Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Specificaties Canon 50D gelekt

vrijdag 22 augustus 2008, 21:14 door | 11.110x gelezen | 25 reacties

Canon China lekte vandaag de specificaties van de Canon 50D. Deze nieuwe body beschikt volgens de gelekte specificaties over een 15,1 megapixel CMOS sensor, een hoge resolutie 3,0 inch display en een lichtgevoeligheid van 100 tot 12.800 ISO. Klinkt als een interessant model!

Let op: De Canon 50D is inmiddels officieel aangekondigd. We hebben ook reeds een preview van de Canon 50D beschikbaar.

De laatste jaren komt Canon halfjaarlijks met een nieuwe camera op de proppen. Ook dit jaar verwachten we nog voor het einde van augustus de nodige aankondigingen. En tweede gegeven is de levenscyclus van anderhalf jaar voor een nieuw model in dezelfde lijn (high-end uitgezonderd). Op de Chinese Canon website blijken vandaag echter de specificaties van een Canon 50D gelekt te zijn, terwijl we die -volgens Canon's routine- pas over een half jaar verwachten.

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat de Canon 50D er niet aan zit te komen, maar doet mij er wel over twijfelen. Daarbij zie ik liever een opvolger van de full-frame Canon 5D verschijnen.

De Canon 50D zou beschikken over een 1.6x crop sensor, een DIGIC 4 processor, stofverwijdering, een grote zoeker (95%, 0,97x vergroting), 9 punts autofocus en hij zou maximaal 6,3 foto's per seconde kunnen maken. Tevens zou het de eerste Canon camera zijn met een hoge resolutie display (920.000 beeldpunten).

Geen vervelende specificaties dus, al hoop ik toch dat we ook nog een Canon 5D mark II gaan zien.

Canon 50D
Zit er nu al een Canon 50D aan te komen?


Bron: Photography Bay

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. gast
  gast schreef op vrijdag 22 augustus 2008 om 21:43  | reageer

  Volgens Dyxum komt er een 7D als opvolger voor de 5D met een 18 mp sensor..

 2. Charles
  Profiel Charles schreef op vrijdag 22 augustus 2008 om 22:18  | reageer

  Mochten we het geld voor de 5d mark II niet bij elkaar krijgen dan is de 50D misschien wel een aardig alternatief.

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op vrijdag 22 augustus 2008 om 22:34  | reageer

  12.800 ISO, is dat nieuw of is dat al eens vertoond?

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 22 augustus 2008 om 22:42  | reageer

  @Jeroen; Nieuw voor Canon, maar de Nikon D3 en D700 gaan al een stop hoger naar 25.600 ISO.

  @Charles; Dat is inderdaad wel zo, de Canon 50D klinkt helemaal niet verkeerd en waarschijnlijk meer dan prima voor de meeste fotografen.

  @Gast; Ik blijf er nog even in geloven dat er inderdaad een 5D opvolger komt (na 3 1/2 jaar is het hoog tijd).

 5. Marinus de Beer
  Marinus de Beer schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 00:46  | reageer

  Leuk ook die beeldruis bij de hoge iso.. Denk niet echt dat het bruikbaar gaat zijn.

  De cropfactor is ook niet echt hoogstaand, bij een Pentax K10d is die factor 1,5.. Ook niet wat je wil hebben.

  Zou eigenlijk wel verwachten dat de marktleiders eindelijk eens gaan gooien met Full Frame sensors. Ze bestaan al, maar nog niet op de goede manier.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 08:57  | reageer

  @Marinus; Canon zal natuurlijk niet zomaar afwijken van hun gebruikelijke cropfactor van 1.6x. Alle EF-S objectieven zijn hier immers op afgestemd.

  De hoogste ISO stand zal wellicht niet al te bruikbaar zijn, maar als deze camera wel ruisarme 1600 of zelfs 3200 ISO foto's aflevert ben ik al erg tevreden.
  Wat is er volgens jou mis met de huidige full-frame sensoren?

 7. roger767
  roger767 schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 08:59  | reageer

  Zou mooier zijn geweest als ze een 10mp full frame erin hadden gedaan, die zou qua prijs rond de 1000 euro zijn, als 12mp 1400 is (nikon)
  En canon kan makkelijker de stap maken naar full frame omdat ze meer full frame lensen hebben.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 12:08  | reageer

  Ik ga er nog steeds vanuit dat Canon over een maand in Keulen de opvolger van de 5D laat zien. Als dat niet zo is, dan zal een behoorlijk deel van de potentiële klanten de overstap maken naar Nikon of Sony (of misschien wel Fuji). Wat ik op de fora proef is dat Canon-fans zich aardig op de proef gesteld voelen en tegen het randje van een teleurstelling zitten. De mensen die op een 5D2, of 3D of 7D waarvan sprake zou zijn, wachten gaan geen 50D kopen. Lijkt mij.

 9. Henri
  Profiel Henri schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 12:48  | reageer

  @EdC:
  Helemaal met EdC eens: mijn 5D is inmiddels zo'n 2 jaar oud en de sensor begint stoffig te worden, dus ik zit met smacht te wachten op de opvolger met AntiDust en wat extra pixels en (nog) minder ruis.......
  Ik heb lang met Pentax 645 gewerkt en ik mis de detaillering van dit middenformaat in landschapsopnamen. En aangezien het erg stil is bij Pentax voor wat betreft een 645D wordt het wellicht tijd om alle Pentax 645 objectieven te verkopen of aan een museum te schenken?
  De 1Ds MkIII is voor een hobby-camera erg duur en als reis-camera erg groot en zwaar.
  Ik heb alvast geld opzij gezet voor een 5D MkII.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 17:30  | reageer

  ©Henri en misschien ook anderen en misschien een beetje off-topic: Ik heb mijn drie jaar oude camera 20D begin juli laten schoonmaken bij reparatie-atelier Rofa in Den Haag. Uitstekend werk geleverd: sensor en prismahuis voor een paar euro (25, om precies te zijn) weer netjes gemaakt.

 11. Pim
  Pim schreef op zaterdag 23 augustus 2008 om 19:13  | reageer

  @Henri: Ik denk dat je daar een punt maakt! Canon doet de laatste tijd heel weinig voor het midden segment!

  Overstappen naar een ander merk lijkt me een te grote stap aangezien mensen die een 5dm2 willen vaak ook flink geïnvesteerd hebben in lenzen. Al snap ik de frustratie wel.

  @edC: Rofa in Den Haag is inderdaad een erg fijne zaak!! ik heb er een tijdje geleden me Canon 24-105 f4 er naartoe gebracht omdat ik deze heb laten vallen. Omdat ik uit brabant kom heb ik gevraagd of ze er gelijk naar willen kijken zodat ik deze mee kan nemen als er niks meer aan kon gebeuren. En dat ik wel zou wachten bij het strand.

  Uurtje later belde ze netjes dat de lens niet meteen gerepareerd kon worden en verder onderzocht moest worden.

  Denk dat je deze service niet veel meer tegenkomt...


 12. ed
  ed schreef op zondag 24 augustus 2008 om 14:25  | reageer

  Voor mij is canon al veel te laat met de update voor de 5d. Ik wou perse een full-frame en heb dus alles van Canon verkocht en sinds 3 weken de D700 van Nikon in mijn bezit. WOW!!! Wat een GEWELDIGE camera is dit qua alles een veel betere camera als de canon 5D. Ben blij dat ik de overstap heb gemaakt. Het duurde me echt te lang met Canon. Als ik nu ook de beelden van de olympische spelen bekijk lijkt Nikon in de meerderheid te zijn met professionele camera. Dus wellicht geen onverstandige keuze van mij geweest!!!

 13. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 24 augustus 2008 om 17:24  | reageer

  @ed;
  We wachten inderdaad al erg lang op een update. Maar ik ben na zo'n 35 jaar Nikon gebruiker overgestapt op de 5D omdat Nikon te lang werk had met het uitbrengen van een FullFrame camera. Inmiddels heb ik 4 er fraaie objectieven bij gekocht (alle "L" en de 1.4/50mm.)dus om nu wéér over te stappen...
  Wat vind je overigens aan de D700 zoveel beter dan aan de 5D?
  Ik vraag me namelijk soms af waarom al die moeite: ik maak sind kort boeken in Blurb (www.blurb.com) en alles ziet er fraai uit, maar je moet aanleveren in jpg/sRGB. Dus wat blijft er over van de kwaliteitspotentie camera's die in 16 bits of meer werken, en van bewerkingen in Adobe ProPhoto RGB.
  Ik heb het idee dat de afdruktechnieken zwaar achter de (camera-) feiten hollen....
  Heeft het dan überhaupt zin om in nog meer van van-alles te investeren???

 14. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 24 augustus 2008 om 20:47  | reageer

  Ed; Uiteraard is de D700 in veel opzichten een veel betere camera als de 5D, behalve dan dat de D700 net niet de scherpte en detail heeft van de 5D. Qua bediening is de D700 vast veel prettiger. Niet dat we de extra kwaliteit van de 5D per se altijd terugvinden in de print of op het scherm. Blijft over de persoonlijke voorkeur voor de kleur. Die van de 5D vind ik zelf meer filmische kleuren (Kodak!) hebben dan de nieuwe Nikons. Wat ik niet begrijp is dat je niet een paar weken extra kon wachten op de intro van de nieuwe 5D. Had je een 5D?

  Henri; Ik denk dat de industrie het een prima idee vindt dat we blijven investeren in van alles en nogwat. Is alleen te voorkomen door nu over te gaan naar een prof. 35 mm filmcamera voor een kleine 2000 euro. Mooi glaswerk erbij en we zijn zeker 10 jaar onder de pannen, geen dslr camera die ons voorlopig inhaalt
  (althans niet qua beeldkwaliteit). Heb van de week even met deze gedachte gespeeld.

 15. Henri
  Profiel Henri schreef op zondag 24 augustus 2008 om 22:24  | reageer

  @ed;

  Die 5D heb ik inderdaad zo'n 2 1/2 jaar geleden aangeschaft. (zie reactie zaterdag 23 augustus)
  Canon heeft inmiddels zo lang aan een 5D MkII kunnen werken dat er eigenlijk wel iets héél moois aan moet komen.....

 16. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 24 augustus 2008 om 23:10  | reageer

  Op Photography Bay is nog meer informatie te vinden over de Canon 50D. Zo is er een link naar een Canon 50D website in Japan, maar deze pagina valt niet daadwerkelijk onder de Canon Japan website en is dus niet betrouwbaar.

  De gevonden productfoto's zien er echter wel goed uit en deze foto die genomen zou zijn -volgens de EXIF info- met een Canon 50D op 1600 ISO laat een superschone hoge ISO zien.

  afbeelding

 17. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 24 augustus 2008 om 23:21  | reageer

  Vooruit, nog even dan over de 5d2, D700 en wat er verder is. Ik verwacht dat full-frame de gewenste scherpte krijgt als de resolutie rond de 16 Megapixel ligt. Dat is een 'oude wijsheid' die ik een jaar of drie heb gehoord en ik neem aan dat die wijsheid ondanks alle technische vooruitgang nog steeds geldt. De D700 en de 5D komen daar niet in de buurt en hebben nog niet het niveau van de kleinbeeldcamera. Charles zit er niet ver naast en als Henri scherpte mist, dan is ook dat verklaarbaar. De 5D2 of wat dan ook moet daar in de buurt komen, anders is het wel een verbetering, maar nog geen topper. En nu dan maar weer over naar de 50D. De zoveelste opvolger van mijn 20D in ruim drie jaar.

 18. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 25 augustus 2008 om 09:07  | reageer

  @ Elja Trum;
  De link naar de Canon site geeft een 401 error. Er moet ingelogd worden.......

 19. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 augustus 2008 om 09:18  | reageer

  @Henri; Gisterenavond deed ie het nog wel, ik heb er thuis wel een screenshot van, maar zoals ik zei; het is niet daadwerkelijk de Canon site. Dus hoe betrouwbaar het is kun je je afvragen.

 20. Klaas
  Klaas schreef op maandag 25 augustus 2008 om 14:31  | reageer

  Volgens eerdere bronnen zou er morgen een release zijn. Ik ben dus benieuwd of er morgen bij Canon een camera word aangekondigd. Als alles klopt wat ik heb gezien denk ik dat ik deze camera zeer binnenkort ga aanschaffen ter vervanging van mijn 30D.

 21. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 25 augustus 2008 om 15:49  | reageer

  @Klaas;
  Ben héél benieuwd: ik zit al elke dag op diverse sites te kijken of er eindelijk nieuws is....... Hopelijk klopt jouw info!
  Kan ik eindelijk gaan bestellen (als het inderdaad ook een opvolger van de 5D betreft) voor ik half oktober richting India ga......

 22. sndr
  Profiel sndr schreef op maandag 25 augustus 2008 om 18:28  | reageer

  In de exif: firmware version 2.6.1?

 23. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 25 augustus 2008 om 20:54  | reageer

  Henri; dat wordt nog spannend met die deadline van je...
  Maar het wordt vast de moeite waard, de nieuwe 5D.
  Behalve jij heeft Elja er ook een op het oog, dacht ik. Ik schaf hem zelf niet eerder dan volgende jaar aan (ik geniet zolang wel even van jullie foto's).

  Ik heb even op je website gekeken. Dat zijn nog eens reisverslagen!! Compliment! Mooi fotowerk met veel aandacht voor compositie.

  Die www.blurb.com tip (fotoboek) is ook heel aardig, alsof het uit de winkel komt...?

 24. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 25 augustus 2008 om 21:22  | reageer

  @Charles;
  Bedankt voor je leuke reactie.
  die Blurb boeken zien er inderdaad goed uit. De afdrukkwaliteit is zonder meer zeer goed vergeleken met alle andere boeken die ik tot nu toe heb gezien.
  Fotokwaliteit zoals een goede afdruk vertoont haalt dit printwerk uit een HP Indigo 5000 helaas nét niet. Het papier is daar iets te mat voor denk ik.

  Toch vind ik het een aanrader: je kunt een fraai ogend boek met tekst, foto's en illustraties samenstellen. De software die ze je laten gebruiken is helaas ßeta en dus nog niet volledig uitgerijpt, maar je kunt je feedback geven middels de software en ik heb het idee dat er wel naar klanten wordt geluisterd.....

  Na wat gewenning is er goed met het softwarepakket te werken. Voordeel is ook dat je pagina's in Photoshop of InDesign kunt maken en in je Blurb boek binnenhalen!
  Via deze twee links kun je mijn eerste twee boeken vinden en door de eerste 20 pagina's bladeren om een indruk te krijgen......
  http://www.blurb.com/books/313679
  http://www.blurb.com/bookstore/detail/299155

 25. Charles
  Profiel Charles schreef op maandag 25 augustus 2008 om 23:11  | reageer

  Henri; Je boeken zien er prachtig uit. Ga ik ook een keer doen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Geruchten

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord