht naar de vervanger voor het Agfa Record Rapid.

'Bronzing', wat is dat nu weer?


Wanneer ik de originele Record Rapid zwart-wit afdrukken onder een schuine hoek bekijk dan blijven de grijstinten, wit en zwart, hetzelfde.

Bij sommige digitale bariet papiersoorten verschijnt een soort van bruine of zilverachtige gloed, 'bronzing', op bepaalde delen van een afdruk wanneer je de afdruk onder een schuine hoek bekijkt.

Het Hahnemühle Photo Rag Satin, een fineart papier, voelt heel natuurlijk aan en de kleur van de drager is warm van toon. Op het gebied van bronzing laat dit papier echter punten liggen.

Instelling van de printer, wel zo belangrijk


De Agfa afdruk is warm van toon. Met de genoemde Epson printer is dat gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Je print in de 'Advances Black and White' mode en daar kan je instellen hoe warm, of juist hoe koel, je wilt gaan printen.

In dit geval kies ik zowel horizontaal als verticaal op +5. Dit heb ik proefondervindelijk vastgesteld. Alle grijswaarden worden wat warmer, het zwart verandert echter niet. Daar zie je een verschil met het Agfa papier, het Agfa zwart is net een beetje warmer, groot is het verschil niet.

ABW


De uiteindelijke papierkeuze


Het aanbod van digitaal bariet papier is groot. Kijk je naar maximale zwarting, papieroppervlak en bronzing dan lijken maar heel weinig papiersoorten op het originele Agfa Record Rapid. En daar was ik naar op zoek.

Het Innova Fibaprint Ultra Smooth Gloss IFA49 285 gram/m2 komt heel dicht in de buurt van het Agfa fotopapier. Het Innova papier is warm wit en voelt stevig aan.

Belangrijk voor de zwart-wit werkers onder ons; de maximale zwarting van het Innova papier is zelfs nog wat hoger dan het origineel! Van belang is wel dat je wel het juiste ICC profiel gebruikt en dat je in de 'Advanced Black and White' mode een geringe tint aanpassing doet.

Innova fotopapier IFA 49


Verkrijgbaarheid Innova papier


Diverse fysieke en internet winkels, waaronder Arca, leveren Innova fotopapier.


Meer weten over zwart-wit fotografie?


Bekijk dan de cursus zwart-wit fotografie op Photofacts Academy. De cursus wordt gegeven door Nando Harmsen en behandelt alle aspecten van het maken van de mooiste zwart-wit foto's.


Welke camera instellingen kun je het beste gebruiken, waar kijk je naar en hoe bepaal je wat werkt, en wat niet werkt? Hoe ga je aan de slag in je fotobewerkingsprogramma om het meest optimale contrast te behalen? Wat is het zone systeem, en hoe gebruik je het voor je zwart-wit foto's?

Dat en nog meer komt aan bod in deze boeiende cursus.

» Bekijk de cursus Zwart-wit Fotografie

Anno Huidekoper

Over de auteur

Anno Huidekoper fotografeert al bijna een halve eeuw. Hij houdt zich bezig met (klassiek) concertfotografie, straatfotografie en portretfotografie. Hij schrijft veel over zwart-wit en hij bekleedt bestuurlijke functies bij fotoclub Heerenveen en afdeling Friesland van de Fotobond. Geregeld geeft hij workshops portretfotografie.

3 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 2 januari 2024 om 17:30  | reageer

    Waarom geen filmsimulatie voor b.v. Fujifilm camera's? Op Fuji x weekly kunnen deze geplaatst worden! Is een verrijking.

  2. anno
    Profiel anno schreef op dinsdag 2 januari 2024 om 19:40  | reageer

    Het voordeel van de ABW mode is dat je elk zwart wit bestand kan gebruiken. Ik heb zelfs (analoge) negatieven gescanned en deze op het genoemde papier digitaal afgedrukt. Veel mensen dachten dat die afdruk uit de natte doka kwam.

    Daarnaast schrijf ik in mijn artikel over het papier oppervlak. Een filmsimulatie doet daar niks mee. En het oppervlak bepaalt mede de indruk die jij krijgt bij het bekijken van een foto.

    Bij de workshops die ik over printen geef laat ik dit soort zaken ervaren. Papier moet je zien, voelen en ruiken.

  3. Ynze Braaksma
    Profiel Ynze Braaksma schreef op donderdag 18 januari 2024 om 00:25  | reageer

    Agfa Record Rapid, het was ook mijn favoriete barietpapier, prachtig oppervlak en warmtoon (PE gebruikte ik nauwelijks). Afdrukken die zich daarvoor leenden gingen bij mij dan nog door de Kodak rapid selenium toner om de warmtoon kracht bij te zetten. Daarna de afdrukken nog in een formaldehyde bad, vervolgens drogen op een glanstrommel waarbij alle ramen wel even open moesten vrolijk. Mooie (maar tijdrovende) tijd, soms mis ik het nog wel eens.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Zwart-wit fotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord