Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Recensie: Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book

maandag 21 juli 2008, 23:52 door | 9.317x gelezen | 12 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontvingen we enige tijd geleden al het boek Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book. Dit boek zegt de officiŽle training van Adobe te zijn, iets wat ongetwijfeld waar zal zijn. Het boek bevat viertien lessen waarin de belangrijkste mogelijkheden van Adobe Photoshop CS3 behandeld worden.

Er is helaas een reden waarom dit boek al enige tijd in mijn bezit is, maar er nog geen recensie over verschenen was; ik kom er namelijk niet doorheen. De inhoud is namelijk gortdroog. Het boek doet daarmee wellicht precies wat het zegt te doen; een klaslokaal in een boek. Herinneringen van saaie lange lessen Frans en Wiskunde komen bij me terug.

Wellicht komt het door mijn aversie tegen de klassieke manier van lesgeven, maar het boek kon mij geenzins boeien. Andere Photoshop boeken lees ik doorgaan met plezier volledig uit.

Classroom in a Book is ingedeeld in verschillende lessen die bestaan uit stapsgewijze instructies voor het uitvoeren van bepaalde projecten. Dit studieboek begint bij de absolute basis en gaat niet echt uit van reeds aanwezige kennis over het programma.

De hoofdstukken
Na een uitgebreide introductie wordt er begonnen met het kennismaken met de interface. In hoofdstuk twee worden basis fotocorrecties behandeld. Het volgende hoofdtsuk behandelt het retoucheren van foto's met bijvoorbeeld de kloontool en de healingbrush.

In hoofdstuk vier worden selecties uitgelegd. Het hoofdstuk erna behandelt de basis van lagen waarna in hoofdstuk zes maskers en kanalen worden besproken. Hoofdstuk zeven gaat over het corrigeren en verbeteren van foto's. In hoofdstuk acht wordt het gebruik van tekst binnen Photoshop doorgenomen en in hoofdstuk negen worden de beginselen van vector objecten besproken.

In hoofdstuk tien wordt er wat dieper ingegaan op lagen en in hoofdstuk elf leer je over geavanceerde composities. In hoofdstuk twaalf wordt uitgelegd hoe je afbeeldingen klaar maakt voor publicatie op het web. Hoofdstuk 13 is gericht op wetenschappelijke afbeeldingen en in het laatste hoofdstuk wordt kleurmanagement en het afdrukken van afbeeldingen besproken.

Bij het boek wordt ook een CD geleverd. Hierop staan, naast lesbestanden, ook een aantal filmpjes door Russel Brown en vind je ook wat extra fonts en stockfoto's.

Conclusie
Dit officiŽle lesmateriaal bestaat uit tamelijk saaie en zakelijke teksten. De materie wordt niet op een aangename manier gebracht waardoor dit boek eigenlijk simpelweg een afrader is. Wellicht dat Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book verplichte kost is voor een bepaalde training, maar mijn advies zou zijn een populairder boek op te pakken om de dingen te leren van Photoshop die jij nodig denkt te hebben.

Photoshop CS3 Classroom in a Book


Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book bestaat uit 496 pagina's en een bijbehorende CD-rom. De prijs bedraagt zo'n 48,- euro (ISBN: 9789043014755).

GeÔnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book + CD-rom
Adobe Photoshop CS3 Classroom in a Book + CD-rom101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 00:31

  Hee Elja, is dit gewoon gedwongen reclame maken voor een saai boek?
  Het lijkt anders ook niet echt alsof je stond te springen om een recensie te schrijven voor deze.

  Maar ik denk altijd:

  "Waarom als er zoveel "Photoshop-Genien" zijn, alsnog een boek lezen terwijl het op internet voor het oprapen licht."

  Ik heb meer kennis opgedaan met Photoshop CS3 dan welk boek mij tot nu toe zou kunnen geven;
  tja komt misschien ook merendeels omdat lezen niet mijn hobby is.

  gr

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 09:15

  @Vincent; Ik had een recensie exemplaar aangevraagd voor dit boek, dan is het ook wel zo netjes om daadwerkelijk een recensie te schrijven. Daarbij is deze recensie niet echt 'reclame' te noemen. In elk geval geen goede reclame. vrolijk

  En het is natuurlijk ook handig om van een boek te weten dat het niet de moeite waard is om te kopen. Dan weet je dat je dit boek rustig in de winkelschap kunt laten liggen.

 3. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 10:19

  Haha, reclame kan in elk opzicht hea knipoog
  Jij doet het tenminste af als een saai boek,

  [Wilt u nu bestellen via Bol.com]

  Maar wel handig dat zinnetje:

  Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
  Hoe heb je dat voor elkaar gekregen nahnah?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 juli 2008 om 10:35

  @Vincent; Dat is gewoon het standaard partnerprogramma van Bol.com. Daar kan iedereen met een site zich voor aanmelden. Niet dat je er echt rijk van wordt. Geloof dat ik hier 1 bon heb liggen voor een tientje ofzo. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord