Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kim Dalmeijer

Recensie: Aanschafgids Digitale Camera (eBook)

zaterdag 18 juni 2011, 20:27 door | 7.468x gelezen | 1 reactie

Hoewel velen nog altijd de voorkeur hebben voor een boek van papier, winnen de eBooks snel terrein op de 'oude boeken'. Een eBook, ofwel een boek in digitale vorm, is op legio apparaten mee te nemen en te lezen, van e-reader tot iPad, van Smartphone tot laptop.

Van de hand van Photofacts blogger Anouk Timmerman ontvingen wij het gloednieuwe eBook 'Aanschafgids Digitale Camera'. Dit eBook is gelijktijdig met de lancering van de nieuwe website Photoguide gepubliceerd waar Elja eerder over schreef.

In deze gids neemt Anouk de lezer aan de hand mee door het proces wat vooraf zou moeten gaan aan het aanschaffen van een digitale camera, en dat proces omhelst het afwegen van voor- en nadelen van diverse typen cameras en het maken van onderbouwde keuzes over hoe men de camera wil gaan gebruiken.

Wat is er te koop?


Het boek beschrijft op een luchtige en begrijpelijke manier welke verschillende soorten camera's de markt momenteel voor de koper beschikbaar heeft. Zo behandeld de schrijfster alle systemen vanaf de alombekende digitale spiegelreflexcamera tot de nieuwere micro four-thirds systemen en de modellen met een semi-transparante spiegel. Hierbij gaat zij in detail in op de belangrijkste plus- en minpunten van de verschillende systemen, zonder dat de gids al te technisch of ingewikkeld wordt.

Wat is het doel? En meer is niet altijd beter!


Nu de lezer een goed zicht heeft op wat er te koop is, wordt samen met de lezer bepaald waarvoor de camera gebruikt gaat worden. Is de aan te schaffen camera bedoeld voor het vastleggen van de vakantie in stilstaand en eventueel bewegend beeld, of is het gebruik meer gericht op dat van een enthousiaste hobbyist of dat van de professionele fotograaf ?

omschrijving


Ben je als gebruiker bereid om zware apparatuur mee te nemen omdat je de waarde van kwalitatief hoogwaardige foto's belangrijker vind dan gebruiksgemak, of kies je liever voor een compacte camera die in je borstzak of handtas past?

En wat trekt het meest je aandacht - statische beelden als landschappen of macrofoto's enerzijds, of snelle beelden van bijvoorbeeld autosport anderzijds? Dit zijn allemaal keuzes die je met de gids in de hand de revue laat passeren om te bepalen wat voor jou de meest voor de hand liggende camera zou zijn.

Saillant detail hierbij is dat Anouk in dit hoofdstuk - terecht - korte metten maakt met de stelling dat meer megapixels per definitie beter is.

Merken en modellen


Nu de lezer al een veel duidelijker beeld heeft over het type camera waar aan gedacht moet worden geeft de schrijfster aan hoe de definitieve keuze kan worden toegespitst op een bepaald merk en een beperkt aantal modellen. Hierbij geeft ze een aantal bruikbare algemene adviezen en beschrijft ook op welke manier de keuze voor een bepaald model gestaafd kan worden aan de hand van bijvoorbeeld online reviews.

Tot slot wordt de lezer op het hart gedrukt vooral niet te vergeten in zichzelf te investeren - een duur camerasysteem is niet veel waard als de gebruiker niet weet hoe hij of zij er mee om moet gaan. Kortom, investeer in je kennis en kunde, iets wat ongetwijfeld met behulp van Photoguide in praktijk gebracht kan worden.

Conclusie


Zoals gezegd is het eBook op een luchtige manier geschreven, met modern, prettig taalgebruik. Zonder al te ingewikkeld of technisch te worden wordt de lezer in sneltreintempo op de hoogte gebracht van de verschillende soorten camera's en worden voor- en nadelen van de verschillende systemen gematched met de wensen en eisen van de gebruiker.

In mijn ogen is het eBook niet alleen van waarde voor de vakantie- of hobbyfotograaf, maar ook voor de professional, al is het alleen maar om even duidelijk overzichtelijk te krijgen wat er momenteel op de markt is. Ikzelf kan niet ontkennen dat ik er weer wat bijgeleerd heb aan de hand van deze gids.

Met zijn 31 pagina's en ongeveer 5.300 woorden is de gids redelijk compact te noemen, maar daarom niet minder waardevol. Gezien de toegevoegde waarde van een dergelijke gids denk ik dat het aanschafbedrag van 9,50 euro niet te hoog is - de kans op een miskoop van enkele honderden euro's wordt ten slotte aanzienlijk gereduceerd.

Het eBook 'Aanschafgids Digitale Camera' is geschreven door Photofacts blogger, auteur en docent Anouk Timmerman en is te koop via de Photoguide-website.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kim Dalmeijer

Over de auteur

Kim Dalmeijer is freelance fotograaf met een zwak voor portretten en mensen. Bruiloften, portretten, bedrijfsreportages maar zeker ook studiowerk. Zijn belevenissen en werk deelt hij via zijn eigen weblog en natuurlijk Twitter.

1 reactie

  1. Nouks
    Profiel  Nouks schreef op maandag 20 juni 2011 om 12:02  | reageer

    Pfoeh, nog helemaal geen reacties... Dan moet ik toch het spits maar even afbijten. Kim, hartelijk dank voor je prachtige recensie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord