De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

Top 10 boeken over fotografie en nabewerking

zondag 20 maart 2011, 23:59 door | 36.292x gelezen | 14 reacties

Op Photofacts komen de nodige recensie voorbij van verschillende boeken over fotografie en over het nabewerken van je foto's. Het leek me nuttig om eens een overzicht te maken van de top 10 boeken die ik zou aanbevelen.

Nu is het natuurlijk ook erg persoonlijk welk boek je aanspreekt. Een boek over natuurfotografie zal je als portretfotograaf natuurlijk weinig zeggen. Deze top 10 is op dit gebied erg divers opgesteld; voor ieder wat wils!

1. Lightroom 3 boek voor Digitale Fotografen


Scott Kelby is een van mij favoriete auteurs. Hij heeft meerdere interessante boeken geschreven en het Lightroom boek is er één van. Met behulp van dit boek kun je volledig thuis raken in de mogelijkheden die dit workflow programma voor fotografen biedt. Ideaal voor iedereen die wil beginnen met Lightroom, maar ook als je het programma al aardig kent zul je de nodige nieuwe handige dingen leren.

bestellen (39,95 euro)

2. The Moment It Clicks


The Moment it Clicks is geschreven door Joe McNally. Het boek bestaat voornamelijk uit pagina's waarbij aan de ene kant een foto staat en aan de andere kant het verhaal achter de foto. Behalve technische uitleg over hoe je een dergelijke foto maakt beschrijft Joe hier bijna op elke pagina een anekdote over die betreffende foto. Je krijgt op deze manier een leuk kijkje in het leven van Joe McNally en zijn werk als fotograaf.

recensie | bestellen (47,19 euro, Engelstalig)

Top 3

3. Within the Frame: The Journey of Photographic Vision


David duChemin gaat met dit boek niet in op technische details, maar schrijft over het waarom van fotograferen. Hij legt uit hoe je een aansprekende foto kunt maken en hoe je er emotie in kunt leggen. Veel praktische tips voor het fotograferen van mensen, plaatsen en cultuur. Een verfrissende kijk ten opzichte van de meeste fotografie boeken.

bestellen (38,39 euro, Engelstalig)

4. Adobe Photoshop CS5 for Photographers


Deze dikke pil van Martin Evening staat boordevol praktisch informatie voor het bewerken van Photoshop in Photoshop. Het deel dat ik heb gaat nog over Photoshop CS4, maar de versie voor CS5 is ook beschikbaar.

bestellen (35,99 euro, Engelstalig)

5. Photojojo!


Photojojo is een leuke website waar bijzondere fotografie gerelateerde dingetjes voorbij komen. Uit een grote hoeveelheid artikelen hebben zij dit boek samengesteld. Het staat vol met 50 doe-het-zelf fotografie projecten. Geschikt voor elk niveau fotograaf.

bestellen (19,99 euro, Engelstalig)

6. Layers


Matt Kloskowski is de auteur van Layers. Een boek geheel gewijd aan het gebruik van lagen binnen Photoshop. Lagen zijn een erg krachtige manier om aanpassingen op een flexibele manier door te voeren en onmisbaar bij het betere Photoshop werk. Dit boek start bij het volledige begin, maar gaat door tot het gebruik van lagen voor professionals. Er is inmiddels een tweede druk, in elk geval verkrijgbaar in het Engels.

bestellen (39,88 euro)

7. What The Duck


Het boek 'What The Duck: Rule of Nerds' is een collectie van het complete eerste jaar van de What the Duck strip, getekend door Aaron Johnson. Tientallen lachwekkende strips over de fotograferende eend die ook dagelijks op Photofacts te vinden is.

bestellen (25,50 euro)

What The Duck

8. Beter werken met Elements


Eigenlijk heet het boek van André van Woerkom 'Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Elements 9', maar dat is wel een onnodig lange titel. Voor iedereen voor wie Photoshop CS5 nog een stapje te hoog (of te duur) is, is dit boek over Elements een interessante keuze. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt getoond hoe je een foto flink kunt verbeteren met behulp van Elements.

bestellen (29,90 euro)

9. Scott Kelby's Digitale Fotografie Boek


Nog een boek van Scott Kelby, of eigenlijk drie. Dit boek is namelijk een bundeling van de drie losse boekjes over digitale fotografie. Het boek staat bomvol met uitstekende tips en technieken om betere foto's te maken. Per pagina wordt één tip gegeven en op bijgevoegde foto zie je gelijk een praktijkvoorbeeld.

recensie | bestellen (44,95 euro)

10. Digitale Fotografie: Zwart-wit


Natuurlijk mag mijn eigen boek over zwart-wit fotografie niet in mijn top 10 ontbreken. Voor iedereen die eens wat meer wilt weten over en vooral doen met zwart-wit fotografie. Naast praktische tips voor het maken van zwart-wit foto's bevat het boek ook de nodige zwart-wit omzettingen met behulp van Adobe Photoshop of Lightroom.

recensie | bestellen (19,95 euro)

Digitale Fotografie boeken

Ik ben benieuwd naar welke boeken jullie nog zouden aanraden.
Laat het vooral even weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 21 maart 2011 om 06:40

  Voor mij zijn de boeken van Scott Kelby en Joe McNally wel de favorieten. Daar kijk ik nog geregeld een keertje (en met plezier) in terug!

 2. Jan
  Jan schreef op maandag 21 maart 2011 om 12:00

  Ik zoek eigenlijk nog een goed boek over het poseren van mensen, hoe je mensen neerzet als fotograaf, bijvoorbeeld bruidsparen maar ook kinderen of groepsfoto's. Iemand een suggestie?

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 maart 2011 om 12:48

  Hi Jan,

  Een boek weet ik zo niet, maar wellicht kan je hier iets mee?

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 maart 2011 om 15:01

  Dat boek van photographically speaking klinkt best interessant.. is die zo inspirerend als hij in eerste instantie lijkt?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.256 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord