Erik van Rosmalen

World Pinhole Day op zondag 28 april

woensdag 24 april 2013, 20:39 door | 4.919x gelezen | 3 reacties

Komende zondag 28 april is het weer zo ver: het is Worldwide Pinhole Day. De website roept fotografen op om die dag een foto te maken met een pinholecamera en die te uploaden, zodat een wereldwijde gallery ontstaat met diverse foto's volgens deze oude techniek, waarvoor je in feite al genoeg hebt aan een kartonnen doos en een stukje film of fotopapier.

Analoog of digitaal


Overigens kun je ook prima met een digitale (spiegelreflex)camera aan pinholefotografie doen. In een (oud) artikel is er op Photofacts al eens aandacht aan besteed. Op de pagina van Pinhole Day vind je overigens ook talloze tips.

Pinhole Erik

Zelf heb ik het jaren al eens geprobeerd met een zelfgemaakte pinhole-bodydop. De sluitertijd van de foto's hierboven bedraagt zo'n 100 seconden. Er zijn ůůk fotografen die vele malen bedrevener zijn en mooiere platen maken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op Flickr. Een Nederlands fotograaf die daar mooie dingen laat zien, is Pinhole Nico, zoals dit beeld uit Eindhoven:

Pinhole Nico
Pinhole Nico/Creative Commons

Inzendingen


De afgelopen jaren waren er vanuit Nederland 33 (2011) en 70 (2012) inzendingen (waaronder ook ťťn van Nico overigens), van de ruim 3.300 foto's vorig jaar in totaal. Dat kan beter toch?

Op Pinholeday.org vind je meer informatie.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

3 reacties

 1. jaak
  jaak schreef op dinsdag 30 april 2013 om 14:43

  prachtig artikel over een evenement op 28/4 maar pas verzonden op 30/4!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 30 april 2013 om 18:52

  @Jaak; het artikel stond al wel enkele dagen op Photofacts, maar gezien de verzenddag van de nieuwsbrief komt het in dit geval daarmee wat onhandig uit.

  Je kunt natuurlijk vandaag alsnog je eigen pinhole dag houden en je foto's alsnog insturen.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 30 april 2013 om 21:58

  @jaak: Wat Elja zegt, het artikel stond op 24 april al op de site. Je kunt, naast de nieuwsbrief, ook onze Facebook-pagina volgen, als je nog sneller geattendeerd wilt worden op onze artikelen.

  Of gewoon dagelijks even kijken, we plaatsen minstens 1x per dag een nieuw artikel knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Fun

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.960 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord