100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tanja Thomas

De bloedmaan op de automaat?

zaterdag 4 augustus 2018, 13:13 door | 8.671x gelezen | 2 reacties

Ik heb vanuit de States de bloedmaan of maansverduistering niet kunnen aanschouwen, laat staan fotograferen. Ik was dan ook erg benieuwd naar het resultaat van mijn fotograferende vrienden in Nederland.

Ik viel zowat van mijn stoel wat er met een Panasonic Lumix DC-FZ82 met 20-1200mm optische zoom allemaal mogelijk is!

Maan versus Venus

Camera: Nikon 5100, Settings: f/6.3, 1/160 seconde, 1600 ISO, 300mm

Wij hadden hier in Methow net de "moon dance" met de planeet Venus achter de rug en tijdens het fotograferen van dit fenomeen ontdekte ik dat het vastleggen van dergelijke objecten toch wel de nodige handigheidjes en aandacht behoeft. Zeker met een spiegelreflexcamera.

Planeten en de maan blijven lastig te fotograferen, ondanks alle ervaring die je ermee opdoet.

Plakjes chorizo


Vol interresse wachtte ik dan ook geduldig op de foto's die voorbij zouden komen op internet van de zo mooie Bloedmaan en maansverduistering. In eerste instantie kwamen er foto's van donkere hemels met minuscuul kleine rode bolletjes voorbij; wellicht mobiele telefoonfoto's.

Echter ook prachtige foto's met enorme onnatuurlijke grote manen en fantastische onderwerpen op de voorgrond. Aan dergelijk foto's kon ik zien dat er de nodige aandacht aan was besteed en dat ze ook enige bewerking hadden ondergaan.

Chorizo bloedmaan

Ook foto's van hilarische plakjes chorizo konden zonder bril of voor slechtzienden makkelijk doorgaan als de Bloedmaan. Wat echter meer mijn aandracht trok waren de foto's van twee vrienden.

Ik wist dat deze personen niet bepaald over een enorm zoombereik op hun camera's beschikten. Evenmin hadden ze veel ervaring met het fotograferen van planeten of manen.

Wow!


Hun foto's waren echter voor mij van verbluffende kwaliteit, De maan was zeer groot, simpel en duidelijk in beeld. Na enige navraag naar de foto's werd al gauw duidelijk dat ze hadden gefotografeerd met zogenaamde spiegelloze compacte of bridge fotocamera's.

Dit soort camera's beschikt over vaste zoomlenzen met een enorm bereik. En daarbij hebben ze simpelweg gebruik gemaakt van de automatische instellingen...

Onderstaande foto werd bijvoorbeeld gemaakt door Rian Graat met een Canon SX720HS Powershot op de automatische stand. Ze hing daarbij over de rand van een traktor en maakte niet eens gebruik van een statief.

Foto: Rian Graat

Foto: Rian Graat met Canon SX720HS Powershot

Canon PowerShot SX720 HS


De Canon PowerShot SX720 HS is een compactcamera met een 40X optische zoom (24-960mm!) waarbij je onderwerpen in de verte vast kunt leggen zonder verlies van beeldkwaliteit.

Canon PowerShot SX720 HS


Deze camera heeft een zogenaamde "focus peaking", waarmee het scherpe deel van een foto op het LCD scherm wordt gekleurd. Hierdoor zie je precies waarop je focust. Deze camera doet ook veel op de achtergrond waardoor je foto's mooi uitkomen in verschillende lichtsituaties zonder daar al te veel over na te hoeven denken.

Deze foto's van de bloedmaan en maanverduistering werden gemaakt door Monique Loman met een Panasonic Lumix DC-FZ82 ook met de automatische setting

Foto's: Monique Loman

Foto's: Monique Loman met Panasonic Lumix DC-FZ82

Panasonic Lumix DC-FZ82


De Panasonic Lumix DC-FZ82 is een bridge camera, tevens met een vaste lens met maar liefs 60x optische zoom. Net als bovengenoemde camera kun je onderwerpen van verafgelegen afstanden helder vastleggen door het enorme zoombereik.

Panasonic Lumix DC FZ82

Er zit zelfs een Post Focus functie op deze camera waarmee je na het fotograferen kunt bepalen op welk punt je wilt scherpstellen.Door de ingebouwde beeldstabilisatie en lichtsterke lens maak je heldere opnames uit de hand bij omstandigheden met weinig licht.

Monique heeft hierbij gebruik gemaakt van de iA, de intelligent Auto setting, op deze camera en heeft daarbij niets aan de instellingen gewijzigd. Ze heeft daarbij geen statief gebruikt (wel voor steun geleund op een hekje) en zover mogelijk ingezoomd als mogelijk was.

Ze vertelde dat op het moment de maan weer langzaam zichtbaar werd ze toch minder ver kon inzoomen vanwege het felle maanlicht wat voor haar het scherpstellen bemoeilijkte. Ze zou in retrospect een andere automatische instelling hebben gekozen: Automatisch (A) met een "expressief" filter.

Ze vond haar maanfoto's te donker en met dat Expressief filter op de camera zouden de foto's volgens haar veel kleuriger en aantrekkelijker worden.

Foto's: Monique Loman met Panasonic Lumix DC-FZ82

Foto's: Monique Loman met Panasonic Lumix DC-FZ82

Spiegelreflex of compact/bridge camera?


Al met al gaven deze ervaringen met dit soort camera's te denken. Zelf ben ik enorme voorstander van de spiegelreflexcamera en ik wilde er niet eens aan denken om ooit compactcamera's te gebruiken.

De techniek en de populariteit van deze camera's is echter sterk in opmars; zelfs voor professionals. Een lichte camera met licht in gewicht en optical gestabiliseerde, al dan niet vaste lenzen met enorm zoombereik, waarbij de resultaten zichtbaar kwalitatief goed zijn, is zo verkeerd nog niet.

Wellicht is het iets voor mij voor erbij? Ik ben in ieder geval zwaar onder de indruk geraakt van de foto's en en de beschreven ervaringen van mijn vrienden. Het triggert me om eens wat meer onderzoek te doen naar dit soort camera's.

Foto's bloedmaan Michelle Peeters

Foto's: Michelle Peeters met een Olympus E-M5 Mark II

Met dit soort camera's kunnen ook minder gevorderde fotografen met beperkte fotografie-kennis tot zeer verbluffende resultaten komen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tanja Thomas

Over de auteur

Altijd 'ready and alert' en gewapend een fotocamera wandelt Tanja Thomas dagelijks in het ruige landschap van Methow (Washington State). De kansen op het spotten en fotograferen van wildlife liggen hier voor het grijpen, maar je moet alert zijn. 'Quick draw!' is hierbij haar motto.

2 reacties

  1. marij
    marij schreef op dinsdag 7 augustus 2018 om 17:20  | reageer

    Met mijn Nikon Coolpix P610 heb ik ook heel goed de bloedmaan in beeld kunnen brengen, vanaf volledige verduistering tot volledige volle maan. Op de stand Volle Maan gaat dat automatisch en naar mate de maan meer zichtbaar wordt veranderen ook F, S en Iso. Alleen toen de maan volledig verduisterd was kon ik moeilijk op de maan scherp stellen, gelukkig was ook Mars in beeld en die heb ik toen gebruikt om te focussen.

  2. Tanja Thomas
    Profiel Tanja Thomas schreef op dinsdag 7 augustus 2018 om 18:12  | reageer

    Dank je wel Marij voor je reactie. Een 'Volle Maan-' stand op je camera lijkt mij enorm handig. Dit soort camera's verdient zeker wat meer aandacht. Mooi dat je de bloedmaan mooi in beeld hebt kunnen krijgen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord