Antonette de Groot

Recensie: Professional Wedding Photography door Damien Lovegrove

zaterdag 9 januari 2010, 23:05 door | 10.947x gelezen | 14 reacties

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om je eens te bezinnen op nieuwe mogelijkheden. Misschien wil je je in 2010 gaan wagen aan een bruidreportage! Als je enthousiast bezig bent met fotografie zal het je misschien al een keer gevraagd zijn of zou je het graag eens doen.

Een mooi beginpunt is dan je te verdiepen in wat er komt kijken bij het vastleggen van wat voor veel mensen toch een van de mooiste dagen van hun leven zal worden. Hier op Photofacts zijn al diverse leuke artikelen over dit onderwerp geschreven.

Waar ik heel wat van opgestoken heb is het (Engelstalige) boek: The Complete Guide to Professional Wedding Photography van Damien Lovegrove. Naast het internet als enorme bron van informatie en inspiratie voor trouwfotografie, is dit boek een echte aanrader voor iedereen die zich met professionele bruidsfotografie bezighoud of dat wil gaan doen.

Professional Wedding Photography


Het boek behandelt een aantal thema's. Zo komen de verschillende stijlen van fotografie aan bod. Ga je voor traditioneel of reportagestijl? Of heb je je eigen stijl? Hierbij komt het er vooral op neer dat het moet 'klikken' met het bruidspaar.

Natuurlijk ben je ook afhankelijk van technische mogelijkheden. De schrijver raadt aan om mee te gaan met de tijd en niet te blijven hangen in wat je weet of kent. Maak ook een slideshow of internetpagina voor het bruidspaar. Een geweldige tip die ik uit dit boek gehaald heb is om zoveel mogelijk hetzelfde diafragma te gebruiken. Zo krijg je een mooi eenduidig beeld op de foto's.

Basisuitrusting, trends, licht; het wordt met prachtige voorbeelden uitgelegd. Een groot gedeelte van het boek gaat ook over het plannen van de dag, de workflow en het eindproduct. Er is ook aandacht voor het marketing-gedeelte en hoe stel je een prijs vast. Dit is in onze 'crisis'-tijd misschien inmiddels een wat achterhaald verhaal, maar toch goed om eens te lezen.

De toon van het boek is soms wel wat 'kijk-eens-hoe-goed-ik-ben'-erig, maar verder makkelijk leesbaar. De schrijver van het boek fotografeert samen met zijn vrouw. Nu heeft niet iedereen een foto-enthousiaste of -getalenteerde partner maar ga zeker de eerste keer niet alleen op pad. Je kent vast iemand waar je graag samen mee fotografeert en twee zien meer dan een!

Naast het lezen van dit boek kun je je laten inspireren door de talloze enorm getalenteerde trouwfotografen die op het internet te vinden zijn. Een van mijn favorieten is Jennifer Hughes.

The Complete Guide to Professional Wedding Photography door Damien Lovegrove bevat 312 pagina's en is te koop voor 24,99 euro.

GeÔnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
The Complete Guide To Professional Wedding Photography
The Complete Guide To Professional Wedding Photography
Damien Lovegrove


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

14 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 10 januari 2010 om 02:32

  Ben je hier even een beetje een paar concurrenten aan het aanwakkeren?

  vrolijk

 2. Robert
  Robert schreef op zondag 10 januari 2010 om 10:00

  Hardstikke leuk, dit soort boeken, maar deze beschrijven situaties die je normaal niet zo gauw tegenkomt. In Amerika neemt men voor dit soort fotografie ruim de tijd, terwijl in Nederland de shoot vaak gauw ' even tussendoor' moet. Als je soms de planning bekijkt van zo'n dag, dan plannen ze een half uurtje tijd voor zo'n shoot (ja, soms zelfs een buitenshoot om half 5 in november..... ). Goede tips staan er altijd wel in.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 10 januari 2010 om 10:48

  @Arno. Het zou natuurlijk mooi zijn als een leerboek alleen mijzelf vooruit helpt. Zoals ook vakbladen en websites met enige educatieve inhoud het best alleen voor mij geschreven zouden moeten zijn. En een vakopleiding alleen voor mij, natuurlijk. vrolijk

  Als ik jouw redenering volg, zou ik de foto's en de sneak preview van mijn website halen. Een amateur zou er immers voorbeeld aan kunnen nemen. vrolijk

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 10 januari 2010 om 12:38

  @robert: Helemaal gelijk, mijn "record" ligt op een fotoshoot van 15 minuten in een miezerig regentje... Gelukkig is er meestal toch wel een uurtje te vinden. In veel andere landen wordt er maar in een ceremonie getrouwd. In Nederland (en vooral in mijn stukje daarvan) heb je door de dubbele ceremonie op gemeente/stadhuis en kerk een strakker tijdsplan nodig en blijft er weinig tijd voor een uitgebreide reportage.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord