Michelle Peeters

Morgen (dinsdag-)avond om 20:00 uur supersneeuwmaan

maandag 18 februari 2019, 13:31 door | 7.822x gelezen | 30 reacties

De vorige supermaan is nog maar net geweest of we krijgen alweer een nieuwe! En wel op dinsdag 19 februari om 20:00 uur. Het gaat dit keer om de grootste en felste volle maan van 2019: de supersneeuwmaan.

Omdat de maan geen cirkelvormige maar een elliptische baan rondom de aarde heeft verandert de afstand tussen maan en aarde voortdurend. Eens in de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde en als dat moment net samenvalt met een volle maan spreken we van een 'supermaan'.

Blauwe superbloedmaan

Supermaan

Vanuit Nederland kun je zo'n maan maar zo'n 3 tot 4 keer per jaar zien. De supermaan lijkt dan groter en feller te zijn dan een 'normale' volle maan. De supermaan van morgen heet de 'supersneeuwmaan' omdat er in die tijd van het jaar vaak sneeuw viel. Het is de tweede volle maan van het jaar.

Technisch gesproken is de supermaan van morgen eigenlijk de enige 'echte' supermaan, omdat hij dan het dichtst bij de aarde staat. Het hangt natuurlijk wel van de bewolking af of je de maan morgen te zien krijgt. Er zal morgen wel sprake zijn van opklaringen, maar dan vooral in het zuiden van Nederland.

Boven het noorden is er morgen in de avond en nacht waarschijnlijk sprake van veel bewolking en misschien zelfs wat regen...

Tanja Thomas Blue Moon

Foto Tanja Thomas: Blauwe supermaan

Dit keer zal niet de rode gloed van een bloedmaan te zien zijn, wat we op 21 januari konden zien. Toen ging de volle maan gepaard met een totale maansverduistering, wat gepaard ging met een rode gloed.

Maansverduistering bloedmaan januari 2019

De bloedmaan op 21 januari 2019

De derde supermaan van dit jaar zal te zien zijn op 19 maart. De maan staat dan op 359.380 kilometer van de aarde. Het is dan meteen de kleinste en laatste supermaan van dit jaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

30 reacties

 1. Dirk
  Dirk schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 18:22

  Bij de supersneeuwmaan mis ik eigenlijk wel bruikbare fototips...

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 18:24

  @Dirk: je kunt de tips gebruiken uit het artikel van de 'Totale maansverduistering op Blue Monday'. Die zijn eigenlijk beter geschikt voor het fotograferen van een volle (super-)maan dan van een bloedmaan omdat hij veel meer licht geeft en je dus met snellere sluitertijden (geen bewegingsonscherpte door draaiende aarde t.o.v. de maan) kunt werken.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 20:40

  Mijn 'oogst' van vanavond. Niet echt om over naar huis te schrijven, heel heiig...
  afbeelding

 4. Mabel Amber
  Mabel Amber schreef op woensdag 20 februari 2019 om 03:05

  Hallo mensen!

  Ik hoop dat ik hier een antwoord krijg op mijn brandende vraag over het fotograferen van de maan.

  Let op: op mijn Nikon D750 zit een telelens met een bereik van maar liefst 540 mm. Daarmee krijg ik een foto van een vrij klein maantje, kleiner dan die van Michelle hierboven, maar toch een resolutie van 6016. Dan snij ik er een stuk af, resolutie is dan 3000, echter die maan is nog lang niet beeld vullend.
  Tot zover.
  Vervolgens zie ik op een bepaalde site een foto van de maan... op een resolutie van 3000.... en die vult het beeld heel behoorlijk maar potjandorie, die is geschoten met een of andere Canon Powershot die een bereik heeft van maar 215 mm ! En nog haarscherp ook! Je ziet alles.
  Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Of ben ik nou zo dom?

  Trouwens, ik zie wel vaker foto's van de maan op het Net, en daar staat dan bij dat ze geschoten zijn met vrij eenvoudige camera's, niks full frame, geen telelens en toch prachtig beeldvullend en scherp. Ik begrijp er helemaal niets van.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.593 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord