Een ander perspectief levert verrassende resultaten op

Als fotograaf ben je altijd op zoek naar een ander perspectief. Daar waar je vroeger een wankel laddertje op klom om met je camera een onderwerp van boven te fotograferen, daar kun je tegenwoordig beter gebruik maken van een drone. De drone is zeker de afgelopen vijf jaar zeer toegankelijk geworden voor een hele grote groep amateurfotografen.

Het maken van een dronefoto of dronevideo levert vaak mooie beelden op. De luchtfoto’s geven een extra dimensie aan een reisverslag, bedrijfsreportage, nieuwsvideo of website. Voor veel dronepiloten is het de uitdaging zo hoog en zo ver mogelijk te vliegen.

Voor het maken van een mooie foto of videoreportage heeft dit geen meerwaarde. Juist het andere perspectief geeft de meerwaarde aan je reportage. Bovendien is het binnen de huidige regelgeving de bedoeling dat je de drone altijd kunt blijven zien terwijl je aan het vliegen bent.

Stel ook de mensen om je heen op de hoogte waar je mee bezig bent. Trek bijvoorbeeld ook een opvallend fluorescerend hesje aan en zet pionnen om het gebied heen waar je je drone laat landen en opstijgen.

Camera

Voorbereiding


Ga goed voorbereid op pad en neem de nodige maatregelen die je een veilige vlucht met je drone garanderen. Verken op de computer het gebied waar je gaat vliegen. Als je met de auto gaat, is een autoverzekering vanzelfsprekend.

Daarnaast is het aan te raden, zeker als je een commerciële opdracht hebt, een droneverzekering af te sluiten. Als je hobbymatig vliegt, kijk dan of je WA-verzekering eventuele ongevallen met drones dekt.

Certificaat


Als je met een drone boven de 250 gram vliegt is het sinds 1 januari 2021 verplicht om een certificaat te halen. Als dronepiloot heb je dan tegenwoordig minimaal een A1 / A3 papier nodig. De kosten zijn niet hoog en het online examen ook niet bijzonder moeilijk. Je hoeft zelfs geen praktijkexamen af te leggen.

Verkenning


Voor een mooie registratie is een online verkenning gedaan van het gebied eigenlijk een verplichting. Je mag namelijk niet boven alle gebieden vliegen. Online zijn er kaarten waarop je kunt zien of het al dan niet toegestaan is op een bepaalde locatie te vliegen. Zo is het verboden om nabij een vliegveld of ziekenhuis met helikopterplatform op te stijgen.

Daarnaast is het essentieel om de weerkaarten in de gaten te houden. Bij regen of harde wind blijf je binnen. Een drone die je niet meer onder controle hebt, is namelijk een gevaarlijk projectiel. Wanneer alles veilig is, kun je rustig met je drone de mooiste foto’s maken. Dronefoto’s zijn ook bij nieuwsberichten op sites zoals de nos heel populair.

Perspectief


Als fotograaf ben je vast bekend met het woord perspectief. Fotograaf je van onderen dan noem je dat een kikkerperspectief. Maak je beelden vanuit de lucht dan noem je dat een eagleview. Bij een dronefoto is dit laatste van toepassing. Je vliegt als het ware als een vogel door de lucht.

De gimbal van de camera stelt je in staat om je lens in verschillende hoeken te draaien. Zo kun je de horizon in beeld laten of de camera helemaal naar beneden draaien.

Tot slot nog één advies. Wanneer je een complete reportage maakt, gebruik dan ook je gewone spiegelreflex. En wil je inspiratie opdoen kijk dan eens op nu.nl daar staan dagelijks de mooiste fotoreportages uit het nieuws op.

Vlieg veilig, dan heb je enorm veel plezier van je drone als fotomaatje.

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.629 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord