Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Verslag Zoom Experience 2007

zondag 25 november 2007, 19:43 door | 17.012x gelezen | 10 reacties

Vandaag een bezoekje gebracht aan de eerste Zoom Experience; de fotobeurs georganiseerd door fotomagazine Zoom.nl die dit weekend gehouden werd in de Jaarbeurs te Utrecht. Samen met collega en vriend Michael gingen we naar Utrecht om de sfeer op te snuiven en te kijken wat Zoom ons te bieden heeft.

Op het weblog van Zoom waren gisterenavond de nodige negatieve geluiden te horen. Gelukkig merkte ik van de meeste kritieken vandaag niet al te veel. Zo was het wel druk, maar niet te druk. Ook waren sommige onderdelen al wat verbeterd, bij het Zoom Theater werden de eerste rijen gevraagd te gaan zitten zodat ook de massa erachter nog voldoende mee kon krijgen van de presentaties.

Wellicht ligt het ook aan de instelling waarmee je de beurs bezoekt. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je rustig de tijd hebt om een half uur met een model te gaan werken. Dan kun je beter zelf een sessie met een model regelen. Misschien had Zoom er dan ook teveel de nadruk op gelegd dat je de camera mee moest nemen, alhoewel je waarschijnlijk ook niet zonder wilt gaan. Zelf had ik slechts mijn body met 50mm lens meegenomen. Lekker compact.

De Skaterbaan was in trek
Hordes fotografen verblindde de skaters


Het was eigenlijk wel lachwekkend om al die fotografen bij elkaar te zien. Dertig lenzen die tezamen de beweging van één skater volgen of honderd man die een model op een bank proberen vast te leggen van 20 meter afstand. In een dergelijke omgeving kun je natuurlijk moeilijk topfoto's schieten, maar blijkbaar bleven de meesten het stug proberen.

Naast enkele workshops en fotogelegenheden waren er natuurlijk ook fabrikanten en winkels aanwezig. Bij de drukke stand van Kamera-Express waren naast een aantal schaars geklede modellen ook de nodige producten met korting te koop. Altijd leuk om een nieuw speeltje voor een lagere prijs te kunnen krijgen. Zelf heb ik ook nog even staan kijken bij de stand van Wacom, de fabrikant van tekentablets. Zij hadden onder andere hun topmodel, de Wacom Cintiq 21UX staan. Alle tablets konden ook uitgeprobeerd worden. Uiteraard moest ik dus ook even die grote 21 inch variant proberen. Dat werkt best aardig, maar is toch weer heel anders dan het gewoon werken met een tablet. Voor bijna drieduizend euro geen apparaat dat ik zelf snel zou aanschaffen.

Wacom Cintiq 21UX (foto door Michael)
Spelen met een Wacom 21 inch touchscreen; nice! (foto door Michael)


Van de workshops heb ik vooral de presentatie van fotograaf Peter Dellenbach gevolgd. Eerst legde hij het een en ander uit over het werken met een model en over het gebruiken van je licht op het model. Interessanter vond ik de demonstratie beeldbewerking een half uurtje later. Peter liet goed zien hoe je een portret eenvoudig nog wat extra's kunt geven. Hij beantwoordde daarbij tevens vragen uit het publiek. Deze laatste presentatie vond ik het interessantste van de Zoom Experience.

Wacom Cintiq 21UX
Workshop portretfoto's bewerken door Peter Dellenbach


Wat ik stiekem misschien nog wel leuker vond dan de rest van de beurs was een korte ontmoeting met Anna Marie uit het eerste seizoen van Hollands Next Top Model. Anna Marie stond op de stand van Olympus hun producten te promoten en in het voorbij gaan meende ik haar te herkennen. We konden het dus niet laten om haar, na even te twijfelen, aan te spreken. We hebben een leuk gesprekje gehad over haar modellenwerk en natuurlijk over Hollands Next Top Model. Anna Marie vertelde enthousiast over wat ze momenteel allemaal doet, binnenkort vertrekt ze naar New York om haar modellencarrière verder door te zetten. We wensen haar veel succes, maar ze is bij mij ook welkom voor een fotoshoot. knipoog

Toen ik vorig jaar over Hollands Next Top Model schreef stond zij al bij mijn drie favoriete modellen, dus vond ik het erg leuk d'r nu eens in het echt te ontmoeten. Zij moest het huis toen in de vijfde aflevering verlaten.

HNTM Anna Marie
Anna Marie uit Hollands Next Top Model (seizoen 1) op de Olympus stand


Van de eerder besproken Photofacts meeting is weinig terecht gekomen. Ik heb rond één uur nog even om de Canon stand gewandeld, maar eigenlijk had ik niet duidelijk genoeg aangegeven waar ik precies zou zijn, daarbij had ik ook niks herkenbaars bij. Ik heb dus helaas niemand herkend en Marcel had ook reeds laten weten dat hij er zondag toch niet kon zijn. Toch tijd dat ik een Photofacts shirt laten maken zodat ik te herkennen ben.

Al met al heb ik me een dagje prima vermaakt en volgend jaar ben ik absoluut weer van de partij. Van Zoom heb ik vernomen dat de beurs volgend jaar aanmerkelijk groter gaat worden. Reken in elk geval op vier in plaats van twee zalen. Van een aantal partijen hadden ze nu reeds te horen gekregen dat zij graag terug komen volgend jaar. Daarbij ga ik er van uit dat de gegeven kritiek op het Zoom weblog en in de fora ter harte genomen wordt om volgend jaar een nog betere beurs neer te zetten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Alexander
  Alexander schreef op zondag 25 november 2007 om 23:14  | reageer

  Ik was vandaag op de Gameplay, was vol op druk.. eigenlijk te veel mensen op een te klein stuk. Maar desondanks een geslaagde dag, leuk dat jij het ook naar je zin had.

 2. Willem
  Willem schreef op maandag 26 november 2007 om 09:30  | reageer

  Na wat ik zaterdag gelezen had op diverse sites had ik me op het ergste voorbereid, maar het viel op zondag ontzettend mee, je kon overal makkelijk vooraan komen, en er was in geen geval sprake van drommen mensen.

  Ik heb me zeker vermaakt. Wat wat tegenviel was dat waterbassin, ik had me daar meer bij voorgesteld. Alleen al het feit dat dat folie wat tegen de ramen was aangebracht ontzettend slecht was, met allemaal bubbels waardoor foto's maken onmogelijk was, viel daardoor behoorlijk tegen. Verder prima vermaakt met het fotograferen van de skaters, modellen en zwarte pieten. Erg leuk allemaal.

 3. David
  Profiel David schreef op maandag 26 november 2007 om 10:36  | reageer

  Mooie foto, die van Anna Marie!
  En wat betreft die t-shirts: als je dat serieus overweegt, moet je eens bij cafepress.com kijken. Daar kun je je eigen online t-shirt-winkel openen, met je eigen ontwerpen. Net zoals ik laatst gedaan heb: cafepress.com/fotoblogo

 4. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op maandag 26 november 2007 om 10:53  | reageer

  De fotograaf van de sessie "Portretten bewerken" was Peter Dellenbach.
  Dat was voor mij trouwens een echte topper op deze beurs, wat hij liet zien was bepaald geen standaard Photoshop bewerking. Het niveau wat hij liet zien was zeker pittig te noemen. Omdat hij alles in begrijpelijke taal uitlegde, was zijn verhaal goed te volgen. Maar om dat nou meteen vandaag te reproduceren... oei, dat zal niet meevallen!
  Maar desalniettemin vond ik de presentaties die Peter Dellenbach gaf wel uitmunten in helderheid, hij kan de zaken op een prettige manier presenteren. En dat is toch niet iets wat elke fotograaf beheerst. Zoals ik begrepen heb, is hij ook fotografie-docent.Van hem zou ik nog best een keer een cursus "portretten bewerken" willen volgen.

  Verder vond ik ook de presentatie van Adobe over Lightroom wel interessant. Ik heb thuis een goed boek over Lightroom liggen, maar heb er door andere bezigheden nog niks mee gedaan. Maar na deze presentatie ga ik er zeker wel meer mee doen. De vraag is alleen wanneer.

  Bij de stand van Kamera-Express viel mij op, dat er een doordringende benzine/uitlaatgassen-lucht hing. Aangezien zij een neef van me sponsoren bij de rally naar Dakar per motor, ben ik even blijven wachten. Binnen 5 minuten kon ik een typerende V-twin roffel horen en ja hoor, daar kwam Henk aan gereden, tussen het publiek door. Wel een tikkie link met al die drukte, maar gelukkig ging alles goed. Nog even een praatje en een plaatje gemaakt met Henk en zijn "Babes" en vervolgens de rest van de beurs bekeken.

  Al met al vond ik het een geslaagd evenement, misschien wat kleiner dan ik verwacht had, maar dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg. Da's in elk geval beter dan zo'n mega-beurs waar je als haringen in een ton voetje voor voetje vooruitschuifelt. Afgezien van wat lokale opstoppinkjes was deze beurs prima te bezoeken.

  Leuk, voor herhaling vatbaar!

 5. Wouter Diemer
  Wouter Diemer schreef op maandag 26 november 2007 om 11:02  | reageer

  Oei...Anna Marie, tja ook mijn favoriet. vrolijk

  Sorry, dat ik niet langer met je kon praten, het was een beetje hectisch. vrolijk

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 november 2007 om 11:13  | reageer

  @David; Ik ga er naar kijken. Ik hoef wat mij betreft niet direct een hele shop op te zetten, als ik zelf maar een mooi t-shirt kan laten maken. knipoog

  @Willy; Bedankt voor het aanvullen van de naam, ik heb het aangepast in het verhaal. Zo te zien heeft ie geen website met meer info over zijn workshops. Hij deed het inderdaad goed, duidelijk en met voldoende niveau. De presentatie van Ligtroom heb ik niet gevolgd. Zelf heb ik van de week ook weer eens naar Lightroom gekeken, maar ik ben er nog lang niet zo in thuis als in Bridge.

  @Wouter; geen probleem, snap dat je het druk had het afgelopen weekend. vrolijk Heb ook nog even gezellig met Jasper staan kletsen, Remco heb ik helaas niet meer gezien.

 7. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op maandag 26 november 2007 om 13:42  | reageer

  O ja, ik heb ook nog bij Sony staan kijken naar een show van die dame in het touw/lint boven het podium. Prachtig om te zien! En passant heb ik natuurlijk even de Alpha 700 geprobeerd, met een Zeiss 85 mm lens..... Teleurstellend!
  De bediening van de Alpha kan ik bepaald niet intuïtief noemen, bovendien vind ik dat de weergegeven foto's op het display klein uitvallen, doordat er nogal een ruime rand rond de foto's wordt genomen. Verder kon ik niet zo snel ontdekken hoe je nou de weergave van de foto's (afbeelding, histogram, RGB-histogram e.d.) kon aanpassen. Bij Canon en Nikon is dat een kwestie van een druk op de knop, bij Pentax ook. Het zal d'r best inzitten bij die Alpha, maar dan verder weggestopt. Lastig dus. Verder vond ik de betreffende lens (Zeiss 85mm) een beetje teleurstellen. Optisch zal deze best tot de top behoren, daar twijfel ik geen moment aan. Wat mij opviel aan deze lens was de trage en lawaaiïge autofocus. Nou ben ik natuurlijk wel verwend met de L-lenzen van Canon en de EX-HSM lenzen van Sigma, maar ik vind dat je van een lens in deze prijsklasse (?? Wat kost-ie??) toch minimaal vergelijkbare pestaties mag verwachten.
  Ach ja, mijn fototas is toch al veel te vol, waarom kijk ik ook nog naar andere toestellen? knipoog

 8. Antoon Tychon
  Antoon Tychon schreef op maandag 26 november 2007 om 17:00  | reageer

  @ Willy/Elja, Peter Dellenbag geeft o.a. les in photoshop bij fotogram in Amsterdam.

 9. Marmein
  Marmein schreef op maandag 26 november 2007 om 22:36  | reageer

  Was jij mischien die fotograaf die met de ellenbogen ver naar buiten fotografeerde ? We hebben zondag op nagenoeg het zelfde plekje foto's staan maken :-D

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 26 november 2007 om 22:48  | reageer

  @Marmein; Nee, dat kan ik niet geweest zijn, ik fotografeer met mijn armen strak tegen mijn lichaam voor extra stabiliteit. vrolijk Maar als je echt benieuwd bent, een fotootje van me staat op de bloggers pagina.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord