Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Top 10 boeken over fotografie en nabewerking

zondag 20 maart 2011, 23:59 door | 37.458x gelezen | 14 reacties

Op Photofacts komen de nodige recensie voorbij van verschillende boeken over fotografie en over het nabewerken van je foto's. Het leek me nuttig om eens een overzicht te maken van de top 10 boeken die ik zou aanbevelen.

Nu is het natuurlijk ook erg persoonlijk welk boek je aanspreekt. Een boek over natuurfotografie zal je als portretfotograaf natuurlijk weinig zeggen. Deze top 10 is op dit gebied erg divers opgesteld; voor ieder wat wils!

1. Lightroom 3 boek voor Digitale Fotografen


Scott Kelby is een van mij favoriete auteurs. Hij heeft meerdere interessante boeken geschreven en het Lightroom boek is er één van. Met behulp van dit boek kun je volledig thuis raken in de mogelijkheden die dit workflow programma voor fotografen biedt. Ideaal voor iedereen die wil beginnen met Lightroom, maar ook als je het programma al aardig kent zul je de nodige nieuwe handige dingen leren.

bestellen (39,95 euro)

2. The Moment It Clicks


The Moment it Clicks is geschreven door Joe McNally. Het boek bestaat voornamelijk uit pagina's waarbij aan de ene kant een foto staat en aan de andere kant het verhaal achter de foto. Behalve technische uitleg over hoe je een dergelijke foto maakt beschrijft Joe hier bijna op elke pagina een anekdote over die betreffende foto. Je krijgt op deze manier een leuk kijkje in het leven van Joe McNally en zijn werk als fotograaf.

recensie | bestellen (47,19 euro, Engelstalig)

Top 3

3. Within the Frame: The Journey of Photographic Vision


David duChemin gaat met dit boek niet in op technische details, maar schrijft over het waarom van fotograferen. Hij legt uit hoe je een aansprekende foto kunt maken en hoe je er emotie in kunt leggen. Veel praktische tips voor het fotograferen van mensen, plaatsen en cultuur. Een verfrissende kijk ten opzichte van de meeste fotografie boeken.

bestellen (38,39 euro, Engelstalig)

4. Adobe Photoshop CS5 for Photographers


Deze dikke pil van Martin Evening staat boordevol praktisch informatie voor het bewerken van Photoshop in Photoshop. Het deel dat ik heb gaat nog over Photoshop CS4, maar de versie voor CS5 is ook beschikbaar.

bestellen (35,99 euro, Engelstalig)

5. Photojojo!


Photojojo is een leuke website waar bijzondere fotografie gerelateerde dingetjes voorbij komen. Uit een grote hoeveelheid artikelen hebben zij dit boek samengesteld. Het staat vol met 50 doe-het-zelf fotografie projecten. Geschikt voor elk niveau fotograaf.

bestellen (19,99 euro, Engelstalig)

6. Layers


Matt Kloskowski is de auteur van Layers. Een boek geheel gewijd aan het gebruik van lagen binnen Photoshop. Lagen zijn een erg krachtige manier om aanpassingen op een flexibele manier door te voeren en onmisbaar bij het betere Photoshop werk. Dit boek start bij het volledige begin, maar gaat door tot het gebruik van lagen voor professionals. Er is inmiddels een tweede druk, in elk geval verkrijgbaar in het Engels.

bestellen (39,88 euro)

7. What The Duck


Het boek 'What The Duck: Rule of Nerds' is een collectie van het complete eerste jaar van de What the Duck strip, getekend door Aaron Johnson. Tientallen lachwekkende strips over de fotograferende eend die ook dagelijks op Photofacts te vinden is.

bestellen (25,50 euro)

What The Duck

8. Beter werken met Elements


Eigenlijk heet het boek van André van Woerkom 'Bewuster en beter werken met Adobe Photoshop Elements 9', maar dat is wel een onnodig lange titel. Voor iedereen voor wie Photoshop CS5 nog een stapje te hoog (of te duur) is, is dit boek over Elements een interessante keuze. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt getoond hoe je een foto flink kunt verbeteren met behulp van Elements.

bestellen (29,90 euro)

9. Scott Kelby's Digitale Fotografie Boek


Nog een boek van Scott Kelby, of eigenlijk drie. Dit boek is namelijk een bundeling van de drie losse boekjes over digitale fotografie. Het boek staat bomvol met uitstekende tips en technieken om betere foto's te maken. Per pagina wordt één tip gegeven en op bijgevoegde foto zie je gelijk een praktijkvoorbeeld.

recensie | bestellen (44,95 euro)

10. Digitale Fotografie: Zwart-wit


Natuurlijk mag mijn eigen boek over zwart-wit fotografie niet in mijn top 10 ontbreken. Voor iedereen die eens wat meer wilt weten over en vooral doen met zwart-wit fotografie. Naast praktische tips voor het maken van zwart-wit foto's bevat het boek ook de nodige zwart-wit omzettingen met behulp van Adobe Photoshop of Lightroom.

recensie | bestellen (19,95 euro)

Digitale Fotografie boeken

Ik ben benieuwd naar welke boeken jullie nog zouden aanraden.
Laat het vooral even weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 21 maart 2011 om 06:40  | reageer

  Voor mij zijn de boeken van Scott Kelby en Joe McNally wel de favorieten. Daar kijk ik nog geregeld een keertje (en met plezier) in terug!

 2. Jan
  Jan schreef op maandag 21 maart 2011 om 12:00  | reageer

  Ik zoek eigenlijk nog een goed boek over het poseren van mensen, hoe je mensen neerzet als fotograaf, bijvoorbeeld bruidsparen maar ook kinderen of groepsfoto's. Iemand een suggestie?

 3. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 maart 2011 om 12:48  | reageer

  Hi Jan,

  Een boek weet ik zo niet, maar wellicht kan je hier iets mee?

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 21 maart 2011 om 15:01  | reageer

  Dat boek van photographically speaking klinkt best interessant.. is die zo inspirerend als hij in eerste instantie lijkt?

 5. Auke
  Profiel  Auke schreef op maandag 21 maart 2011 om 15:42  | reageer

  @Niels: Dat is een mooi bestand waar je denk ik een hoop mensen blij me maakt. Weet je misschien waar dit uit/van afkomstig is?

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 21 maart 2011 om 16:50  | reageer

  Hi Auke,

  Ik weet dat het van een Amerikaanse fotograaf komt genaamd Roland Berg.
  Deze "gids" is hier op Photofacts eens voorbij gekomen en ik vindt hem best handig. vrolijk

 7. Mark
  Profiel  Mark schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 08:24  | reageer

  Het Lightroom boek van Scott Kelby vond ik zelf ook heel erg goed om het programma te leren kennen. Alles staat stap voor stap duidelijk uitgelegd en je kan de foto's die hij gebruikt op zijn website downloaden. Op die manier kan je precies hetzelfde doen zoals hij beschrijft in zijn boek.

 8. Jan
  Jan schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 10:56  | reageer

  Hoi Niels, dat is precies wat ik zocht! Thanks

 9. klutie
  Profiel  klutie schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 11:50  | reageer

  Leuke tips Elja.
  Zelf ben ik ook verknocht aan Scott Kelby en zijn praktijkgerichte aanpak.
  Zowel zijn boeken over digitale nabewerking in Lightroom en Photoshop alsook zijn boeken met fotografietips (jouw tip nr. 9 gebundeld dan wel los).
  Daarnaast is ook het lagenboek van Kloskowski (die samenwerkt met Scott Kelby) in mijn ogen een supertip als je nog een stapje verder wilt.

  @Niels, gave en bruikbare link.

  @Jan, nederlandstalige boeken over poseertechnieken e.d. heb ik nog niet kunnen achterhalen; engelstalige heb ik wel gevonden bij Bol.com; zoek maar eens in alle boeken met de zoekterm "posing"

  Frenk

 10. jurgendoom
  Profiel jurgendoom schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 14:43  | reageer

  Volgens mij vergeten jullie het beste Nederlandstalige boek over Lightroom, namelijk Lightroom 3 ontmaskerd door Piet Van den Eynde. In mijn ogen beter en veel completer dan Scott's boek en dat in onze eigen taal. Google maar eens op die woorden of op MoreThanWords, ....

 11. Richard
  Richard schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 16:06  | reageer

  Als je de humor van Joe McNally kan waarderen en geinteresseerd bent in strobist dan is "Hotshoe Diaries" een echte aanrader.

  Light: Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting
  Is er ook zo een die eigenlijk alleen over licht gaat.

  Greets rich

 12. onem
  Profiel  onem schreef op dinsdag 22 maart 2011 om 20:57  | reageer

  @elja ben wel nieuwsgierig geworden naar jouw boek, toch maar eens aanschaffen

 13. Serge
  Profiel Serge schreef op woensdag 23 maart 2011 om 23:34  | reageer

  Ik moet Jürgen bijtreden. In het Nederlandstalige gebied is het boek "Lightroom 3 Ontmaskerd" van Piet Van den Eynde zeker een aanrader.

  Uit het lijstje van Elja kan ik "The Moment It Clicks" en "Within The Frame" enorm aanbevelen.

  En het boek dat Richard vermeldt is ook een klassieker die in je fotobibliotheek niet mag ontbreken: "Light: Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting".

 14. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op donderdag 24 maart 2011 om 21:43  | reageer

  Zou hier ook nog wel een aanvulling op willen geven; het boek van Deke McClelland over kanalen en maskers (binnen Photoshop). Onwijs nuttig boek voor iedereen die regelmatig producten of personen vrijstaand maakt etc. En als je in het colofon kijkt, zie je daar ook mijn naam staan (voor de vertaling) vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord