De beste tips voor smartphonefotografie

Smartphonefotografie is de laatste tijd getransformeerd vanwege technologische vooruitgang. Om ervoor te zorgen dat je alles uit telefoonfotografie haalt, is het van cruciaal belang dat je de instellingen op je telefoon correct gebruikt.

In dit bericht geven we de beste tips waarmee je de kracht van je smartphone kunt benutten en je foto's kunt verbeteren. Een OPPO Find X5 kopen is hiervoor een aanrader!

Smartphone fotografie

Gebruik de portretmodus


Smartphones hebben groothoeklenzen die inherent een lange scherptediepte produceren - wat betekent dat de beelden meestal haarscherp zijn van voorgrond tot achtergrond.

Dit is misschien goed voor een enorm uitzicht, maar het is niet zo goed voor het isoleren van je onderwerpen tegen de achtergrond, en het kan onflatteuze portretten opleveren van zelfs de meest fotogenieke onder ons.

Fotograferen met een groot diafragma, een lens met een langere brandpuntsafstand (zoals een 85 mm f/1.4) zorgt voor een flatterende kleine scherptediepte.

Omdat ingebouwde smartphonelenzen dit niet van nature doen, werkt de software van de telefoon hard om een filter toe te passen om dit na te bootsen. Dit filter wordt normaal gesproken de portretmodus genoemd.

Reinig de lens


Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar wanneer was de laatste keer dat je je telefoon hebt omgedraaid en de lens goed hebt schoongemaakt?

Een simpel veegje met je topje is voldoende als je onderweg bent, maar het is goed om af en toe lensreinigingsvloeistof of brillendoekjes te gebruiken om achtergebleven vuil en vuil op te ruimen.

Natuurlijke oliŽn van je handen hopen zich tijdens het gebruik op de lens op, zodat ze vuil aantrekken. Deze combinatie van vuil en olie kan voor lelijke flakkeringen zorgen en in het slechtste geval je foto's zacht laten lijken.

Maak de lens om de paar weken goed schoon om overstraling te elimineren, het contrast te verbeteren en scherpere foto's te maken.

Ken je camerasnelkoppeling


Het vermogen om te reageren op een vluchtig moment is het halve werk als het gaat om het maken van een geweldige foto. Om snel foto's te maken, moet je de snelkoppeling van je smartphone leren om toegang te krijgen tot de camera.

Voor sommige Android-telefoons betekent dit dubbeltikken op de aan/uit-knop, terwijl iPhones een snelle veegbeweging vanuit de hoek van het scherm of hard indrukken van het camerapictogram kunnen zijn.

Als je fotografeert met een iPhone X, veeg je omlaag in het Control Center en houd je het camerapictogram ingedrukt om meerdere camera-opties weer te geven, zoals Selfie maken of Video opnemen.

Schiet in Raw


Een Raw-bestand is een gecomprimeerd, verliesvrij beeldbestandsformaat dat veel meer beeldgegevens opslaat dan een typisch JPEG-bestand met verlies.

Meer gegevens staat gelijk aan meer flexibiliteit bij het bewerken. Dat betekent dat het veel gemakkelijker is om belichtingsniveaus aan te passen, witbalans te controleren en kleuren te manipuleren bij het bewerken in apps zoals Snapseed, VCSO en Halide.

Dat gaat echter ten koste van een groter bestand, dat je voor dagelijks gebruik misschien wilt vermijden als je weinig ruimte op je mobiel hebt.

Schakel de Raw-opnamemodus in wanneer je op zoek bent naar bewerkingsopties van betere kwaliteit of als je je foto's van die once-in-a-lifetime vakantie wilt afdrukken.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.629 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord