Elja Trum

7 Fotografietips voor wie net met fotografie begint

maandag 16 maart 2015, 22:46 door | 26.313x gelezen | 15 reacties

Als je al een tijdje met fotografie bezig bent (professioneel of als hobby), dan heb je ongemerkt al erg veel geleerd. Wanneer je nu terugkijkt op wat je allemaal geleerd hebt, dan is er waarschijnlijk veel wat je graag bij je start gehoord had.

1. Vergeet die kit-lens


Groot kans dat je bij je eerste camera ook de zogenoemde 'kit-lens' aanschaft. Het standaard zoomobjectief, meestal van ongeveer 18 tot 55 mm. Misschien koop je er zelfs nog wel de telezoom kitlens bij ook. Twee objectieven die je beter in de winkel had kunnen laten.

Natuurlijk kun je met een kit-lens ook prima foto's maken, maar meestal worden je foto's niet beter dan de foto's die je met je compactcamera maakte. Laat daarom de kit-lens liggen en koop bijvoorbeeld de (eveneens betaalbare) 50mm f/1.8.

Anouk


Portret met een 50mm objectief

Inderdaad, dan moet je 'zoomen' door jezelf te verplaatsen. De beeldkwaliteit is echter stukken beter en je hebt veel meer mogelijkheden om met een kleine scherptediepte te spelen.

2. Staar je niet blind op nieuwe apparatuur


De camerafabrikanten zorgen er wel voor dat er altijd iets nieuws is om aan te schaffen. Meestal kun je echter beter tijd en geld stoppen in het beter leren fotograferen met je huidige apparatuur, dan in de aanschaf van nieuwe apparatuur.

Lees leerzame blogs op internet, kijk veel naar foto's van anderen en volg een cursus. Dan zul je zien dat je fotografie met sprongen vooruit gaat.

3. Let op de achtergrond


Misschien is het wel belangrijker dan je onderwerp zelf; de achtergrond in je foto. Veel beginnende fotografen concentreren zich bij het maken van hun foto's op het onderwerp dat ze fotograferen. Logisch natuurlijk, maar mijn ervaring is dat de achtergrond eigenlijk belangrijker is.

Wanneer je goed op de achtergrond let, zorg dat ervoor dat de aandacht van de kijker naar de voorgrond gaat. Een achtergrond kan namelijk snel afleiden en dat maakt een foto rommelig. Zorg je voor een goede achtergrond dan gaat de aandacht naar je onderwerp.

Kruisspin


De struik in de achtergrond op de juiste plek

4. Fotografeer elke dag


De beste manier om te leren is iets gewoon simpelweg heel vaak te doen. Leer jezelf aan om elke dag een mooie foto te maken en je fotografie zal zeker verbeteren. Door er veel mee bezig te zijn leer je jouw apparatuur ken, beter zien wat geschikt is voor een goede foto en leer je ook je eigen smaak en stijl kennen.

Een goede manier om jezelf er toe te zetten veel te fotograferen is door een project te starten. Ook kan het goed werken als je bij een fotoclub gaat of wat fotografen in je vriendenkring betrekt.

5. Toon je beste werk


Heel veel fotograferen is een goede manier om beter te worden in je fotografie. Ontzie anderen echter een beetje in je leerproces. Het selecteren van je beste foto's is een belangrijk onderdeel van je werk als fotograaf.

Kies uit de laatste 100 foto's die je gemaakt hebt eens de beste foto. Laat alleen die foto aan anderen zien. De reacties daarop zullen waarschijnlijk veel positiever zijn dan als je er veertig had getoond. Alleen al door goed te selecteren wordt je een betere fotograaf.

Bodypaint


1 van de 315 foto's die dag

6. Los problemen niet op met Photoshop


Photoshop is er om van een goede foto een geweldige foto te maken. Elke goede foto kan beter worden met de juiste bewerkingen in Lightroom en Photoshop. Het is echter zonde om je tijd te stoppen in nabewerking van dingen die je ook simpelweg tijdens het nemen van je foto al beter had kunnen doen.

Probeer dus in de camera al de perfecte foto te maken en maak deze dan met je nabewerking nog beter.

7. Zoek je eigen stijl


Op sommige fora is het moeilijk positief te blijven over je eigen foto's. Het is namelijk niet moeilijk om kritiek te hebben op een foto, er is altijd wel iets te bedenken dat anders kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je zelf tevreden bent met jouw werk.

Natuurlijk kan opbouwende kritiek wel nuttig zijn, maar kies het medium dat bij jou past om jouw foto's te delen. Blijf kritisch naar je eigen foto's kijken en probeer een eigen stijl te ontwikkelen. Probeer vooral veel uit!

Wat is jouw tip?


Wat is jouw tip voor fotografen die net beginnen met hun hobby?
Deel het in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op maandag 16 maart 2015 om 23:18

  Niet eens met tip 1 (afgezien van kwaliteit - al zijn er ook hele goeie). Door een tijd je kitlens bijv. op de groothoekstand te houden en dicht op je onderwerp te kruipen kun je veel beter spelen met onscherpte en kijken wat het verschil in impact is door om te schakelen naar de inzoomstand en daarmee series te maken. Hangt ook af van het soort fotografie dat je beoefent wat je uitkomsten zijn, maar het leert je wat het beste vervolgaanschaftraject moet worden.
  Aanvullende tip: staar je niet blind op de eindeloze lijsten met tips en vind vooral je eigen weg door te experimenteren en ook fouten te maken.

 2. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 07:08

  Ik ben het ook niet helemaal eens met je mening over de kitlens. Het bereik van dat objectief is echt verschrikkelijk goed uitgekozen waardoor het een vreselijk breed inzetbaar stukje gereedschap is. Natuurlijk, met de benenzoom kun je ook veel bereiken maar daarmee verandert een 50 mm lens niet in een groothoek.
  Dat je problemen niet met Photoshop moet oplossen vind ik zelf ook niet helemaal waar maar dat is misschien wel omdat ik zelf zo'n enorme liefhebber ben van beeldbewerking. Het is ook vaak maar net wat het meeste tijd kost. Een klein litteken in het gezicht van een model kan 15 minuten werk betekenen voor een visagiste. Met Photoshop is het twee clicks en weg is het vrolijk
  Met je laatste statement ben ik het ook grondig eens. Nog een aanvulling misschien: laat je op zo'n fotoforum niet in een hoek praten waar je niet wilt zijn. Veel fotografen, vooral op fora, hebben de onhebbelijke eigenschap om een ander te vertellen dat de foto die de ander net liet zien eigenlijk veel beter op hun manier gemaakt had kunnen worden.
  Blijf trouw aan je eigen ideeën, dan ontwikkel je een eigen stijl en word je geen (forum)eenheidsworst!!

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 07:29

  Ik heb niks tegen het bereik van de kit-lens, de 24-70mm f/2.8 is mijn meest gebruikte objectief. Het gaat me vooral om de matige kwaliteit én (het gebrek aan) de lichtsterkte.

  Een lichtsterker zoomobjectief is echter best prijzig. Vandaar dat mijn advies is om een 50mm te kopen om te starten. Daar kun je heel veel van leren als beginner en prachtige foto's mee maken die niet mogelijk zijn met de kit-lens.

 4. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op dinsdag 17 maart 2015 om 08:42

  Een 50 mm lens als portretlens gebruiken zou ik alleen op DX camera's doen. Op FX camera's een (beeldvullend) portret maken geeft vaak onnatuurlijke vertekening in het gelaat, veroorzaakt door een te korte opname afstand die dan nodig is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Basiskennis

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord