Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 Leestips voor ondernemende fotografen

maandag 7 november 2016, 15:15 door | 5.141x gelezen | 3 reacties

Als fotograaf ben je natuurlijk veel bezig met fotografie. Waarschijnlijk lees je dan ook veel over fotografie om bij te leren. Volgens mij is het echter ook slim om te werken aan de ondernemer in je. Daarom in dit artikel leestips voor ondernemende fotografen.

Zelf lees ik vrijwel continue boeken die me moeten helpen een betere ondernemer te worden. Fotografen besteden in mijn ogen vaak te weinig aandacht aan het ondernemer zijn en teveel aan de fotografie.

Een goede fotograaf kan het zakelijk best goed doen, maar volgens mij kan een goede ondernemer het zakelijk beter doen. Zelfs als hij niet zo goed kan fotograferen als de goede fotograaf.

5 Leestips voor ondernemende fotografen


ExponentiŰle Organisaties


Ontwikkelingen gaan razendsnel. Als je daar als ondernemer niet in mee gaat raak je achter en ga je het waarschijnlijk niet redden. Bedrijven als Netflix, Tesla en AirBNB maken gebruik van de technologische vooruitgang en groeien daardoor ontzettend hard.

Bedrijven die niet vernieuwen gaan failliet. Fotografie is bij uitstek een branche waarin we dit al gezien hebben. Denk aan Kodak (die de eerste digitale camera maakt, maar in bleef zetten op filmrolletjes), maar ook aan bijvoorbeeld Canon en Nikon die geen goed antwoord hebben op smartphones en systeemcamera's.

Dit boek zet je aan om na te denken over hoe jij relevant kunt blijven in de toekomst.

ExponentiŰle Organisaties, 24,99 euro

The Lean Startup


Een interessant boek voor iedereen die een bedrijf wilt gaan starten, maar ook voor ondernemers die zich graag zo snel en flexibel als een startup willen blijven ontwikkelen. Auteur Eric Ries legt uit hoe je jouw bedrijf laagdrempelig kunt opstarten en continue kunt blijven verbeteren.

The Lean Startup, 25,95 euro

Rich dad, poor dad


Een inspirerend boek dat je kan aanzetten anders met je geld om te gaan. Het leert je vooral financieel slimmere beslissingen te maken. Het boek is echt als een leuk verhaal (bijna een roman) geschreven en zit vol met slimme wijsheden die je kunnen helpen goed met je geld om te gaan.

Het is wel merkbaar 'Amerikaans' geschreven, dus soms wat over-the-top en kapitalistisch. Maar dat neemt niet weg dat het een leuk geschreven verhaal is en dat je er veel wijze lessen uit kunt halen.

Rijke Pa, Arme Pa, 21,90 euro (Engelstalig een stuk goedkoper te krijgen)

Invloed


Robert Cialdini is een grootheid binnen de marketing wereld. Hij heeft zijn naam vooral gevestigd met zijn boek Influence (in het Nederlands Invloed). In het boek bespreekt hij 6 methoden waarmee je klanten kunt overhalen om je product aan te schaffen.

De theorie in het boek is voorzien van vele herkenbare voorbeelden. Dat zorgt ervoor dat het boek niet saai wordt. Ook interessant om vanaf de andere kant (als potentiŰle koper) te beseffen hoe marketeers je proberen te be´nvloeden.

Invloed, 15 euro

De 6 principes van Cialdini


Maak ze Gek


In Maak ze Gek laat auteur Aartjan van Erkel je zien hoe er voor zorgt dat klanten voor jou kiezen voor hun opdrachten. Wat ik zo prettig vind aan Aartjan is dat hij concrete voorbeelden geeft waarmee je zelf ook direct aan de slag kunt.

Eerder schreef Aartjan ook al de bestseller Verleiden op Internet, ook een aanrader. Via zijn site is Maak ze Gek ook direct als (Nederlandstalig) luisterboek te bestellen.

Bestel Maak Ze Gek, 22,50 euro

Als je trouwens, net als ik, moeite hebt om zoveel boeken echt in boekvorm te lezen, probeer dan eens de luisterboek versies. Ik luister audioboeken meestal in de auto, zo besteed je reistijd op een nuttige wijze.

╗ Lees ook dit eerdere artikel waar ik nog vijf goede leestips geef.

Audible is een grote aanbieder van audioboeken, maar ook bij Amazon en via iTunes kun je eenvoudig audioboeken kopen. Vaak zijn deze versies wel alleen in het Engels te krijgen.

Jouw leestip


Wat is jouw leestip? Welk boek zou je iedere andere ondernemer ook aanraden?
Laat het weten in de reacties.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 7 november 2016 om 22:49  | reageer

  Als je de Lean Startup gelezen hebt, zou ik daarna Running Lean van Ash Maurya lezen. Nog concreter.

 2. Hans
  Hans schreef op dinsdag 8 november 2016 om 13:53  | reageer

  Jullie moeten eens naar www.alison.com gaan, dat is een website waar je gratis cursussen kan volgen en er is over van alles wat, ook over ondernemen en hoe je internet beter kan gebruiken. Ook hebben ze een gratis cursus om te leren fotograferen, photoshop enz. maar er is meer, echt te gek om eens rond te kijken, ze hebben ook een nieuwsbrief. Het is wel in het engels.

 3. gast schreef op dinsdag 8 november 2016 om 22:54  | reageer

  Leuke cadeautips voor de Sint en de Kerst. Bedankt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord