Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Antonette de Groot

Recensie: Professional Wedding Photography door Damien Lovegrove

zaterdag 9 januari 2010, 23:05 door | 11.356x gelezen | 14 reacties

Zo aan het begin van het nieuwe jaar is het een mooi moment om je eens te bezinnen op nieuwe mogelijkheden. Misschien wil je je in 2010 gaan wagen aan een bruidreportage! Als je enthousiast bezig bent met fotografie zal het je misschien al een keer gevraagd zijn of zou je het graag eens doen.

Een mooi beginpunt is dan je te verdiepen in wat er komt kijken bij het vastleggen van wat voor veel mensen toch een van de mooiste dagen van hun leven zal worden. Hier op Photofacts zijn al diverse leuke artikelen over dit onderwerp geschreven.

Waar ik heel wat van opgestoken heb is het (Engelstalige) boek: The Complete Guide to Professional Wedding Photography van Damien Lovegrove. Naast het internet als enorme bron van informatie en inspiratie voor trouwfotografie, is dit boek een echte aanrader voor iedereen die zich met professionele bruidsfotografie bezighoud of dat wil gaan doen.

Professional Wedding Photography


Het boek behandelt een aantal thema's. Zo komen de verschillende stijlen van fotografie aan bod. Ga je voor traditioneel of reportagestijl? Of heb je je eigen stijl? Hierbij komt het er vooral op neer dat het moet 'klikken' met het bruidspaar.

Natuurlijk ben je ook afhankelijk van technische mogelijkheden. De schrijver raadt aan om mee te gaan met de tijd en niet te blijven hangen in wat je weet of kent. Maak ook een slideshow of internetpagina voor het bruidspaar. Een geweldige tip die ik uit dit boek gehaald heb is om zoveel mogelijk hetzelfde diafragma te gebruiken. Zo krijg je een mooi eenduidig beeld op de foto's.

Basisuitrusting, trends, licht; het wordt met prachtige voorbeelden uitgelegd. Een groot gedeelte van het boek gaat ook over het plannen van de dag, de workflow en het eindproduct. Er is ook aandacht voor het marketing-gedeelte en hoe stel je een prijs vast. Dit is in onze 'crisis'-tijd misschien inmiddels een wat achterhaald verhaal, maar toch goed om eens te lezen.

De toon van het boek is soms wel wat 'kijk-eens-hoe-goed-ik-ben'-erig, maar verder makkelijk leesbaar. De schrijver van het boek fotografeert samen met zijn vrouw. Nu heeft niet iedereen een foto-enthousiaste of -getalenteerde partner maar ga zeker de eerste keer niet alleen op pad. Je kent vast iemand waar je graag samen mee fotografeert en twee zien meer dan een!

Naast het lezen van dit boek kun je je laten inspireren door de talloze enorm getalenteerde trouwfotografen die op het internet te vinden zijn. Een van mijn favorieten is Jennifer Hughes.

The Complete Guide to Professional Wedding Photography door Damien Lovegrove bevat 312 pagina's en is te koop voor 24,99 euro.

GeÔnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.
The Complete Guide To Professional Wedding Photography
The Complete Guide To Professional Wedding Photography
Damien Lovegrove


Aan de slag met de Sony Alpha


Heb jij ook een Sony a7 of a9 camera? Een camera met ontzettend veel mogelijkheden! Zoveel dat het lastig kan zijn om er het maximale uit te halen. Zou jij dat wel willen? In mijn cursus Aan de slag met de Sony Alpha op Photofacts Academy laat ik je zien hoe je alles uit je camera kunt halen.
Antonette de Groot

Over de auteur

Antonette vindt veel facetten van fotografie leuk. In haar eigen studio Amfion fotografie maakt ze vooral portretten en geeft ze ook workshops. Getrouwd met Johan en moeder van Ghislaine. Hier op photofacts schrijft ze graag doe-het-zelf artikelen en productreviews.

14 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 10 januari 2010 om 02:32  | reageer

  Ben je hier even een beetje een paar concurrenten aan het aanwakkeren?

  vrolijk

 2. Robert
  Robert schreef op zondag 10 januari 2010 om 10:00  | reageer

  Hardstikke leuk, dit soort boeken, maar deze beschrijven situaties die je normaal niet zo gauw tegenkomt. In Amerika neemt men voor dit soort fotografie ruim de tijd, terwijl in Nederland de shoot vaak gauw ' even tussendoor' moet. Als je soms de planning bekijkt van zo'n dag, dan plannen ze een half uurtje tijd voor zo'n shoot (ja, soms zelfs een buitenshoot om half 5 in november..... ). Goede tips staan er altijd wel in.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 10 januari 2010 om 10:48  | reageer

  @Arno. Het zou natuurlijk mooi zijn als een leerboek alleen mijzelf vooruit helpt. Zoals ook vakbladen en websites met enige educatieve inhoud het best alleen voor mij geschreven zouden moeten zijn. En een vakopleiding alleen voor mij, natuurlijk. vrolijk

  Als ik jouw redenering volg, zou ik de foto's en de sneak preview van mijn website halen. Een amateur zou er immers voorbeeld aan kunnen nemen. vrolijk

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op zondag 10 januari 2010 om 12:38  | reageer

  @robert: Helemaal gelijk, mijn "record" ligt op een fotoshoot van 15 minuten in een miezerig regentje... Gelukkig is er meestal toch wel een uurtje te vinden. In veel andere landen wordt er maar in een ceremonie getrouwd. In Nederland (en vooral in mijn stukje daarvan) heb je door de dubbele ceremonie op gemeente/stadhuis en kerk een strakker tijdsplan nodig en blijft er weinig tijd voor een uitgebreide reportage.

 5. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 10 januari 2010 om 13:01  | reageer

  Leuk boek van Lovegrove. Heb laatst twee DVD's van hem besteld. Lighting Winter Weddings & The Big Day. Fijn kijkvoer voor deze koude dagen.

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 10 januari 2010 om 14:50  | reageer

  @Robert: Als een bruidspaar een dergelijke shoot wil in een belachelijke korte tijd moet je als fotograaf gewoon de eer aan je eigen houden. Bij ons begint de planning al meteen bij de kennismaking en als dan blijkt dat we m.b.t. de kwaliteit niet kunnen matchen is het beter om een dergelijke shoot over te slaan. Onze stelregel is: kwaliteit kost tijd.

  @Ed we gaan over een tijdje ook workshops geven aan amateurs maar die moeten minimaal 125 km verder wonen vrolijk

 7. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 10 januari 2010 om 16:23  | reageer

  Leuk boek, ik zal em eens op de wishlist plaatsen. Of kado doen aan enkele fotografen in de buurt, die het lukt om onscherpe en zelf onjuist belichtte bruidsfoto's voor woekerprijzen te verkopen (gezien de producties van vriendenstel dat vorig jaar getrouwd is...).

 8. Robert
  Robert schreef op zondag 10 januari 2010 om 17:00  | reageer

  Uiteraard vertel ik van tevoren dat zulke planningen niet realistisch zijn omdat gedurende de dag altijd zaken uitlopen. Als ze daarmee genoegen nemen, dan is het prima voor mij. Geld is geld, zeker in deze tijd...

 9. Evert
  Evert schreef op maandag 11 januari 2010 om 11:35  | reageer

  interesting, thx voor de tip!

  Eerlijk gezegd vind ik Jennifer Hughes een stuk beter dan Damien zelf knipoog Maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur I guess.

 10. DaniŽl
  DaniŽl schreef op maandag 11 januari 2010 om 22:57  | reageer

  @Arno, 3 vraagjes
  - Is Rotterdam 125km weg van .....? :D
  - Zijn de workshops dan ook minimaal 125km van je huis (of te wel, bij mij in de buurt) vrolijk
  - Ben je verplicht om na de workshop ook echt voor het stadhuis te gaan staan knipoog
  (Vragen zijn ter vermaak)

  Moet nog heel even wachten op het maken van het nieuwe verlanglijstje.
  Maar er op staan doet het boek zeker.

  Groetjes Daniël
  (Amateur, die niet gehindert wordt door enige kennis van....)

 11. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 11 januari 2010 om 23:41  | reageer

  @Daniel: De workshops zijn in een rechte lijn 125 km de andere kant op vanaf Rotterdam gekruist over onze vestigingsplaats en de reiskosten zijn niet inbegrepen. Nog interesse? Wellicht een leuk sinterklaas of kerst kado vrolijk

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 11 januari 2010 om 23:47  | reageer

  @ Arno. Dat is ondernemerschap! vrolijk
  @Daniël. Als je in bruidsjapon op de Coolsingel gaat staan kom ik kijken. Weer eens een ander soort blog op Photofacts: wat doen bezoekers van deze website in hun vrije tijd. vrolijk

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 00:07  | reageer

  @Ed: Als Daniel in bruidsjapon op de Coolsingel gaat staan krijgt ie van mij een gratis trouwreportage met uitleg en betaal ik zelf mijn eigen benzine en krijgt Elja van mij een artikel met mooie foto's genomen van Daniel om hier te plaatsen vrolijk

 14. DaniŽl
  DaniŽl schreef op dinsdag 12 januari 2010 om 22:44  | reageer

  @Arno, Ik weet niet of je ervaring hebt met het Stadhuis op de Coolsingel maar als je ergens niet wil trouwen is het daar. (Het is bijna een rede om niet te trouwen) Als het druk is mag je door de voordeur naar binnen en via de achterdeur weer naar buiten. En als je echt troosteloze plaatjes wil schieten is het bij de achterdeur. Maar daar hadden we het niet over.

  Ik in een bruidsjapon op de Coolsingel... pfff
  Daar zit je echt niet op te wachten vrolijk bespaar je de benzine. knipoog
  Al is het wel een leuk idee voor de Workshop, is weer eens wat anders vrolijk

  Groetjes Daniël

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord