Elja Trum

Recensie: Photoshop CS4 boek voor Digitale Fotografen

zaterdag 26 september 2009, 22:52 door | 8.255x gelezen | 8 reacties

Van Pearson ontving ik het Photoshop CS4 boek voor digitale fotografen geschreven door Scott Kelby. Scott schrijft al een aantal jaar boeken die in dezelfde serie vallen, elke keer een vernieuwde versie voor de nieuwste versie van Photoshop. Het 461 pagina's tellende boek staat propvol met handige tutorials over het gebruik van Photoshop CS4.

Twee jaar geleden schreef ik ook een recensie van de CS3 versie van het boek en ik ben ook over deze nieuwe versie net zo enthousiast. Bestseller auteur Scott Kelby kan in zijn boeken eenvoudig en helder uitleggen hoe je mooie resultaten kunt bereiken met de software van Adobe.

Natuurlijk is ook in dit nieuwe boek de humor aanwezig die niet door iedereen even goed gewaardeerd wordt. Het is echter zonde om alleen daarom dit boek naast je neer te leggen. Als je de introducties van de hoofdstukken over slaat (en dat kan gerust, er staat echt niks nuttigs in) dan valt het met de flauwe humor best mee. Mocht je voor de Engelse versie gaan; hierin zijn de grapjes van Scott net iets minder flauw dan de Nederlandse vertalingen ervan.

Inhoud
Photoshop CS4 voor Digitale Fotografen bevat 15 hoofdstukken. De eerste twee hoofstukken gaan geheel over Bridge. Dit programma dat standaard bij Photoshop zit is feitelijk een organizer waarmee je al je afbeeldingen kunt beheren. Bridge is een prima programma met een grote hoeveelheid aan mogelijkheden, maar je zou als fotograaf ook zeker het gebruik van Lightroom moeten overwegen. Dat even terzijde.

De volgende twee hoofdstukken gaan eigenlijk ook over een programma dat bij Photoshop geleverd wordt; Camera Raw. Met Camera Raw kun je de ruwe bestandsdata van je camera inlezen. Camera Raw kan tegenwoordig overigens ook omgaan met Jpeg en Tiff bestanden. Uiteraard komt dit ook ter sprake.

In de volgende hoofdstukken worden verschillende functionaliteiten van Photoshop besproken. Denk aan herschalen, bijsnijden. kleurcorrecties en het maken van zwart-wit of High Dynamic Range aanpassingen.

In hoofdstuk tien worden de oplossingen voor veel voorkomende problemen gegeven en in het hoofdstuk erna leer je een aantal mooie bewerkingen om je foto's net dat beetje extra te geven. In hoofdstuk twaalf wordt het verscherpen van je foto's besproken. Een belangrijke stap voor het afdrukken van je foto's. Dat afdrukken (naar papier of scherm) wordt dan ook in hoofdstuk dertien en veertien besproken.

In het laatste hoofdstuk doet Scott zijn workflow uit de doeken voor Photoshop CS4. Een workflow zijn de handelingen die je na een fotosessie uitvoert om het eindresultaat te krijgen. Een workflow hoef je nooit letterlijk over te nemen van iemand anders; iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Het is echter erg leerzaam om de workflow van anderen te bekijken.

Conclusie
Het Photoshop CS4 boek voor Digitale Fotografen is nog steeds een absolute aanrader voor wie serieus aan de slag wilt met nabewerking in Photoshop. Je hoeft het boek niet chronologisch door te nemen, maar kunt ook gemakkelijk een willekeurige tutorial doornemen en uitvoeren. Scott's schrijfstijl is laagdrempelig en erg helder.

Net als bij de eerdere versie voor CS3 is Scott Kelby's boek ook voor Photoshop CS4 hét boek dat je naast je computer moet hebben liggen als je serieus aan de slag wilt met het bewerken van foto's.

Scott Kelby: Photoshop CS4 boek voor Digitale Fotografen


Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

The Adobe Photoshop Cs4 Book For Digital Photographers
The Adobe Photoshop Cs4 Book For Digital Photographers (Engelstalig)
Scott Kelby

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

8 reacties

 1. Perrush
  Profiel Perrush schreef op zondag 27 september 2009 om 21:10

  rare titel ... alsof een niet-digitale fotograaf PS zou gebruiken :o)

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 27 september 2009 om 21:44

  @Perrush. Het is nog vééél vreemder. 'Digitale' is een bijvoeglijk naamwoord. In deze boektitel is dus de fotograaf digitaal.

 3. Margo
  Profiel Margo schreef op zondag 27 september 2009 om 22:04

  Ik heb CS3 al, heeft deze versie van CS4 toegevoegde waarde? Ik vind 39,95 euro nogal een prijs voor een boek dat voor een groot deel (denk ik) een herhaling is van CS3.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 27 september 2009 om 22:12

  @Margo; Kelby beweert uiteraard van wel, maar als ik jou was zou ik mooi even wachten tot dat de versie van CS5 of CS6 uit is.. Dan staan er waarschijnlijk weer meer dan genoeg nieuwe dingen in om de uitgave waard te zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord