Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Elja Trum

Verslag Zoom Experience 2007

zondag 25 november 2007, 19:43 door | 15,148x gelezen | 10 reacties

Vandaag een bezoekje gebracht aan de eerste Zoom Experience; de fotobeurs georganiseerd door fotomagazine Zoom.nl die dit weekend gehouden werd in de Jaarbeurs te Utrecht. Samen met collega en vriend Michael gingen we naar Utrecht om de sfeer op te snuiven en te kijken wat Zoom ons te bieden heeft.

Op het weblog van Zoom waren gisterenavond de nodige negatieve geluiden te horen. Gelukkig merkte ik van de meeste kritieken vandaag niet al te veel. Zo was het wel druk, maar niet te druk. Ook waren sommige onderdelen al wat verbeterd, bij het Zoom Theater werden de eerste rijen gevraagd te gaan zitten zodat ook de massa erachter nog voldoende mee kon krijgen van de presentaties.

Wellicht ligt het ook aan de instelling waarmee je de beurs bezoekt. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat je rustig de tijd hebt om een half uur met een model te gaan werken. Dan kun je beter zelf een sessie met een model regelen. Misschien had Zoom er dan ook teveel de nadruk op gelegd dat je de camera mee moest nemen, alhoewel je waarschijnlijk ook niet zonder wilt gaan. Zelf had ik slechts mijn body met 50mm lens meegenomen. Lekker compact.

De Skaterbaan was in trek
Hordes fotografen verblindde de skaters


Het was eigenlijk wel lachwekkend om al die fotografen bij elkaar te zien. Dertig lenzen die tezamen de beweging van één skater volgen of honderd man die een model op een bank proberen vast te leggen van 20 meter afstand. In een dergelijke omgeving kun je natuurlijk moeilijk topfoto's schieten, maar blijkbaar bleven de meesten het stug proberen.

Naast enkele workshops en fotogelegenheden waren er natuurlijk ook fabrikanten en winkels aanwezig. Bij de drukke stand van Kamera-Express waren naast een aantal schaars geklede modellen ook de nodige producten met korting te koop. Altijd leuk om een nieuw speeltje voor een lagere prijs te kunnen krijgen. Zelf heb ik ook nog even staan kijken bij de stand van Wacom, de fabrikant van tekentablets. Zij hadden onder andere hun topmodel, de Wacom Cintiq 21UX staan. Alle tablets konden ook uitgeprobeerd worden. Uiteraard moest ik dus ook even die grote 21 inch variant proberen. Dat werkt best aardig, maar is toch weer heel anders dan het gewoon werken met een tablet. Voor bijna drieduizend euro geen apparaat dat ik zelf snel zou aanschaffen.

Wacom Cintiq 21UX (foto door Michael)
Spelen met een Wacom 21 inch touchscreen; nice! (foto door Michael)


Van de workshops heb ik vooral de presentatie van fotograaf Peter Dellenbach gevolgd. Eerst legde hij het een en ander uit over het werken met een model en over het gebruiken van je licht op het model. Interessanter vond ik de demonstratie beeldbewerking een half uurtje later. Peter liet goed zien hoe je een portret eenvoudig nog wat extra's kunt geven. Hij beantwoordde daarbij tevens vragen uit het publiek. Deze laatste presentatie vond ik het interessantste van de Zoom Experience.

Wacom Cintiq 21UX
Workshop portretfoto's bewerken door Peter Dellenbach


Wat ik stiekem misschien nog wel leuker vond dan de rest van de beurs was een korte ontmoeting met Anna Marie uit het eerste seizoen van Hollands Next Top Model. Anna Marie stond op de stand van Olympus hun producten te promoten en in het voorbij gaan meende ik haar te herkennen. We konden het dus niet laten om haar, na even te twijfelen, aan te spreken. We hebben een leuk gesprekje gehad over haar modellenwerk en natuurlijk over Hollands Next Top Model. Anna Marie vertelde enthousiast over wat ze momenteel allemaal doet, binnenkort vertrekt ze naar New York om haar modellencarrière verder door te zetten. We wensen haar veel succes, maar ze is bij mij ook welkom voor een fotoshoot. knipoog

Toen ik vorig jaar over Hollands Next Top Model schreef stond zij al bij mijn drie favoriete modellen, dus vond ik het erg leuk d'r nu eens in het echt te ontmoeten. Zij moest het huis toen in de vijfde aflevering verlaten.

HNTM Anna Marie
Anna Marie uit Hollands Next Top Model (seizoen 1) op de Olympus stand


Van de eerder besproken Photofacts meeting is weinig terecht gekomen. Ik heb rond één uur nog even om de Canon stand gewandeld, maar eigenlijk had ik niet duidelijk genoeg aangegeven waar ik precies zou zijn, daarbij had ik ook niks herkenbaars bij. Ik heb dus helaas niemand herkend en Marcel had ook reeds laten weten dat hij er zondag toch niet kon zijn. Toch tijd dat ik een Photofacts shirt laten maken zodat ik te herkennen ben.

Al met al heb ik me een dagje prima vermaakt en volgend jaar ben ik absoluut weer van de partij. Van Zoom heb ik vernomen dat de beurs volgend jaar aanmerkelijk groter gaat worden. Reken in elk geval op vier in plaats van twee zalen. Van een aantal partijen hadden ze nu reeds te horen gekregen dat zij graag terug komen volgend jaar. Daarbij ga ik er van uit dat de gegeven kritiek op het Zoom weblog en in de fora ter harte genomen wordt om volgend jaar een nog betere beurs neer te zetten.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, portret- en flitsfotografie.

10 reacties

 1. Alexander
  Alexander schreef op zondag 25 november 2007 om 23:14

  Ik was vandaag op de Gameplay, was vol op druk.. eigenlijk te veel mensen op een te klein stuk. Maar desondanks een geslaagde dag, leuk dat jij het ook naar je zin had.

 2. Willem
  Willem schreef op maandag 26 november 2007 om 09:30

  Na wat ik zaterdag gelezen had op diverse sites had ik me op het ergste voorbereid, maar het viel op zondag ontzettend mee, je kon overal makkelijk vooraan komen, en er was in geen geval sprake van drommen mensen.

  Ik heb me zeker vermaakt. Wat wat tegenviel was dat waterbassin, ik had me daar meer bij voorgesteld. Alleen al het feit dat dat folie wat tegen de ramen was aangebracht ontzettend slecht was, met allemaal bubbels waardoor foto's maken onmogelijk was, viel daardoor behoorlijk tegen. Verder prima vermaakt met het fotograferen van de skaters, modellen en zwarte pieten. Erg leuk allemaal.

 3. David
  Profiel David schreef op maandag 26 november 2007 om 10:36

  Mooie foto, die van Anna Marie!
  En wat betreft die t-shirts: als je dat serieus overweegt, moet je eens bij cafepress.com kijken. Daar kun je je eigen online t-shirt-winkel openen, met je eigen ontwerpen. Net zoals ik laatst gedaan heb: cafepress.com/fotoblogo

 4. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op maandag 26 november 2007 om 10:53

  De fotograaf van de sessie "Portretten bewerken" was Peter Dellenbach.
  Dat was voor mij trouwens een echte topper op deze beurs, wat hij liet zien was bepaald geen standaard Photoshop bewerking. Het niveau wat hij liet zien was zeker pittig te noemen. Omdat hij alles in begrijpelijke taal uitlegde, was zijn verhaal goed te volgen. Maar om dat nou meteen vandaag te reproduceren... oei, dat zal niet meevallen!
  Maar desalniettemin vond ik de presentaties die Peter Dellenbach gaf wel uitmunten in helderheid, hij kan de zaken op een prettige manier presenteren. En dat is toch niet iets wat elke fotograaf beheerst. Zoals ik begrepen heb, is hij ook fotografie-docent.Van hem zou ik nog best een keer een cursus "portretten bewerken" willen volgen.

  Verder vond ik ook de presentatie van Adobe over Lightroom wel interessant. Ik heb thuis een goed boek over Lightroom liggen, maar heb er door andere bezigheden nog niks mee gedaan. Maar na deze presentatie ga ik er zeker wel meer mee doen. De vraag is alleen wanneer.

  Bij de stand van Kamera-Express viel mij op, dat er een doordringende benzine/uitlaatgassen-lucht hing. Aangezien zij een neef van me sponsoren bij de rally naar Dakar per motor, ben ik even blijven wachten. Binnen 5 minuten kon ik een typerende V-twin roffel horen en ja hoor, daar kwam Henk aan gereden, tussen het publiek door. Wel een tikkie link met al die drukte, maar gelukkig ging alles goed. Nog even een praatje en een plaatje gemaakt met Henk en zijn "Babes" en vervolgens de rest van de beurs bekeken.

  Al met al vond ik het een geslaagd evenement, misschien wat kleiner dan ik verwacht had, maar dat vind ik eigenlijk helemaal niet zo erg. Da's in elk geval beter dan zo'n mega-beurs waar je als haringen in een ton voetje voor voetje vooruitschuifelt. Afgezien van wat lokale opstoppinkjes was deze beurs prima te bezoeken.

  Leuk, voor herhaling vatbaar!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

54.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

54.060 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.