Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Recensie: Photoshop Down & Dirty Tricks

zaterdag 13 september 2008, 09:19 door | 9.469x gelezen | 3 reacties

Van uitgeverij Pearson ontvingen wij enige tijd geleden het nieuwste (nederlandstalige) boek van Scott Kelby: Photoshop Down & Dirty Tricks. Scott Kelby is momenteel één van de meest bekende Photoshop goeroe's. Van zijn hand zijn inmiddels ruim veertig (!) boeken verschenen, waaronder Photoshop CS3 voor Digitale Fotografen, Scott Kelby’s 7-punten systeem en Photoshop klassiekers. Tevens is hij één van de Photoshop Guy's bij de populaire Photoshop User TV podcast.

Tijdens mijn vakantie heb ik genoeg tijd gehad om me door dit stevige boekwerk -ruim 300 pagina's- heen te werken. En dat heb ik met plezier gedaan, kan ik wel zeggen. Ook dit boekwerk is, zoals de meeste (en misschien wel alle, dat weet ik niet, ik heb ze niet allemaal gelezen) boeken van zijn hand, prettig leesbaar. Het is geen droge kost over hoe Photoshop in elkaar zit; of wat dit ene knopje of die button nu wel of niet kan doen. Nee, dit boek gaat niet over hoe Photoshop werkt, maar hoe je met Photoshop werkt.

En dat is een heel verschil. In mijn ogen de praktijk is dat het verschil tussen de neiging hebben om het boek aan de kant te leggen of om juist achter de pc te kruipen en Photoshop op te starten! Gelukkig had ik een laptop met PS CS3 bij me.

Het boek is opgedeeld in 8 hoofdstukken, waarin steeds een aantal aan elkaar gerelateerde technieken behandeld worden. De benamingen van deze hoofdstukken zijn niet echt verhelderend. Wat te denken van bijvoorbeeld 'Jaloers type' of 'Ik wil wat lekkers'?

Maar gelukkig hebben de technieken zelf wel een begrijpelijke naam. Om er een paar te noemen: fotografische effecten; collagetechniek met randen; teksteffect voor filmposters; glanzende reflecties; fotobuttons; portfolio effecten; van mens tot cyborg en een foto in puzzelstukjes.

Elke techniek wordt middels een helder stappenplan uit de doeken gedaan. En dat gaat op de manier van 'klik hier dit en selecteer daar dat'. Bij elke stap staat een screenshot om een en ander nog meer te verduidelijken. Wel is het zo dat hoe verder je in het stappenplan komt, de stappen wel wat meer complex worden.

Wat ook een leuk zijspoor is van dit boek: op elke bladzijde wordt een tip behandeld. Die heeft vaak helemaal niks met de behandelde techniek te maken, maar zijn vaak wel heel handig en zinvol. Wel zijn ze soms doorspekt met wat Kelby-humor, maar dat hoort bij zo'n boek.

Ik heb zelf natuurlijk ook wat technieken uitgeprobeerd op met mijn eigen foto's. En ook wat basale Photoshop-technieken zoals chromen letters. En dat gaat alemaal soepel. Mits je goed leest, want één handeling over het hoofd zien, en alles loopt in de photosoup!

Conclusie
Heb je als fotograaf dit boek nodig? Nee, dat vind ik zelf van niet. Er worden wel wat fotografische technieken behandeld, maar de hoofdmoot van dit boek gaat meer over wat algemene Photoshop technieken.

Wil je wat meer kunnen met Photoshop op zich, dan vind ik het wel degelijk een aanrader. De boeken van Scott Kelby blinken wat mij betreft uit in duidelijkheid en helderheid. Met name de stappenplannen en de enorme hoeveelheid tips zijn voor mij doorslaggevend. Feit is wel dat je tegen zijn (wat flauwe, vind ik) humor moet kunnen.

Photoshop Down & Dirty Tricks bevat 317 pagina’s en kost 34,95 euro (ISBN 978-90-430-1520-2).

Photoshop Down & Dirty Ticks


Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Photoshop Down & Dirty Tricks
Photoshop Down & Dirty Tricks
S. Kelby

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

3 reacties

 1. Joost
  Joost schreef op zondag 14 september 2008 om 12:33  | reageer

  Mag je dit boek omschrijven voor starters die graag met hun foto's in photoshop aan de gang willen? Of is dit boek geschikt voor mensen die de essentie al enzigzins begrijpen?

 2. hbj
  Profiel hbj schreef op zondag 14 september 2008 om 14:19  | reageer

  Er is ook 'n DVD met die naam. Deze is van jaren geleden (Photoshop CS).
  Iemand die wekelijks naar PhotshopUserTV kijkt zal zich regelmatig aan hem (z'n humor)ergeren, maar hij is 'n enorme vakman.

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 14 september 2008 om 16:40  | reageer

  @Joost: nee, het is meer algemeen Photoshopwerk, met hier en daar een fotografisch uitstapje. Op zich wel voor starters, al staan er ok wel wat ingewikkelder klussen in. Voor iemand die met z'n foto's in Photoshop aan de gang wil zou ik eens kijken naar de link die hierboven vermeld wordt: Kelby's Photoshop CS3 for Digital Photographers.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord