Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Digitale fotografie, deel 3 door Scott Kelby

zondag 18 oktober 2009, 23:07 door | 10.596x gelezen | 4 reacties

Van Pearson ontving ik het boek Digitale Fotografie, deel 3 van auteur Scott Kelby. Vorig jaar schreef ik reeds een recensie van de eerste twee delen en ook dit derde boek is de aanschaf weer meer dan waard. Een boek vol praktische fotografie tips; op elke pagina één.

In deze drie boeken geeft Scott op elke pagina een tip voor het maken van een foto op het gebruik een bepaalde techniek. Dit zonder gebruik te maken van ingewikkelde termen of uitgebreid uitleg over het waarom. Zoals hij het zelf brengt; hij geeft je tips zoals hij die aan een vriend zou geven waarmee hij aan het fotograferen is. Kort en eenvoudig.

Hoewel ik hier in principe deel drie recenseer en je dit boek ook gewoon als losse delen prima kunt lezen adviseer ik je de complete collectie aan te schaffen. De boeken staan boordevol echt nuttige tips.

In dit derde deel worden weer een aantal verschillende onderwerpen besproken. Net als het tweede boek gaat het eerste hoofdstuk over Strobist technieken; gebruik maken van je opzetflitsers dus. Vervolgens worden er tips over studiofotografie gegeven. In het derde hoofdstuk gaat Scott dieper in op de verschillende objectieven die er zijn en waarom je voor een bepaald objectief zou kiezen.

Hoofdstuk vier geeft handige tips voor productfotografie, waarna buiten fotograferen, professionele portretten maken en het maken van sportfoto's aan bod komen. In hoofdstuk acht vind je praktische tips om je foto's te verbeteren. Dat gaat van het instellen van je witbalans tot tips voor apparatuur die je meeneemt tijdens verschillende soorten fotosessies.

In het op één na laatste hoofdstuk heeft Scott het over het voorkomen van problemen waar je als fotograaf vaak tegenaan kunt lopen. Tips uit het veld die je vaak leert door fouten te maken. Wellicht dat je zo een aantal foutjes niet zelf hoeft te ontdekken..

Net als de vorige boeken uit deze serie bevat het laatste hoofdstuk recepten voor bepaalde soort foto. Er wordt op elke pagina een mooie foto getoond waaronder te lezen is hoe je een dergelijke foto maakt. Een leuke manier om op ideeën te komen.

Conclusie
Deze serie van Scott behoren tot mijn favoriete boekjes; ze staan werkelijk boordevol praktische en vooral goede tips. De tips staan ook nog mooi ingedeeld op verschillende soorten fotografie. Het is absoluut een aanrader om deze serie van voor tot achter door te nemen. Vlak voor een fotosessie kun je dan de hoofdstukken die van toepassing zijn op je shoot nogmaals doornemen. In mijn ogen een serie die elke fotograaf bij de hand zou moeten hebben.

Digitale fotografie, deel 3 door Scott Kelby


Je kunt ervoor kiezen om de serie in het Engels of in het Nederlands te bestellen. De Engelse versie kun je goedkoper bestellen via Amazon.co.uk.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Scott Kelby over digitale fotografie
Scott Kelby over digitale fotografie
Scott Kelby
Scott Kelby over Digitale fotografie deel 2
Scott Kelby over Digitale fotografie deel 2
Scott Kelby
Scott Kelby over: Digitale Fotografie dl 3
Scott Kelby over: Digitale Fotografie dl 3
Scott Kelby

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 19 oktober 2009 om 00:18  | reageer

  Scott Kelby schrijft goed en doeltreffend zodat ook voor degen die wat minder van fotografie afweten ook iets hebben aan zijn uitleg.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 19 oktober 2009 om 09:01  | reageer

  Scott Kelby behoort ook voor mij tot de favoriete schrijvers over fotograferen. Vooral de simpele, maar toch altijd heel practische opzet vind ik heel goed.

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 19 oktober 2009 om 13:08  | reageer

  Ik vind zijn 'humor' wat veel plaats in nemen in zijn boeken en vind het ook jammer dat hij vaak niet uitlegt waarom je een bepaalde instelling moet kiezen.
  Maar toch haal ik uit ieder boek van hem steeds weer een paar onwijs goede tips, waar ik dan weer veel plezier van heb.
  Ik ga deze vast ook weer kopen knipoog

 4. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 19 oktober 2009 om 14:55  | reageer

  Het scheelt wel aanzienlijk of je de engelse of de (vertaalde) nederlandse humor leest. De laatste is een stuk minder te pruimen, ja. Maar daar moet je dan maar overheen lezen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord