Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Layers door Matt Kloskowski

zondag 15 juni 2008, 23:59 door | 10.554x gelezen | 3 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontvingen wij de Engelstalige versie van 'Layers' door auteur Matt Kloskowski. Zoals de naam doet vermoeden gaat dit boek volledig over het werken met lagen in Adobe Photoshop (CS2 en hoger). Matt Kloskowski komt uit de stal van Scott Kelby en presenteert ook samen met Scott de wekelijkse Photoshop User TV podcast.

Recentelijk bespraken we overigens ook al het Photoshop Lagen boek van Johan Elzenga. Layers gaat iets uitgebreider in op het werken met lagen, maar als je het andere reeds hebt heeft dit boek weinig meerwaarde.

Voor mensen die de humor van Scott Kelby niet uit kunnen staan is dit boek wellicht beter te lezen. Matt is een stuk ingetogener met zijn grapjes, al staan er natuurlijk wel weer de nodige in. Persoonlijk heb ik me er echter niet aan geļrriteerd.

De hoofdstukken
Uiteraard begint het boek met een uitleg over wat lagen zijn. Matt doet dit aan de hand van een voorbeeld met een foto, een transparant vel en een marker. In hetzelfde hoofdstuk gaat hij ook dieper in op het werken met het lagenpalet. Daarbij komen ook een paar handige tips voorbij voor mensen die al wat meer ervaring hebben met het werken met lagen.

Aan het eind van elk hoofdstuk wordt telkens een pagina besteed aan korte tips voor het uitvoeren van een aantal taken die in dat hoofdstuk aan het bod zijn gekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over handige toetsenbord combinaties. Ook staan er meestal een aantal extra tips in die niet in het hoofdstuk aan het bod zijn gekomen, maar handig zijn in het dagelijks gebruik van lagen.

Hoofdstuk 2 gaat over de verschillende Blend modes. Matt demonstreert de verschillende blend modes en richt zich daarbij voornamelijk op de belangrijkste modussen die nutig zijn voor fotografen.

In de volgende hoofdstukken komen ook Adjustment layers, Layer masks en Type en shape layers aan bod. Hoofdstuk zes gaat over het verbeteren van foto's met lagen en het hoofdstuk erna worden een aantal bewerkingen met behulp van lagen besproken. In de laatste hoofdstukken worden Layer styles en Smart layers nader bekeken.

Zoals in veel boeken van Kelby Training worden de onderwerpen constant besproken aan de hand van praktische tutorials. Een prettige manier om te leren, want je kunt met het boek in de hand achter de computer gaan zitten om de bewerkingen uit te proberen.

Conclusie
Layers van Matt Kloskowski is een uitermate leerzaam boek dat bijna alle aspecten van het werken met lagen uitvoerig bespreekt. Het boek is geschikt voor iedereen die foto's bewerkt in Photoshop, of je nu al aardig bekend bent met het werken met lagen of pas net begint.

Layers; door Matt Kloskowski


Layers bevat 255 pagina's en kost 41,99 euro (ISBN 9780321534163).

Geļnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Layers
Layers
Matt Kloskowski

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Goya
  Profiel Goya schreef op maandag 16 juni 2008 om 09:25  | reageer

  Leuke bespreking, blijkbaar een aanrader. Maar hoezeer ik jullie het %'tje op de aankoop van een boek gun, de prijs bij Bol ligt wel zéér hoog vind ik...

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 16 juni 2008 om 09:36  | reageer

  @Goya; Ik had nog niet zo naar de prijs gekeken, maar inderdaad is het een stuk goedkoper als je 'm bijvoorbeeld in Engeland besteld. Bij Amazon kost het boek 14 pond.

  De link hierboven naar Amazon levert me ook een percentage op. knipoog

  Als er andere plekken zijn waar je dit boek voordelig kunt bestellen hoor ik het graag. Die 50 cent die ik erop verdien kan ik ook wel missen. vrolijk

 3. libeco
  Profiel libeco schreef op maandag 16 juni 2008 om 16:00  | reageer

  Boeken bestel ik vaak via play.com.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord