Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Bezoek aan de Photokina 2018

vrijdag 28 september 2018, 12:24 door | 3.715x gelezen | 5 reacties

Waarschijnlijk had je het wel al meegekregen; momenteel wordt in Keulen (Duitsland) de grootste fotografiebeurs van Europa gehouden. Alle bekende merken zijn er aanwezig in vijf enorme hallen. Wij hebben er afgelopen woensdag een kijkje genomen.

Hoewel de beurs dit jaar kleiner is dan eerder versie is het beursoppervalk natuurlijk nog steeds enorm. Wij hadden na een dagje rondlopen ruim tien kilometer afgelegd volgens de stappenteller. Honderden bekende en minder bekende merken laten er hun nieuwste producten zien.

De Photokina is niet gericht op verkoop (al valt er hier en daar vast wel wat te regelen), maar het geeft je vooral de mogelijkheid om eens goed rond te kijken wat er allemaal te krijgen is en bijvoorbeeld de nieuwste camera's en objectieven direct uit te proberen.

In aanloop naar de Photokina is er de afgelopen weken dan ook al het nodige aangekondigd. Daar kun je nu dus direct even mee spelen.

Zo kun je uiteraard spelen met de nieuwste Nikon Z-systeemcamera's en met de eveneens gloednieuwe full-frame systeemcamera van Canon; de Canon EOS R.

Canon


Op de enorme stand van Canon, waar -net als bij ontzettend veel andere stands- vrijwel doorlopend live workshops gehouden worden, moet je om de Canon EOS R of om Canon's objectieven uit te proberen dit jaar wel even in de rij staan.

Photokina 2018 - Canon stand

In de rij voor de Canon EOS R,
waar een danseres met doeken stond te zwaaien

Eerdere jaren kon je altijd direct in de meute aansluiten, maar nu heeft Canon het op zich prettiger geregeld zodat je zelf even rustig de tijd hebt om de camera uit te proberen zonder dat er zes man om je heen staan te proppen omdat ze ook willen.

Canon heeft ook veel ruimte ingericht waar prachtige foto's te bekijken zijn. Sowieso zijn op de gehele beurs in elke hal exposities van interessant werk van honderden verschillende fotografen. Zeker leuk om ook even rustig van te genieten naast al het stand-geweld.

Als CPS-lid kun je ook je sensor laten schoonmaken en bij de verschillende experts die aanwezig zijn je vragen stellen.

Photokina 2018 - Canon workshop

Live workshop op de Canon stand

Nikon


De Nikon stand staat in een aangrenzende hal en is bijna net zo groot van opzet als die van Canon. Ook hier kun je uiteraard met de nieuwe Nikon Z6 en Z7 spelen, maar ook met andere camera's en objectieven van het merk.

Ook bij Nikon kun je gedurende de dag workshops van verschillende experts volgen. Als je nog naar de beurs gaat is het slim om vooraf even goed uit te zoeken welke workshops jij het liefst wilt zien. Dan kun je jouw dag vooraf al goed inplannen om er zo het maximale uit te halen.

Photokina 2018 - Nikon

Niet netjes in de rij op de Nikon-stand

Panasonic, Leica en Sigma


Niet overal kun je de camera's direct uitproberen. Bij Panasonic is de gloednieuw aangekondigde Panasonic Lumix S1 en de Lumix S1R - hun eerste fullframe systeemcamera's - alleen nog maar achter glas te bewonderen.

Deze nieuwe camera werkt met de bestaande L-vatting van Leica. Nieuw is de samenwerking tussen Leica, Panasonic en Sigma. Zodat Panasonic en Sigma nu ook camera's uit brengen met deze vatting. Sigma komt met een camera met een full-frame Foveon sensor. (update: aangepast na correcties van Jeroen Zelle. Met dank)

Photokina 2018 - Panasonic

Panasonic Lumix S1R


Volgens mij is het slim dat ze nu samen gaan werken met één vatting. Dat maakt de keuze voor deze vatting als fotograaf een stuk interessanter en flexibeler.

Fujifilm


De Fujifilm stand is ook een bezoekje waard. Je kunt hier de gloednieuwe middenformaat systeemcamera van Fuijfilm uitproberen; de Fujifilm GFX 50R.

Wat direct opvalt als je de camera vast hebt is hoe groot hij is. Het is echt een flinke camera en hij voelt groter dan de GFX 50S. Dat komt volgens mij vooral door de platte body die hij heeft zonder (grote) uitstekende grip.

Photokina 2018 - Fuijfilm

De Fujfilm GFX 50R in de hand

De GFX 50S is namelijk ongeveer even groot, maar heeft meer een traditioneel spiegelreflexcamera-gevoel. Zo'n beurs als dit is dus erg handig om zo'n gevoel bij een camera te krijgen.

Ook de -een paar weken terug aangekondigde- Fujifilm X-T3 is uiteraard aan de stand van Fujifilm uit te proberen.

Olympus


Olympus heeft het dit jaar leuk aangepakt; ze hebben een grote 'playground' die Hal 1 compleet vult. Bij binnenkomst kun je, als je wilt, een Olympus camera meekrijgen zodat je er zelf op de playground foto's mee kunt maken. De camera moet je uiteraard bij het verlaten van de hal weer inleveren.

In de grote hal heeft Olympus een aantal plekken gemaakt waar je foto's kunt maken. Daarnaast kun je er ook foto's kijken en workshops volgen. Ik moet zeggen dat ik zelf iets meer verwacht had van de 'playground', maar de opzet is zeker niet verkeerd.

Conclusie


Ik heb nu een aantal van de grotere stands genoemd, maar er zijn nog honderden andere stands op de beurs van kleinere merken waar je info kunt krijgen, producten kunt uitproberen en workshops kunt volgen. Je kunt er eenvoudig een complete dag veel fotoplezier hebben.

Als je wilt kun je ook je camera meenemen, er zijn best wat plekjes waar je aardige foto's kunt maken. Aan de andere kant is de beurs ook prima te bezoeken zonder camera. Je gaat die dag geen topfoto's maken de in je portfolio belanden.

Photokina 2018 - Sony

Drukte op de Sony stand

De Photokina richt zich immers voornamelijk op apparatuur. Overweeg je bepaalde apparatuur te gaan kopen of ben je gewoon benieuwd wat er allemaal nog te krijgen is, dan is deze beurs absoluut een bezoekje waard.

Keulen is vanuit Nederland best goed te bereiken, de beurs ligt op ongeveer een uurtje rijden van de Nederlandse grens. De trein kan een mooie alternatieve manier zijn om bij de beurs te komen, er is een station vlak bij de ingang van de beurs.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Jan Nouta
  Jan Nouta schreef op zondag 30 september 2018 om 10:31  | reageer

  Leuk bericht Elja! Je verteld dat Panasonic samenwerkt met Leica en Sigma. Kun jij meer vertellen over veranderingen in de fotografiewereld?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 1 oktober 2018 om 10:43  | reageer

  @Jan; Welke veranderingen doel je dan op?

  Er zijn momenteel best wat veranderingen, zoals de overstap van spiegelreflex naar systeemcamera's en de invloed van smartphone fotografie.

 3. JosD
  Profiel JosD schreef op dinsdag 2 oktober 2018 om 11:10  | reageer

  Er hing veel en interessant fotowerk op de beurs. Alleen dat al is een bezoek waard. Beurs (veel) kleiner dan andere jaren. Ik miste wel grote merken zoals Wacom en Adobe.

 4. Robert Stox
  Robert Stox schreef op dinsdag 2 oktober 2018 om 11:19  | reageer

  geen nieuws van Pentax? Wordt dikwijls stiefmoederlijk behandeld.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 2 oktober 2018 om 11:39  | reageer

  @Robert; nee, ik ben wel over hun stand gelopen. Volgens mij heeft Ricoh wel een high-end compact aangekondigd, maar is er verder helaas weinig te melden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord