Elja Trum

Recensie: Kelby's Photoshop CS3 for Digital Photographers

donderdag 6 december 2007, 23:06 door | 15.049x gelezen | 7 reacties

Morgen komt de Nederlandse vertaling uit van The Adobe Photoshop CS3 Book for Digital Photographers door bestseller auteur Scott Kelby. Zo'n drie maanden geleden bestelde ik de Engelstalige versie. De afgelopen tijd heb ik deze grotendeels doorgenomen en dit lijkt me dus een mooi moment om mijn bevindingen te vertellen.

Ook deze nieuwe versie voor Photoshop CS3 staat weer boordevol met nuttige tips en korte tutorials voor fotografen. Scott weet alles op een heldere en uitermate eenvoudige manier uit te leggen. Door de tutorials gewoon stap voor stap te volgen lukt het je gemakkelijk om eenzelfde resultaat te halen. Scotts humor, die stevig aanwezig is in dit boek, wordt niet door iedereen gewaardeerd. Persoonlijk heb ik er weinig moeite mee en kan ik er zo nu en dan zelfs om lachen. Het maakt dit boek in elk geval erg luchtig om door te nemen.

Het boek bestaat feitelijk uit zo'n 140 tutorials. Deze zijn onderverdeeld in hoofdstukken, maar het is niet noodzakelijk om de tutorials achter elkaar te volgen. Wanneer je een specifieke bewerking zoekt blader je vanuit de inhoudsopgave door naar de gewenste tutorial en voer je het gegeven stappenplan uit. Los daarvan wil ik wel aanraden om het boek gewoon eerst helemaal van voor tot achter door te nemen. Vervolgens leg je het naast je computer en wanneer je een bewerking nodig hebt zoek je 'm op. Na een paar keer heb je het boek niet meer nodig en heb je de techniek eigen gemaakt.

De auteur gaat nergens heel diep in op de achterliggende gedachte van een bewerking, maar dat hoeft wat mij betreft geen probleem te zijn. Het blijft hierdoor ook eenvoudige en begrijpbaar. Wel leert Scott je tussendoor de nodige bruikbare short-keys waarmee je het werken met Photoshop aanzienlijk kunt versnellen. Zo nu en dan worden er ook extra tips geven wanneer je ergens in een tutorial zit, uiteraard relevant en vaak erg nuttig.

Bridge & RAW
De eerste twee hoofdstukken gaan over het bij Photoshop geleverde Bridge CS3. Zelf ben ik enthousiast Bridge gebruiker en heb ik nog niet kunnen wennen aan Lightroom, dus ik vond de tips erg nuttig. Veel fotografen zullen echter overgestapt zijn op Adobe Lightroom wat een goede vervanger moet zijn van Bridge. Desondanks kun je uit deze hoofdstukken dan ook nog ideeën halen om te werken aan je workflow. In hoofdstuk drie wordt het gebruik van RAW besproken, Scott gaat hierbij verder dan de basisbewerkingen die de meesten van ons wel zullen kennen.

Bijsnijden & Afdrukken
Hoofdstuk vier bevat de nodige tips op over het herschalen en bijsnijden van afbeeldingen, persoonlijk vind ik dit een wat minder interessant onderwerp, maar het is handig kennis om in huis te hebben. Het volgende hoofdstuk gaat over afdrukken en kleurmanagement. Op dit onderwerp wordt niet al te diep ingegaan wat eigenlijk ook niet vreemd is, want dan wordt het al snel ingewikkeld. Er zijn tenslotte ook al dikke boeken over alleen dit onderwerp geschreven.

Kleurcorrectie & portretten
Hoofdstuk zes beschrijft handige tips om aan de juiste kleuren in je foto's te komen en in het daarop volgende hoofdstuk leer je deze foto's dan op een mooie manier om te zetten naar zwart-wit. Hierna wordt het wat mij betreft pas echt interessant met een hele lading nuttige tips over veel voorkomende problemen en hun oplossingen gevolgd door een heel hoofdstuk gewijd aan het verbeteren van portretopname. Denk hierbij aan het weghalen van oneffenheden, witter maken van tanden en andere bewerkingen die ik zelf ook regelmatig uitvoer.

Effecten en eindbewerking
In hoofdstuk tien laat Scott zien hoe je eenvoudige effecten kunt toepassen om je foto's wat extra's mee te geven. In lijn met een goede workflow eindigt het boek met verscherpingstechnieken en een aantal verschillende manieren waarop je het resultaat aan anderen kunt tonen.

In het allerlaatste hoofdstuk onthult Scott Kelby een stukje van zijn eigen workflow aan de hand van een voorbeeld foto. Van het inladen van de afbeeldingen vanuit de camera tot het afdrukken van de uiteindelijke foto. Uiteraard met alle tussenliggende stappen duidelijk beschreven.

Nederlandse of Engelse versie
De Nederlandse versie komt van Uitgeverij Pearson en gaat hier onder de naam Het Photoshop CS3 boek voor digitale fotografen (ISBN 978-90-430-1473-1) over de toonbank voor 39,95 euro. Mocht je liever voor de Engelstalige variant gaan dan is deze in Nederland voor circa 45 euro te bestellen. Vanuit Engeland kun je 'm echter voor zo'n 32,- euro op je deurmat verwachten (inclusief verzendkosten). Dat is dus absoluut de moeite waard in dit geval. Zelf had ik 'm binnen een week thuis.

Persoonlijk raad ik gebruik van een Engelstalige versie aan boven de Nederlandse. Tenzij je gewend bent in de Nederlandstalige Photoshop versie te werken natuurlijk. Voor Photoshop beginners; schakel nu nog over naar de Engelstalige versie, er zijn logischerwijs veel meer tutorials te vinden op internet in het Engels dan in het Nederlands.

Het Beste van Photoshop CS3
Voor wie 448 pagina's te veel informatie vindt is er ook Het beste van Photoshop CS3 (ISBN 978-90-430-1486-1) door dezelfde auteur. Deze uitgave bestaat uit 192 pagina's en is een selectie van de beste technieken uit het grote Kelby-boek. Daarnaast bespreekt deze versie de Engelstalige versie van Photoshop, maar de uitleg is verder wel in het Nederlands. Voor dit boek betaal je 19,95 euro en hij is al sinds begin oktober verkrijgbaar.

The Adobe Photoshop CS3 Book for Digital Photographers
The Adobe Photoshop CS3 Book for Digital Photographers


Conclusie
Als je maar één boek gaat kopen over het werken met foto's in Photoshop dan is dit het boek dat ik aanraad. Van alle boeken die ik gelezen heb over nabewerking heb ik hier het meeste van geleerd. Scott Kelby is een meester in het eenvoudig uitleggen en voordoen van wat vooraf een relatief complexe handeling lijkt. The Adobe Photoshop CS3 Book for Digital Photographers is daarmee het perfecte boek voor beginners, maar zal ook de gevorderde Photoshop gebruiker vooruit helpen in zijn werk. Een boek dat bij iedere fotograaf naast de computer hoort te liggen.

In het kader van openheid; door via bovenstaande links bij Bol.com of Amazon.co.uk een van de boeken van Kelby te bestellen ontvangt Photofacts een klein percentage van de omzet.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. gast schreef op zondag 9 december 2007 om 14:22

  Dit boek heb ik zelf ook reeds een half jaar in mijn bezit. Hoewel ik er veel profijt van heb gehad als redelijke "Photoshop Newbie" heb ik één serieus puntje van kritiek: De verschrikkelijke schrijfstijl van Scott Kelby! Ik snap dat je als schrijver in een boek van bijna 500 pagina's wel af en toe een kwinkslag of een komische noot in de gortdroge informatie wilt verwerken, anders wil ook niemand je boek meer lezen. Maar aan het oeverloze gewauwel van dhr Kelby aan het begin van elk hoofdstuk begon ik me al snel te ergeren en sloeg het derhalve na drie hoofdstukken maar over. Zonde van de bladruimte, die had beter gevuld kunnen worden met relevante informatie. Diezelfde schrijfstijl van Scott Kelby vind ik trouwens soms best wel storend, als ik bepaalde dingen even snel wil wil nazoeken. Dan denk ik al gauw "Man, hou je toch bij de feiten en stop met die flauwe grappen!". Verder is het inderdaad wel een compleet boek, met een gevariëerd overzicht van veel functies van CS3 (maar ook niet compleet, daarvoor is CS3 te groot).
  Persoonlijk heb ik later nog een goed tegenwicht gevonden voor dit boek: "Photoshop CS3 for Nature Photographers", geschreven door Ellen Anon en Tim Grey. Als ik dit boek als eerste had aangeschaft, had ik waarschijnlijk het boek van Kelby niet meer gekocht. Hoewel de titel aangeeft "for nature photographers" vind ik eigenlijk dat deze toevoeging het boek tekort doet. De schrijfstijl is zakelijk en toch prettig leesbaar en het boek bevat een schat aan informatie, die zeker niet alleen toepasbaar is door natuurfotografen. Het grote pluspunt van Anon en Grey vind ik het gemak waarmee ze je in de "diepte" trekken van een bepaald onderwerp. Na verschillende keren een "workshop" uit dit boek te hebben gevolgd, heb ik gemerkt dat je al doende op een behoorlijk niveau van Photoshop expertise bent aangeland. En dat zonder een druppel zweet! Kijk, dat vind ik dus de betere boeken! De bijgeleverde voorbeelden (op CD, dus je hoeft ze niet apart te downloaden) gaan inderdaad veelal over natuur. Voor mij geen probleem, dat heeft toch altijd mijn interesse. Maar al met al een zeer goed en bruikbaar boek, dat gewoon meer in zich heeft dan de titel doet vermoeden.

 2. jurgendoom
  Profiel jurgendoom schreef op maandag 10 december 2007 om 14:37

  Elja, ik heb indertijd zijn eerste boek gekocht (voor CS) en heb nadien zijn boek voor CS2 gelezen en daar was nogal wat "overlap". Kan je aangeven of er veel vernieuwing in CS3 zit? Ik vrees namelijk voor ongeveer 50% overlap.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 10 december 2007 om 14:49

  @Jurgen; Zelf heb ik ook de CS variant van het boek. De CS2 heb ik overgeslagen ondanks dat deze zo'n 80 pagina's dikker was. Ik nam me toen al voor wel voor de opvolger te gaan. Ik moet zegen dat ik de overlap tussen CS en CS3 minimaal vind. Er staan absoluut heel veel nuttige nieuwe dingen in die niet in de eerdere CS genoemd werden. Volgens mij is de overlap eerder rond de 10 a 20 procent.

 4. Erwin
  Erwin schreef op maandag 10 december 2007 om 20:14

  Ik kan het nederlandse boek nog nergens vinden, ook is het bijv. bij bol.com of comcol.nl (hier wordt hij 31-12-2007 verwacht) nog niet als release aangemerkt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.856 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord