Elja Trum

De nieuwe Nikon Z6 en Z7 systeemcamera's

donderdag 23 augustus 2018, 16:08 door | 6.899x gelezen | 20 reacties

Nikon heeft vorige maand twee fullframe systeemcamera's aangekondigd; De Nikon Z6 en de Nikon Z7. Met deze camera's doet Nikon -eindelijk- een serieuze stap in het hard groeiende segment voor systeemcamera's.

Nikon Z6 / Z7

Er zijn gelijktijdig twee modellen aangekondigd in het nieuwe Z-mount systeem van Nikon. Beide camera's zijn aan de buitenkant (op het typeplaatje na) identiek.

Het verschil zit hem in de sensor. De Nikon Z6 beschikt over een 24,5 megapixel sensor terwijl de Z7 een sensor van maar liefst 45,7 megapixel heeft.

Specificaties: Nikon Z7


- 45,7 megapixel BSI-CMOS sensor
- Ingebouwde beeldstabilisatie (5 stops)
- 493 autofocus punten (90 procent bedekking van beeld)
- Lichtgevoeligheid: 64 - 25.600 ISO (uitbreidbaar naar 102.400)
- 9 foto's per seconde
- 3,69 megadot elektronische zoeker
- 2,1 megadot kantelbaar display
- OLED top display
- XQD kaartslot
- UHD 4K video (30p)
- 10 bit 4:2:2 N-Log output via HDMI
- Wifi en bluetooth connectie
- Gewicht: 675 gram

De Nikon Z6 is grotendeels vergelijkbaar met de Z7, alleen de sensor is een 24,5 megapixel versie. De lichtgevoeligheid loopt van 100 tot 51.200 ISO. In plaats van 493 zitten er hierop 'maar' 273 autofocuspunten. De Z6 kan haar kleiner bestanden met 12 beelden per seconden wegschrijven en is dus net iets sneller dan de Z7.

Nikon Z6 / Z7


In de hand


De nieuwe Nikon systeemcamera's liggen lekker in de hand. De camera (en de greep) is net iets groter dan de Sony a7 mark III en dat zullen vooral mensen met grote handen waarderen. Ook blijft hierdoor nog een beetje het spiegelreflex gevoel behouden.

Nikon z7 versus Sony a7

Nikon z7 versus Sony a7

Nikon heeft het goed voor elkaar gekregen om den Nikon look-en-feel te behouden in deze body. Ook veel bedieningselementen zitten op een vertrouwde plek voor Nikonians.

Nikon Z7 persevent


Ook wanneer ze de menu's in duiken zullen Nikon gebruikers een vertrouwd gevoel krijgen. Dit heeft Nikon ook hetzelfde gehouden. Een overstap (of het door elkaar gebruiken van spiegelreflex en systeemcamera) zal dus vrijwel geen problemen opleveren.

Wat me trouwens ook opviel; het display bovenop de Nikon Z6 / Z7 blijft helaas niet aan als de camera uit staat. Een klein detail, maar het was leuk geweest als je snel even wat gegevens zou kunnen zien terwijl de camera uit staat (zoals batterij status en het aantal foto's dat je nog kunt maken).

Z vatting


Bij deze nieuwe systeemcamera hoort ook een nieuwe vatting. Als de oude vatting gebruikt zou worden zouden de objectieven namelijk een stuk groter moeten worden. Dat zou zonde zijn van de compactheid van het systeem.

Nikon heeft de nieuwe vatting direct groter gemaakt dan de oude. Hierdoor kan Nikon gemakkelijker lichtsterke objectieven maken dan voorheen en zou ook de beeldkwaliteit iets beter kunnen zijn.

Uiteraard is ook de elektronica up-to-date gebracht. Het ontwerp van de F-vatting stamt uit de jaren 80 en sindsdien is er uiteraard een hoop verandert. Communicatie tussen objectief en camera kan daardoor nu een stuk sneller gaan.

Nikon Z-mount


Nadeel van de nieuwe vatting is dat er ook nieuwe objectieven nodig zijn. In eerste instantie komen er een drietal objectieven uit voor het systeem, maar in de loop van de tijd zal het aantal beschikbare objectieven groeien.

Nikon Z vatting timeline


FTZ Adapter


Gelukkig heeft Nikon ook direct een F-vatting naar Z-vatting adapter uitgebracht onder de naam FTZ adapter (F To Z adapter). Door dit tussenstukje kun je je bestaande F-vatting objectieven blijven gebruiken op deze nieuwe systeemcamera zonder dat er kwaliteit of functionaliteit (in elk geval bij bestaande AF-S en AF-I objectieven) verloren gaat.

Nikon FTZ adapter


De adapter is lekker licht en voelt robuust aan. Met 299 euro is ie ook nog best betaalbaar. Voor de meeste Nikon fotografen zal dit een noodzakelijke adapter zijn bij de overstap naar Nikon's systeemcamera.

XQD kaartjes


Nikon heeft in deze camera gekozen voor XQD in plaats van het vertrouwde SD(XC). Dat vraagt dus om een nieuwe collectie geheugenkaartjes en kaartlezers. In eerste instantie zal Nikon bij de aanschaf van de Nikon systeemcamera's standaard een geheugenkaartje meeleveren.

In de toekomst moet ook CFast (na een firmware update) bruikbaar zijn. Beide standaarden zijn sneller dan SD en de kaartjes zelf zijn ook steviger. In de praktijk is het natuurlijk wel even een overschakeling.

Opvallend is wellicht dat er maar één geheugenkaartslot is. Zeker in combinatie met deze afwijkende geheugenkaart. Persoonlijk maak ik vrijwel geen gebruik van een tweede kaartslot, maar er zijn veel fotografen die graag direct een back-up naar een tweede kaartje schrijven tijdens belangrijke shoots.

Prijs en beschikbaarheid


De Nikon Z7 moet eind september in de winkel liggen en gaat 3.699 euro kosten. Vanaf eind november is ook de Z6 beschikbaar. Deze heeft een adviesprijs van 2.299 euro.

Het Nikkor Z 24-70mm f/4 gaat 1.099 euro kosten. Een kit, bestaande uit de Z7 en de zoom, krijgt een prijs van 4.299 euro.

Voor de Nikkor Z 35mm f/1.8 S leg je 949 euro neer en dit objectief moet eind september in de winkels liggen. De Nikkor 50mm f/1.8 S verschijnt eind oktober en kost 679 euro.

De Mount Adapter FTZ is eind september 2018 te koop voor een adviesprijs van 299 euro inclusief BTW.

Nikon z7 mount

Voorlopige conclusie


Nikon maakt met deze twee nieuwe camera's een overtuigende stap in het systeemcamera segment. Dat was ook hoog tijd, maar het is goed te zien dat ze het direct goed aangepakt hebben.

Er zijn nog wel wat kleine details waarop de concurrentie (lees: Sony) het beter lijkt te doen. Uiteindelijk moeten echte praktijktests de voor-en nadelen van de verschillende merken duidelijk gaan maken.

De Nikon Z6 en Z7 laten een goede eerste indruk achter en ik zie eigenlijk geen reden meer waarom je als Nikon fotograaf (in het high-end segment) nog voor een spiegelreflex zou kiezen boven deze nieuwe systeemcamera's.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar ik denk dat 95 procent van alle fotografen die in de markt zijn voor bijvoorbeeld een D750 of D850 beter voor deze nieuwe systeemcamera's kunnen gaan.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

20 reacties

 1. John Boutsen
  John Boutsen schreef op donderdag 23 augustus 2018 om 18:34

  Nog even de uitgebreide testen afwachten en dan nog eens overleggen met mijn financieel directeur ( lees echtgenote) en dan ............

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 23 augustus 2018 om 20:02

  Inderdaad slim om de echte reviews nog even af te wachten, maar wellicht kun je vast beginnen met het opwarmen van de financieel directeur... knipoog

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 07:51

  Dat ontbreken van een tweede kaartslot is voor veel pro's wel een gemis, zeker in bijvoorbeeld de wereld van de bruidsfotografie hoor ik begrijpelijkerwijs veel verbazing daarover. Heb jij iets meegekregen over de batterijcapaciteit? Die zou slechts een 330 foto's garanderen, wat me ook vrij beperkt lijkt?

 4. Mac
  Mac schreef op vrijdag 24 augustus 2018 om 08:30

  Zijn de lenzen nu echt kleiner als voor een dslr? En is het system echt veel compacter?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.442 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord