Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Antwerpen toont eerbetoon aan Helmut Newton

vrijdag 26 oktober 2012, 23:14 door | 7.331x gelezen | 2 reacties

In het Antwerpse fotografiecentrum eyeLoco is vanaf vandaag (vrijdag 26 oktober) de expositie 'Three Boys From Pasadena' te zien. Het is een eerbetoon aan Helmut Newton door drie van zijn voormalige leerlingen.

Mark Arbeit, George Holz en Just Loomis, toen nog jonge fotografiestudenten, mochten hun talenten tonen aan de beroemde in 2004 overleden glamourfotograaf Helmut Newton. De glamourfotograaf bood de drie een eerste baan aan als locatiescout. Daarmee versterkte hij hun liefde voor fotografie.

Nog steeds zijn de invloeden van Newton terug te zien in het werk van de 'Three Boys From Pasadena'. Mede daarom exposeert het drietal altijd gezamenlijk. De reizende expositie is tot en met 16 december te zien in het Antwerpse centrum.

Three boys from pasadena.JPG


Helmut Newton


Helmut Newton werd in 1920 in Berlijn geboren en startte al op jonge leeftijd met fotografie. Na de Tweede Wereldoorlog naturaliseerde hij tot Australiër. In de jaren '50 en '60 reisde hij veel en fotografeerde hij voor diverse edities van glamourbladen als Vogue en Elle. In die periode woont hij onder meer in Melbourne en Parijs.

In 2000 reist een grote overzichtstentoonstelling ter ere van zijn 80ste verjaardag van het werk van Newton langs wereldsteden als Berlijn, Londen, Tokyo en New York. Zijn werk kenmerkt zich door veel naakten en voornamelijk gebruik van (contrastrijk) zwart-wit. In 2004 overlijdt Newton op 84-jarige leeftijd in Los Angeles.

De fotografen


De fotografie van George Holz blijft op het eerste gezicht nog het meest bij de stijl van Newton in de buurt. Zo gebruikt hij felle contrasten en een bijna monumentale stijl in zijn naaktfotografie en heeft hij een voorliefde voor de natuur, net zoals zijn leermeester. Just Loomis is terughoudender. Hij wacht soms minutenlang op het juiste moment, om dan met één klik het verhaal, de emotie en het leven van zijn modellen vast te leggen.

Mark Arbeit liet zich inspireren door schilders als Irving Penn, van wie hij de liefde kreeg voor een indirecte lichtinval. In zijn fotoreeks Artist Atelier, waarbij hij vrouwelijk naakt fotografeert in schilderstudio's, vind je een combinatie van zowel Newton, Penn als Man Ray.

Three boys from pasadena 2.JPG
Werk van respektievelijk Holz, Arbeit en Loomis, zoals te zien zal zijn in Antwerpen.

Waar en wanneer


De tentoonstelling is te bezoeken vanaf morgen tot en met 16 december in Galerie eyeLoco, De Brouwerstraat 6 5, Antwerpen-Berchem (Open donderdag-vrijdag 18.30-22.30 uur, zaterdag-zondag 14.00-18.00 uur, of op afspraak). Voor de zuidelijke helft van Nederland goed te doen om een bezoekje aan te brengen! Neem je camera mee en fotografeer de stad zelf!

Weegee in het FotoMuseum


Combineer het dan vooral met een bezoek aan het FotoMuseum, waar op het moment ook een (vermoed ik) erg interessante tentoonstelling is te zien: 'Weegee: Murder Is My Business'. De expositie focust op de dramatische zwart-witfoto's van de New Yorkse criminaliteit in de jaren '30. Weegee, pseudoniem van Arthur Fellig (1899-1968), zette met zijn werk de toon voor veel fotojournalisten in die tijd.

Weegee antwerpen.JPG

Bronnen: Shoot, de Helmut Newton Foundation en het FotoMuseum.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

2 reacties

 1. BennyLanoizelé
  Profiel BennyLanoizelé schreef op donderdag 29 november 2012 om 00:04  | reageer

  Bedankt voor het artikel! Er staat echter een foutje in het adres, het is namelijk De Brouwerstraat 5 (ipv 6).
  De finissage gaat door op 16/12/2012 tussen 14 en 18h in aanwezigheid van Mark Arbeit, George Holz en Just Loomis. Stuur een mailtje naar info@eyeLoco.be voor een exclusieve uitnodiging! (Beperkt aantal genodigden)

 2. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 29 november 2012 om 10:27  | reageer

  Hallo Benny,

  Dank voor de reactie en graag gedaan. Adres is reeds aangepast!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Expositie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord