Elja Trum

9 Tips voor het snel selecteren van je beste foto's

maandag 13 oktober 2014, 23:51 door | 33.980x gelezen | 18 reacties

Na een dag fotograferen heb je al snel honderden tot duizenden foto's gemaakt. Als je die allemaal stuk voor stuk gaat doorlopen en nabewerken ben je wel een paar dagen zoet. Dat is zonde van je tijd, want uiteindelijk ga je alleen de beste foto's gebruiken. In dit artikel tips voor het snel terugbrengen van een berg foto's tot een compacte selectie.

1. Maak niet teveel foto's


Het selectieproces kun je al behoorlijk versnellen als je jezelf kunt inhouden tijdens het fotograferen. Dankzij digitale fotografie kost het maken van wat extra foto's je dan wellicht niks, als je daardoor een uur langer bezig bent met je selectiewerk gaat het je toch aardig geld (of tijd) kosten.

Burst shot 7d mk2

Denk na voordat je afdrukt; is de compositie wat je zoekt, staan je instellingen goed, enzovoorts. Het kan je een boel onnodige foto's schelen. Echt fout gaat het natuurlijk pas als je er bijvoorbeeld voor kiest om tijdens een portretsessie foto's te maken in de 'high-speed burst modus' van je camera. Het is leuk dat je camera 10 foto's per seconde kan maken, dat betekent niet dat je dit ook moet doen.

2. Haal je foto's snel binnen


De eerste stap van het selecteren van je foto's is het kopiëren van de bestanden naar je computer. Zelf gebruik ik hiervoor de Lexar Professional USB 3.0 Dual-Slot Reader en daar ben ik erg tevreden over.

Lexar Card Reader

Uiteraard heeft het gebruik van een snelle USB3 kaartlezer alleen zin als je ook snelle geheugenkaartjes gebruikt. Tevens moet je computer ook USB3 ondersteunen (standaard op de meeste computers tegenwoordig).

3. Gebruik Photo Mechanic


Lightroom of Bridge hebben zo hun pluspunten, maar voor de fotograaf die echt snel foto's wil selecteren is Photo Mechanic de moeite van het bekijken waard. Wat het eerste opvalt in dit programma is hoe ongelofelijk snel je foto's in beeld staan. Ideaal als je honderden foto's door moet kijken en je niet de tijd hebt om te wachten totdat Lightroom alle previews heeft gemaakt.

Photo Mechanic laat je tevens razendsnel IPTC informatie toevoegen aan je foto's. Het is een handig programma, maar voor veel fotografen zal het overkill zijn. Daarnaast is het met een prijs van zo'n 150 dollar ook nog eens niet heel goedkoop. Maar als je echt snelheid wilt en bijvoorbeeld na een voetbalwedstrijd razendsnel je foto's wilt selecteren en voorzien van IPTC data, dan is Photo Mechanic het programma dat je moet hebben.

4. Selecteer snel met Lightroom


Zelf gebruik ik Lightroom voor het selecteren (en bewerken) van mijn foto's. Lightroom is hier erg geschikt voor. Je kunt je foto's schermvullend bekijken met de sneltoets F. Vervolgens kun je een foto markeren als 'gekozen' met de sneltoets P (voor Pick). Ook kun je een foto afkeuren met de sneltoets X.

Lr pick

Wil je helemaal vlot door kunnen werken dan zet je Caps Lock aan op je toetsenbord; Lightroom gaat dan na je keuze automatisch door naar de volgende foto. Je hoeft dan alleen nog maar op P, X of U te drukken.

De sneltoets U is overigens om een eerder geplaatste markering (P of X) weer te verwijderen. In combinatie met de Caps Lock ga je met U (Unflag) ook direct door naar de volgende foto. Heb je al je foto's gekozen dan kun je de afvallers eenvoudig van je schijf (of alleen uit de Lightroom catalogus) verwijderen met de sneltoets CRTL - Backspace.

5. Verwijder mislukte foto's


Je kunt er natuurlijk op hopen dat Adobe (of een andere partij) in de toekomst ook al je oude onscherpe foto's weer kan corrigeren. Wellicht is dat zelfs wel zo, maar toch is het direct verwijderen van je mislukkelingen een snelle manier om de beste foto's over te houden.

Is de foto onscherp, volkomen verkeerd belicht of is er iets anders helemaal mis mee? Direct verwijderen. Het is zonde als je een mislukte foto voor een tweede keer moet bekijken om er dan achter te komen 'ohja, dit was die onscherpe foto'.

6. Verwijder gelijkende foto's


Vijf bijna gelijke, maar schattige foto's van dat leuke spelende kindje? Kies je favoriet uit en verwijder de overige vier. Niemand zit te wachten op meerdere foto's die voor 99 procent gelijk zijn. Stel dat je de foto's doorstuurt naar de klant dan zouden de gelijkende foto's afdoen aan wat anders een krachtige reeks van veel verschillende goede foto's zou zijn.

Kijk eerst naar scherpte en andere technische details om de beste uit te kiezen en focus je daarna op het onderwerp zelf. Een lachje op een gezicht kan net de reden zijn om die foto te verkiezen boven de andere.

7. Kijk ook naar de potentie


Soms zit er een juweeltje verstopt in een foto die op het eerste gezicht niet zo sterk is. Probeer (snel) te bepalen of een foto wellicht veel beter zou worden met een andere uitsnede, een specifieke nabewerking (zwart-wit bijvoorbeeld) of met wat van het betere Photoshop werk.

Croppen

Probeer de potentie in een foto dus ook te zien. Soms is een foto die in eerste instantie niet zo bijzonder lijkt, achteraf je favoriet.

8. Selecteer snel


Volgens mij kun je als fotograaf in een fractie van een seconde zien of een beeld de moeite waard is of niet. Ik ga daarom graag razendsnel door mijn foto's. De echt goede foto's springen er uit en kun je bijna niet missen. Als je moet zoeken naar de goede punten van en foto dan is de foto waarschijnlijk gewoon niet goed genoeg.

9. Ga twee keer door je foto's


Mijn techniek voor het selecteren van mijn beste foto's uit een sessie draait om het twee keer doorlopen van mijn foto's. In de eerste ronde gooi ik mislukte foto's weg (markeren als 'rejected' met de sneltoets X) en gelijktijdig krijg ik een aardige indruk van wat ik allemaal geschoten heb. Soms corrigeer ik ruwweg foto's die eigenlijk onder 'mislukt' vallen, maar waar ik potentie in zie.

De afgekeurde foto's worden weggegooid zodat ik alleen de overige foto's nog heb. Dan loop ik opnieuw door de foto's heen waarbij ik de foto's selecteer die ik goed vind. Mocht ik er na deze tweede ronde voor mijn gevoel teveel overhebben dan ga ik nog een derde keer door alleen de gekozen foto's heen. In de praktijk is dat meestal niet nodig.

Na het selecteren begint het bewerken


Als je eenmaal je selectie gemaakt hebt kun je de foto's die overgebleven zijn gaan bewerken. Door eerst een goede selectie te maken bespaar je jezelf veel werk met nabewerken.

Wat is jouw tip om snel je beste foto's te selecteren wanneer je na een dag fotograferen thuis komt?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. MF
  MF schreef op dinsdag 14 oktober 2014 om 08:33

  Een selectie is alleen nodig wanneer er foto's bewerkt moeten worden. Je selecteert omwille van de tijd en om op een gewenst aantal uit te komen.
  Mijn selectiemethode is niet supersnel. Ik browse gewoon door de plaatjes en met een druk op de knop plaats ik de foto's in een onderliggende map. Van hier uit ga ik verder. Kan wel sneller misschien, maar die paar minuutjes maken niet veel uit tov de bewerkingstijd.

 2. Piet van Kroonenburg
  Profiel  Piet van Kroonenburg schreef op dinsdag 14 oktober 2014 om 10:46

  Komt overeen met de methode die ik hanteer. Kleine aanvulling: een reportage bestaat doorgaans uit meerdere (deel)onderwerpen. Om die bij elkaar te houden gebruik ik de kleurlabels in Lightroom. Maakt het bewerken nog sneller. Je kunt vaak de zelfde bewerkingsinstellingen op dat onderwerp toepassen.

 3. leo
  Profiel leo schreef op dinsdag 14 oktober 2014 om 10:49

  Ik blijf Bridge en de rawconverter prettiger vinden dan LR voor het verwerken van mijn foto's. Nu kom ik niet met duizenden foto's thuis, maar 2 a 300 is kan wel eens. Zijn het er meer dan 100 maak ik meerdere mapjes, 100 per map hooguit.

  Ik zet mijn foto's om naar DNG als ik ze van de kaart binnen haal. Dat scheelt een hoop ruimte. Haast heb ik daar niet mee, dat scheelt me weer een dure kaartlezer. Ik heb gewoon een usb 2 cardreader van bijna 10 jaar oud en ik ben niet zo iemand die met zijn jas nog aan de foto's snel binnen wil halen. Heb je beroepsmatig wel die haast, zou je kunnen overwegen een jpegje naast je raw bestand op te nemen bij het fotograferen. Zeker met de huidige wifi ondersteuning. Geldt niet voor mij.

  Je kunt ze wel van te voren bekijken, maar ik laad ze gewoon in de rawconverter, een stuk of 50, geef al de foto's met een preset een algemene bewerking (rechtzetten, lenscorrectie, dat soort algemene zaken) en loop zo mijn foto door en verwerk ze tegelijkertijd. Gooi ze weg in de rawconverter, geef een rating en de beste kun je altijd nog eens extra bekijken en wat fijner bewerken.

  Ik importeer nadat ik de foto's een trefwoord heb gegeven wel naar LR. LR vind ik handig om mee terug te kijken, meerdere mappen in één keer te kunnen zien. Maar het verwerken van bulk, geef mij maar Photoshop, Bridge en de bijbehorende rawconverter maar. 90 % van het werk doe ik in laatst genoemde.

  Het is ook maar wat je gewend bent, dat geldt voor vele bewerkingen.

 4. bhonhoff
  Profiel bhonhoff schreef op dinsdag 14 oktober 2014 om 11:21

  Goed artikel. Het twee keer doorlopen is een goede tip. Als enige aanvulling - probeer de tweede selectie de volgende dag te doen.

  Mijn eigen workflow is als volgt:
  1. Backup maken van de geschoten foto's. (2x)
  2. Kopieer de JPGs (Ik schiet RAW en JPG) naar een aparte directory
  3. Kijk met een eenvoudige viewer (IrfanView bijvoorbeeld) naar de foto's in 2.
  4. Gooi de mislukte weg. En de duidelijke dezelfde foto's. (Met 5 foto's per seconde kan dat voorkome.
  5. Laat ze pakweg 24 uur liggen.
  6. Kijk nog een keer naar de foto's en selecteer de beste en gooi de overige duplicaten weg. En van een bepaald foto-standpunt allen behalve de beste(n)
  7. Enhance/Print/Publish.

  De tip van een USB 3.0 reader is sinds ik 24Mp schiet zeker niet verkeerd.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord