Erik van Rosmalen

Recensie: NLXL, Made in Holland - Karel Tomeď

zaterdag 11 november 2017, 22:44 door | 3.351x gelezen | 0 reacties

Karel Tomeď is in Nederland, maar ook ver daar buiten al tientallen jaren een boegbeeld van de luchtfotografie. Met 'NLXL - Made in Holland' bewijst hij dat weer - voor de zoveelste keer.

NLXL Made in Holland 7


Je zou er bijna medelijden van krijgen met (de rug van) je postbode, als je dit boek thuisbezorgd krijgt. NLXL Made in Holland weegt namelijk bijna vier kilo. Dat moet ook wel, als je een hardcover boekwerk uitbrengt van vierhonderd grote pagina's, met honderden foto's.

NLXL Made in Holland 1


Het is geen unicum voor Karel Tomeď: al jaren brengt hij zijn fotowerk uit in boeken van bovengemiddeld formaat. Dit boek, NLXL Made in Holland, is bijvoorbeeld de opvolger van 'NLXL Nederland van Boven', oorspronkelijk uit 2008 - en ook over België verscheen al een dergelijk lijvig werk.

Ook de Grote Bosatlas, die bijna iedereen uit zijn schooltijd kent, is een boekwerk van formaat, waarvoor Tomeď ook al decennialang foto's levert.

NLXL Made in Holland 2


De Bosatlas verliest de laatste jaren waarschijnlijk veel terrein aan oplossingen als Google Maps. Verliest de échte luchtfotografie zoals Tomeď die brengt niet wat van zijn marktaandeel aan de drones?

Steeds vaker zien we daarmee fotografen experimenteren en mooie dingen maken. En zo raken we meer en meer gewend aan het vogelperspectief. Toch kunnen veel drone-foto's niet tippen aan échte luchtfotografie, vanuit de helicopter van Karel Tomeď en zijn vaste piloot.

NLXL Made in Holland 3


Gouden Eeuw


De eerste plaat in het boek is wonderlijk genoeg geen foto, maar een schilderij uit de Gouden Eeuw, waarin we van boven op Amsterdam neerkijken.

Het geeft, net als de opkomst van de dronefotografie, nog maar eens aan hoe graag we onszelf van boven willen bekijken. Bij het historische (maar wel realistisch ogende!) beeld schreef voormalig directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes het voorwoord rond dat gegeven.

De toevoeging NLXL zorgde bij mij in eerste instantie voor verwarring: is dit een hernieuwde druk van de eerste NLXL uit 2008 (waarvan we in 2012 de herdruk al bespraken op Photofacts)?

Net als toen gaat het om mooie beelden vanuit de lucht. Mooi vanwege compositie, lijnenspel of kleur. Of mooi omdat ze zo vervreemdend zijn. De variatie in beelden en landschappen blijft, ook in een nieuw boek met 'dezelfde' formule.

NLXL Made in Holland 9


In NLXL Made in Holland categoriseert Tomeď zijn beelden nog meer: een rubricering op het gebied van landschap, landgebruik, historie of economie. Of de uitsmijter: Double Dutch, waarin hij de contrasten (letterlijk en figuurlijk) van het Nederlandse landschap in beeld brengt.

Zijn deze hoofdstukken noodzakelijk? Niet per se, maar ze bieden wel wat houvast in de enorme collectie beelden in het boek. Elk hoofdstuk wordt daarbij ook nog eens aardig tekstueel ingeleid.

NLXL Made in Holland 6Kopen of niet kopen?


Heb je al een of meerdere werken op de boekenplank staan? Dan zul je ongetwijfeld wel eens een beeld menen te herkennen. Maar net zo vaak word je ook weer verrast.

Veel fotografen zullen met name een fotograaf in hun eigen 'genre' volgen: portret-, straat-, architectuur- of natuurfotografie. En het aantal serieuze luchtfotografen in Nederland is maar beperkt - of je moet ambities hebben met een drone.

Ik zou fotografen willen adviseren om juist eens over hun grenzen te kijken: genres bestaan niet, want uiteindelijk wil elke fotograaf een verhaal vertellen. Karel Tomeď slaagt daar nog steeds uitstekend in.

NLXL Made in Holland 0


Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.521 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord