Laura van der Burgt

Creatief fotograferen met een Lensbaby

vrijdag 16 oktober 2020, 20:10 door | 2.516x gelezen | 6 reacties

Een manier om creatiever te worden is door hetzelfde onderwerp veel te fotograferen, maar steeds anders. Op verschillende tijdstippen, met verschillende lenzen, afstanden en vanuit verschillende standpunten!

Flowers


Om mezelf uit te dagen ben ik wederom de tuin ingedoken om de Cosmea's te fotograferen. Ze blijven mij fascineren met hun vrolijke wuivende bloemen en hun fijngetekende blad. Eigenlijk doen ze me aan ballerina's denken: sierlijk en beweeglijk.

Om dat effect in mijn foto's na te bootsen heb ik gekozen om te fotograferen met de Lensbaby Velvet 56mm. Het kenmerk van de Velvet is dat ze je foto's van een dromerige uitstraling voorziet, een soort heerlijke glow, en dan met name op diafragma 1.6 tot 2.8.

Wanneer je het diafragma verder dicht draait (groot getal), hoe minder dit effect is en het een gewone 50mm lens wordt.

Flowers


Heb je geen Velvet of vergelijkbaar ander objectief, en zou je ook dit soort softe foto's willen maken, dan kun je met soft-filters een soortgelijk resultaat bereiken (bijvoorbeeld de soft filterset van Lee).

Anders dan de vorige keer heb ik nu gewerkt met kleurgels (van Lensbaby overigens) want daar had ik nog niet zoveel mee geŽxperimenteerd.

Door deze voor de lens te houden kun je verschillende kleurschakeringen te creŽren. Blauw, paars, roze, geel - bij iedere lichtinval veranderen de kleuren.

Flowers


Ik was reuze benieuwd hoe dit ging uitpakken. Maar al gelijk bij de eerste foto was ik verkocht!
Als je net als ik van kleuren en vormen houd, dan ga je dit vast ook fantastisch vinden. Het werkt bijna hypnotiserend.

Ik betrap mezelf erop dat ik toch veel dezelfde foto's schiet alsof ik in een soort vervoering raak. Ohoh, denk ik dan, dat kost weer extra tijd bij het kiezen en nabewerken.

Wanneer ik foto's voor de eerste keer bekijk maak ik een eerste schifting tussen geweldig, gaat wel of rijp voor de prullenbak. Hierna sleep ik de overgebleven foto's naar een collectie waar ik ze verder ga selecteren.

Dit doe ik dat liefst op mijn mobiel omdat ik dat overzichtelijker vind (ik gebruik daarvoor Lightroom Mobile). Bovendien kan ik dan eventueel foto's snel delen op Insta of andere social media.

Op Photofacts staat trouwens een uitstekende tutorial over hoe je snel je beste beelden selecteert met handige tips van de auteur en waardevolle toevoegingen van lezers.

Flowers


Heb je zelf ook leuke tips om creativiteit te stimuleren, laat dan je reactie achter!


Aan de slag met een Lensbaby


Wil je zelf ook eens aan de slag met een Lensbaby? Het zijn echt objectieven waar je even mee moet leren werken. Laat je vooral niet uit het veld slaan door je eerste resultaten.

Een handige manier om de mogelijkheden te ontdekken is de cursus Werken met Lensbaby's op Photofacts Academy.

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

6 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 18 oktober 2020 om 13:56

  Mooie resultaten, Laura.
  Prachtige zachte kleuren en bijna abstracte foto's van een bloem zo. Vooral die derde foto. Erg mooi!

 2. Ine Sweere
  Ine Sweere schreef op zondag 18 oktober 2020 om 22:25

  Mooi hoe je ons meeneemt op je zoektocht hoe de cosmea’s het mooist te verbeelden. Voor mij geven de kleurgels geen meerwaarde. Ik vind de eerste het meest aansprekend maar dat zegt meer over mij dan over jou. Ine

 3. Petra Teeuwsen
  Petra Teeuwsen schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 13:32

  Mooi om dit weer te zien en een stimulans mijn lensbaby weer op te pakken. Ik maak graag portretten ermee, maar ook film heeft een prachtig effect.

 4. Karijn
  Karijn schreef op dinsdag 20 oktober 2020 om 17:07

  Prachtig hoe die zachte kleuren in elkaar overvloeien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord