Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Morgen (dinsdag-)avond om 20:00 uur supersneeuwmaan

maandag 18 februari 2019, 13:31 door | 8.763x gelezen | 30 reacties

De vorige supermaan is nog maar net geweest of we krijgen alweer een nieuwe! En wel op dinsdag 19 februari om 20:00 uur. Het gaat dit keer om de grootste en felste volle maan van 2019: de supersneeuwmaan.

Omdat de maan geen cirkelvormige maar een elliptische baan rondom de aarde heeft verandert de afstand tussen maan en aarde voortdurend. Eens in de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde en als dat moment net samenvalt met een volle maan spreken we van een 'supermaan'.

Blauwe superbloedmaan

Supermaan

Vanuit Nederland kun je zo'n maan maar zo'n 3 tot 4 keer per jaar zien. De supermaan lijkt dan groter en feller te zijn dan een 'normale' volle maan. De supermaan van morgen heet de 'supersneeuwmaan' omdat er in die tijd van het jaar vaak sneeuw viel. Het is de tweede volle maan van het jaar.

Technisch gesproken is de supermaan van morgen eigenlijk de enige 'echte' supermaan, omdat hij dan het dichtst bij de aarde staat. Het hangt natuurlijk wel van de bewolking af of je de maan morgen te zien krijgt. Er zal morgen wel sprake zijn van opklaringen, maar dan vooral in het zuiden van Nederland.

Boven het noorden is er morgen in de avond en nacht waarschijnlijk sprake van veel bewolking en misschien zelfs wat regen...

Tanja Thomas Blue Moon

Foto Tanja Thomas: Blauwe supermaan

Dit keer zal niet de rode gloed van een bloedmaan te zien zijn, wat we op 21 januari konden zien. Toen ging de volle maan gepaard met een totale maansverduistering, wat gepaard ging met een rode gloed.

Maansverduistering bloedmaan januari 2019

De bloedmaan op 21 januari 2019

De derde supermaan van dit jaar zal te zien zijn op 19 maart. De maan staat dan op 359.380 kilometer van de aarde. Het is dan meteen de kleinste en laatste supermaan van dit jaar.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

30 reacties

 1. Dirk
  Dirk schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 18:22  | reageer

  Bij de supersneeuwmaan mis ik eigenlijk wel bruikbare fototips...

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 18:24  | reageer

  @Dirk: je kunt de tips gebruiken uit het artikel van de 'Totale maansverduistering op Blue Monday'. Die zijn eigenlijk beter geschikt voor het fotograferen van een volle (super-)maan dan van een bloedmaan omdat hij veel meer licht geeft en je dus met snellere sluitertijden (geen bewegingsonscherpte door draaiende aarde t.o.v. de maan) kunt werken.

 3. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 19 februari 2019 om 20:40  | reageer

  Mijn 'oogst' van vanavond. Niet echt om over naar huis te schrijven, heel heiig...
  afbeelding

 4. Mabel Amber
  Mabel Amber schreef op woensdag 20 februari 2019 om 03:05  | reageer

  Hallo mensen!

  Ik hoop dat ik hier een antwoord krijg op mijn brandende vraag over het fotograferen van de maan.

  Let op: op mijn Nikon D750 zit een telelens met een bereik van maar liefst 540 mm. Daarmee krijg ik een foto van een vrij klein maantje, kleiner dan die van Michelle hierboven, maar toch een resolutie van 6016. Dan snij ik er een stuk af, resolutie is dan 3000, echter die maan is nog lang niet beeld vullend.
  Tot zover.
  Vervolgens zie ik op een bepaalde site een foto van de maan... op een resolutie van 3000.... en die vult het beeld heel behoorlijk maar potjandorie, die is geschoten met een of andere Canon Powershot die een bereik heeft van maar 215 mm ! En nog haarscherp ook! Je ziet alles.
  Hoe is dit in godsnaam mogelijk? Of ben ik nou zo dom?

  Trouwens, ik zie wel vaker foto's van de maan op het Net, en daar staat dan bij dat ze geschoten zijn met vrij eenvoudige camera's, niks full frame, geen telelens en toch prachtig beeldvullend en scherp. Ik begrijp er helemaal niets van.

 5. Fred Manschot
  Fred Manschot schreef op woensdag 20 februari 2019 om 08:58  | reageer

  De maan kwam om 17.50 uur op. Hij was in het begin licht-rood/oranje getint. Dan is zijn 'grootte' (het is maar iets) ook het mooiste te zien en te fotografen. M.i. was de tip van 20.00 uur niet goed. Want niemand kan aan de hand van de foto zien dat het een supermaan was.
  Probeer juist een foto te maken bij maanopkomst met een 'landmark' er voor; 100 keer interessanter dan de nu getoonde foto, die bij helder weer 'iedere dag' kan maken. (ja ik weet dat een volle maan maar 1 keer per maand is)

 6. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 11:10  | reageer

  Ik heb uiteindelijk een mooie entourage gevonden in de vorm van een sierappelboompje in de voortuin. Ik heb namelijk maar 200mm (met 2.0 extender 400mm) tot mijn beschikking. En dan ontkom je niet aan croppen en dus kwaliteitsverlies (in de details). 800 tot zelfs 1600mm brandpuntsafstanden maken echt het verschil in deze!

  afbeelding

 7. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 11:14  | reageer

  @Mabel: ik verbaasde me hier ook over. Ook over het feit dat ik met mijn fullframe sensor en goed objectief (400mm) maar tot vrij matige resultaten kwam en het toch echt van mooie entourages moest hebben. Maar het blijkt toch echt in het aantal millimeters brandpuntsafstand te zitten! Lees het artikel De bloedmaan op de automaat? van Tanja Thomas maar eens!

 8. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 11:19  | reageer

  @Fred Manschot: daar heb je helemaal gelijk in! Om 20:00 uur was het niets. Zeer nevelig in Eindhoven. Later werd het beter. Maar zo'n pure maanfoto zegt eigenlijk maar weinig en iedereen maakt precies dezelfde foto. Juist de entourage eromheen 'maakt' je foto. Als je bijvoorbeeld zwaar inzoomt waardoor je een samendrukkend effect krijgt en de maan in verhouding enorm groot lijkt, dat zijn de bijzondere platen! Ik zag op TV een aantal zeer mooie exemplaren voorbij komen.

 9. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 12:21  | reageer

  Dat het maar niet lukte om de kraters zichtbaar te krijgen, schijnt te maken te hebben met het feit dat het volle maan is, waardoor je geen schaduwen hebt. Als de maan niet helemaal vol is zie je door de schaduw veel meer van de kraters op de maan en wordt ook de ronding veel duidelijker.

 10. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op woensdag 20 februari 2019 om 12:42  | reageer

  @Michelle:

  Hartelijk dank voor je antwoord en de verwijzing naar het artikel. Mysterie opgehelderd'!

  Nou, dan lijkt het er toch op dat ik weer een aantal euros zou moeten uitvorken als ik ook een mooie maan zou willen...

  Groet,

  Mabel

 11. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 15:34  | reageer

  @Mabel: misschien dat een extender je brandpuntsafstand die je nu hebt nog wat zou kunnen verlengen?

 12. Dirk Slijkhuis
  Dirk Slijkhuis schreef op woensdag 20 februari 2019 om 15:51  | reageer

  Als aanvulling op het instellen van de camera bij de maanopname nog even het volgende.
  Ik gebruik een Olympus telelens 75-300mm. Mijn body van de Olympus OM-D E-M1 heeft de mogelijkheid om probleemloos mijn kaderbeeld te verdubbelen, zodat de maan vrij groot in beeld komt.
  Wat ik eigenlijk in het verhaal mis is het uitproberen van de F-toets. Ik ga bij 1/125 van neutraal stapsgewijs naar maximaal onderbelichten. Dan heb ik voor het uitkiezen wat de mooiste is.
  Daarnaast wel in mijn bewerkingsprogramma, Photoshop Elements, om de opname handmatig donkerder of scherper te maken en/of uit te vergroten.
  Zeker het uitproberen waard.

 13. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 15:53  | reageer

  Fred Manschot stuurde een tweetal foto's die mooi het samendrukkend effect (waardoor de maan extra groot lijkt) van een zoomobjectief en de werking van een mooie entourage illustreren. De brandpuntsafstand was 400mm. Camera-settings: f/5.6 en 1/100 + 1/80.

  afbeelding
  afbeelding

 14. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 16:04  | reageer

  @Dirk: wat bedoel je precies met het verdubbelen van je kaderbeeld? Ga je dan digitaal zoomen? Want dat is eigenlijk hetzelfde effect als croppen in de nabewerking. Of gaat het om iets anders?

  Bij volle maan moet je inderdaad onderbelichten en niet zo'n beetje, het wordt anders al snel een overbelichte witte vlek. Ik zet mijn camera altijd op Manual en begin met een basisstand van f/13, 1/125, Iso 100 die je dan wat gaat bijstellen. Ik heb in de nabewerking het contrast wat opgevoerd met 'curves' (je maakt dan een beetje een s-vorm) wat wel een goed effect gaf.

  Realiseer je dat het diafragma voor de scherptediepte op zo'n grote afstand eigenlijk geen effect heeft. Wel is het handig om je diafragma wat dicht te knijpen en niet volledig open te zetten. Dichtgeknepen is altijd scherper! De sweet spot ligt meestal halverwege, zo'n beetje op f/11. Maar je kunt ook rustig f/8 hanteren.

 15. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op woensdag 20 februari 2019 om 18:11  | reageer

  @Michelle:

  Ik heb al een extender: mijn Nikon D750 is nu toegerust met een Sigma telelens van 100-400 en daarbij een extender die maakt dat de afstand 140-560 wordt.
  Bij een andere extender, tot 800 mm, werkte de autofocus niet meer.

  Maar goed, 560 mm is kennelijk nog niet genoeg voor een vorstelijke, beeldvullende maand.

 16. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 18:40  | reageer

  @Mabel: ok duidelijk! Ach ja, wat is genoeg? Als je naar de foto's van Fred Manschot kijkt zie je dat je met 400mm ook al een heel eind komt. Mits je wat van de omgeving meeneemt voor een bijzondere plaat!

 17. Fred Manschot
  Fred Manschot schreef op woensdag 20 februari 2019 om 19:27  | reageer

  Michelle, dank voor de plaatsing van de voorbeelden. Al een aantal jaren gebruik ik de app PhotoPills. Voor dit soort foto's (bijna) onmisbaar. In de onderstaande link wordt uitgelegd hoe dat 'samendrukkend effect' werkt en hoe je dat van te voren simpel kan berekenen en je positie kan bepalen. Zowel de app als het filmpje zijn een aanrader. En wie weet lukt het de volgende keer beter. Je kunt oefenen bij iedere volle maan. Genoeg tijd dus, want de volgende full-moons zijn pas op 9 maart en 8 april 2020 ...

  Supermoon rising behind our favorite stone hut in Punta Nati, Menorca (Spain)

 18. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op woensdag 20 februari 2019 om 22:06  | reageer

  @Michelle:

  Maar met mijn 400 mm krijg ik de maan niet zo groot als Fred Manschot, bij lange na niet. En jouw maanfoto's zijn beduidend groter dan de mijne. Wat ik dus ook niet snap.

 19. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op woensdag 20 februari 2019 om 23:00  | reageer

  @Mabel: mijn maan is ook niet erg groot... Die van Fred echter wel. Had je zijn filmpje al bekeken? Dat de maan op zijn foto’s zo groot lijkt komt doordat de afstand tot de molen en de kerktoren vrij groot is waardoor ze vrij klein op de sensor komen. De afstand tot de maan blijft hetzelfde, dus die wordt niet groter of kleiner op je sensor geprojecteerd als je een kilometer naar voren of naar achteren loopt. Vandaar ook dat die sierappeltjes op mijn foto even groot lijken als de maan, omdat ik er vrij dicht bovenop stond. Met het samendrukkend effect van een zoomobjectief (wat ik eerder zei) heeft dit dus niets te maken!

 20. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op donderdag 21 februari 2019 om 00:18  | reageer

  @Michelle:

  Ja, maar dat is met een app. Heb ik niets aan, ik leef zonder smartphone.
  Dus de maan gaat over. Maar in elk geval weet ik nu hoe het zit met die bepaalde compactcamera's; zij hebben wat mijn digitale spiegelreflex plus peperdure telelens niet heeft.

  Jammer, maar het is niet anders.

 21. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 21 februari 2019 om 11:37  | reageer

  @Mabel: je kunt er ook nog een goedkope compact bij aanschaffen met super-telezoom voor dit soort doeleinden! De Nikon Coolpix P1000 compactcamera heeft echt telescoopkwaliteiten (125x optische zoom = tot 3000mm!)

 22. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op donderdag 21 februari 2019 om 12:25  | reageer

  @Michelle:

  Ja, heb ik ook al aan gedacht. Waarschijnlijk ga ik dat wel doen. Maar dan eerder die Panasonic Lumix waarover Tanja Thomas schreef, die is rond de 300 euro.
  Te oordelen naar de sample foto's die ik van de Nikon Coolpix P1000 heb gezien levert hij een bar slechte beeldkwaliteit.

 23. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 21 februari 2019 om 12:28  | reageer

  @Mabel: klopt, hij komt niet erg best uit de tests (net even op DPReview gekeken..)

 24. gast schreef op donderdag 21 februari 2019 om 13:10  | reageer

  PS bij mijn vorige reactie: die Nikon Coolpic P1000 is ook niet echt goedkoop, tenminste, ik noem duizend euro niet echt een koopje.

 25. Fred Manschot
  Fred Manschot schreef op donderdag 21 februari 2019 om 14:36  | reageer

  Deze camera ga ik binnenkort aanschaffen als 'reisgenoot':
  Panasonic Lumix tz90

  24-720 mm zoom / 5-assige stabilisatie / RAW / 4K film
  rond de € 350,- bij div. winkels.

  https://www.panasonic.com/nl/consumer/cameras-camcorder/lumix-compactcameras/dc-tz90.html

 26. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op donderdag 21 februari 2019 om 15:14  | reageer

  PPS - bij het bericht van ene "Gast" - dat was ik dus, Mabel Amber. De site gedraagt zich raar, want ik was wel degelijk ingelogd.

 27. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 21 februari 2019 om 16:37  | reageer

  @Fred: kun je zoiets nog stilhouden uit de hand als je zover inzoomt...? Ik kan er eigenlijk (nog) geen goede testrapporten over vinden..

 28. Mabel Amber
  Profiel  Mabel Amber schreef op vrijdag 22 februari 2019 om 01:43  | reageer

  Ik heb nog eens goed gekeken naar de maanfoto's van Monique Loman, bij het artikel van Tanja Thomas, gemaakt met de Panasonic Lumix DC-FZ82 maar ik moet toch zeggen dat de beeldkwaliteit te wensen overlaat - wat ik er zo van kan zien, niet scherp en ik meen nogal wat ruis te bespeuren.

 29. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 24 februari 2019 om 13:08  | reageer

  De Panasonic FZ300 is de meest betaalbare (nieuwe) optie om een beetje kwalitatief in te zoomen met een compactcamera. Wil je betere kwaliteit: Sony RX10 III. Maar dat kost meteen meer dan €1000. De P1000 heb ik al vaker met de RX10 IV (zelfde optiek als de RX10 III) vergeleken. De P1000 is niet meer dan een spottingscope met een smartphone erachter. De kwaliteit is gewoon slecht. Ja, je kunt enorm inzoomen, maar het detail niveau is niet beter dan de RX10 III, terwijl je 5x zover kunt inzoomen (dankzij diffractie). En dat was onder ideale omstandigheden op iso100, een dik Gitzo statief en 5sec sluitervertraging. Zodra de omstandigheden minder ideaal worden, krijg je bakken met ruis en overstijgt de RX10 de P1000 met gemak. Daarnaast is de RX10 III een veel completere camera en een stuk compacter ook.

  Kortom: vergeet de P1000.

 30. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op zondag 24 februari 2019 om 13:14  | reageer

  Kijk, dat is nog eens nuttige informatie, dankje Paul!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord