100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Concept: Canon AE-D systeemcamera

donderdag 22 maart 2012, 15:47 door | 9.843x gelezen | 4 reacties

Canon is de grote afwezige als een van de weinige fabrikanten zonder een systeemcamera in hun line-up. De kans is dan ook nog best aanwezig dat ze binnenkort alsnog in deze markt stappen. Designer David Riesenberg wilde daar niet op wachten en bracht vast een conceptontwerp uit van een Canon AE-D systeemcamera.

Canon AE-D systeemcamera concept

De conceptcamera beschikt over een full-frame sensor en wel de 18,1 megapixel van de Canon 1D X. Als Canon die toch heeft liggen kunnen ze hem net zo goed nogmaals inzetten, is het idee. Omdat het kleinere formaat van de systeemcamera niet te rijmen is met de Canon EF-S objectieven zou er een nieuwe vatting (en objectieven) geÔntroduceerd moeten worden.

David heeft deze vatting de naam CM-D gegeven, een vatting die veel weg heeft van de oudere Canon FD vatting. Bijpassende objectieven zouden uiteraard ook kleiner uitvallen dan de huidige EF objectieven. Het gehele concept is overigens, zoals je kunt zien, in retro stijl opgezet. Een trend die ook aangeslagen is bij andere merken. Het design is geÔnspireerd op de klassieke Canon AE en AE-P.

Canon AE-D systeemcamera - achterkant

Als kitlens heeft de designer een 50mm f/1.0L objectief in gedachten. Zijn ontwerp voor dit objectief is gebaseerd op de bestaande Canon 50mm f/1.2L en de Leica f/0.95. Zo te zien bedien je het diafragma op het objectief. Iets wat ik bij mijn Fuijfilm X100 best prettig vind werken.

De elektronische zoeker is optioneel en kan dus naar keuze wel of niet op de camera geplaatst worden. Los van de keuze blijft er altijd een flitsschoen beschikbaar. Daarnaast is er ook een ingebouwde flitser aan het concept toegevoegd; de 'knop' die je op de camera ziet kan uitschuiven en onthuld daarmee een flitsertje.

Persoonlijk zou ik een dergelijke camera absoluut overwegen te kopen. David heeft een prachtig design gekoppeld aan de specs zoals we ze waarschijnlijk allemaal graag zouden zien. Nu alleen nog een betaalbare prijs. Ohja, en Canon moet hem nog even maken natuurlijk..

Meer informatie en foto's vind je op het blog van David Riesenberg.

Bron: Canon Rumors

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. Bernd
  Bernd schreef op donderdag 22 maart 2012 om 15:57  | reageer

  Geweldig mooi design, ik hou wel van dat retro look.
  Ik zou ook zo'n camera willen kopen, mits de prijs overeenkomt met wat je krijgt.
  Je hebt dan een redelijk compacte camera met de kwaliteit van een FF.
  Een mooie prime erop en alles handmatig.........good old days.....

 2. bwpeters
  Profiel bwpeters schreef op zondag 25 maart 2012 om 11:22  | reageer

  ja, erg gaaf dat de oude retrolook modellen weer terugkomen in de lijn. En dan ook nog FF.. Voor mensen die veel reizen zou het wel een uitkomst zijn vanwege de compactheid.

 3. WBarelds
  WBarelds schreef op dinsdag 27 maart 2012 om 17:11  | reageer

  Erg mooi concept. Zou idd mooi zijn. Allen bang voor de prijs. Bij andere fabrikanten betaal je al extra voor het design laat staan voor de FF. Ik schat 2000 euro.

 4. leo
  Profiel leo schreef op donderdag 29 maart 2012 om 18:43  | reageer

  Van mij mogen ze zo'n camera met een vaste prime maken. Ik heb geen trek in nog een systeem naast mijn bestaande. Kun je weer opnieuw beginnen met het aanschaffen van lenzen. Waarom geen Canonet met FF bijvoorbeeld? Voor een leuk prijsje. Dat toestelletje was een hit. Maar het zal wel niet meer kunnen met al die zoom verslaafden en filmen en GPS en weet ik veel wat voor onzin nog meer. Het is wel een prachtcameraatje om te zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord