Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Recensie: XL.BE door Karel Tomei

vrijdag 20 januari 2023, 14:18 door | 6.427x gelezen | 0 reacties

In navolging van het boek 'NLXL', dat luchtfotograaf Karel TomeÔ in 2008 uitbracht, is afgelopen maand een soortgelijk werk over BelgiŽ verschenen: 'XL.BE'. Een prachtig boek... dat je ook nog eens kunt winnen!

2012 11 11  XLBE  01  600px

In mei recenseerde ik hier al een ander mooi verzamelwerk van TomeÔ: NLXL, een blik op Nederland van boven. Abstracte landschappen, stedelijke zoekplaatjes, lijnenspellen in verkeersknooppunten, ze kwamen er allemaal in voorbij.

2012 11 11  XLBE  03  600px

En nu dan 'ook in BelgiŽ'... Meer van hetzelfde? Ja en nee. Een herhaling van zetten om een grotere afzetmarkt te creŽren misschien? Je zou het kunnen denken, maar wie het boek openslaat, ziet dat het niet zo is. Natuurlijk, het oog voor compositie van TomeÔ is er nog steeds, het zijn prettige platen om naar te kijken. Maar XL.BE toont meer dan dat.

Ten eerste heeft BelgiŽ misschien nog wel meer landschappelijke variatie dan Nederland, van de Vlaamse kustplaatsen tot de Waalse Ardennen en van de oude industriestad Luik tot het Limburgse platteland. En daarnaast zijn er de ruimtelijke eigenaardigheden, de lintbebouwing in het buitengebied en de stijl van bouwen in het algemeen die BelgiŽ anders maakt dan ons eigen land. De historische centra van plaatsen als Brugge en Brussel en uiteraard het havengebied van Antwerpen ontbreken ook niet.

2012 11 11  XLBE  07  600px

Geen essays


In tegenstelling tot NLXL bevat dit boek geen essays. De beelden moeten hier echt voor zich spreken. Jammer? Dat mag ieder voor zich uitmaken. In NLXL vond ik ze zelf niet allemaal even sterk, maar ze brachten wel ritme in het boek en geven een frisse kijk. Bij een boek over BelgiŽ zou het voor de Nederlandse lezer, die wellicht minder plaatsen herkent, wel toegevoegde waarde hebben kunnen bieden.

2012 11 11  XLBE  06  600px

Voorliefde


Karel TomeÔ is een Nederlander, maar hij heeft 'iets' met BelgiŽ. Zijn bedrijf is weliswaar gevestigd op Eindhoven Airport, de fotograaf woont al jaren over de grens. Als kleine jongen ging hij in de weekenden al vaak met zijn vader -ook fotograaf toeren door BelgiŽ. Daar ontstond zijn liefde voor het land van onze Zuiderburen.

De voorliefde die TomeÔ voor BelgiŽ heeft, kan ik goed begrijpen. En dat terwijl ik er slechts driekwart jaar mocht doorbrengen voor een afstudeerstage, alweer twaalf jaar geleden, in Antwerpen. Hoewel de Nederlandse grens op slechts een steenworp afstand ligt, zijn de sfeer en cultuur er al zo anders. Achteraf heb ik spijt, dat ik in die tijd niet aan fotograferen ben toegekomen. TomeÔ gelukkig wel!

2012 11 11  XLBE  09  600px

Winnen?


Al met al is XL.BE een schitterend, mooi gebonden boek van ruim 360 pagina's. Wil je zelf ervaren hoe mooi BelgiŽ van boven is? Dat kan! Photofacts en uitgeverij Scriptum hebben drie exemplaren van het boek beschikbaar voor de mooiste foto!

Laat op de Facebook-pagina van Photofacts je mooiste 'BelgiŽfoto' zien. Vanuit de lucht, een mooie stadsfoto van Antwerpen of Brussel, maar ook iets dat voor jou BelgiŽ uitstraalt: het kan allemaal. Onder de mooiste inzendingen verloten we vervolgens drie exemplaren van het boek!

Dus:
 1. Ga naar de Facebook-pagina van Photofacts.
 2. 'Like' de pagina (als je dat nog niet gedaan had...)
 3. Plaats tussen vandaag en 10 december je mooiste foto op onze timeline.
 4. Vertel in het kort -indien nodig- waarom dit jouw BelgiŽ-foto of -moment is.
 5. Onder de inzenders verloot Photofacts drie exemplaren van XL.BE!

NB:
- Foto's worden alleen eenmalig voor deze wedstrijd gebruikt. Alle rechten blijven uiteraard geheel bij de fotograaf.
- Heb je geen Facebook? Mail in dat geval je foto (maximaal 1024 pixels op 72 dpi) naar Erik of Elja, inclusief een bijschrift en je naam, dan plaatsen wij de foto bij de inzendingen.
- Maximaal 1 inzending per deelnemer dingt mee naar de prijs
- De wedstrijd loopt tot en met 9 december. Op 10 december worden de winnaars gekozen!

XL.BE door Karel TomeÔ kost 35 euro (gebonden editie). Net als NLXL wordt ook XL.BE ondersteund door een iPad- en iPhone-app.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20 januari 2023.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 17 november 2012, 22:20.
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
  Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.154 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord