Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Robert Vogels

Fotograferen op een Castlefest

zaterdag 12 augustus 2017, 14:14 door | 4.493x gelezen | 8 reacties

Wat doe je als fotograaf eens wordt uitgenodigd voor een bezoek aan een Castlefest. Goede zin maken, Nikon camera in je rugzak stoppen en gaan!

Met het mooiste weer van de wereld kom je dan in Lisse terecht. Een compleet andere wereld. Filmhelden, comic figuren, en meer van suks lopen daar in vol ornaat rond.

Zien en gezien worden is het de gehele dag op het drie dagen durende verkleedfestival. En dagje uit in een betoverde wereld voor jong en oud. Zonder een greintje agressie.

Castlefest


Fotograferen mocht, maar wel met een fotopas. Uiteraard alleen met respect en met toestemming van de 'figuranten.' Dat eerste is natuurlijk ondoenlijk.

Castlefest


Eenieder knipt met zijn mobiel, en plaatst het direct op diverse openbare sites. Dus die pas had ik dit keer eigenlijk niet nodig.

Veel collega's liepen er rond. En zij fotografeerden iedereen die bizar, leuk, mooi en bizar was uitgedost. Ze deden het voornamelijk geposeerd.

Castlefest


Dat moet anders dacht ik. Ik genoot van deze mensen en van het weer, totdat een ingehuurde stoet ineens op mijn pad kwam. Een bonte stoet hoogpotige draken met berijders en aanverwanten liep ineens naast mij.

Ik schakelde de kleur in mijn hoofd direct uit. Ik zag ineens de darksite van deze groep op m'n netvlies branden. 'Zwart-wit, en er bovenop staan' flitste het door mijn hoofd.

Ik hoorde vele camera's om heen klikken, maar ze zagen niet wat er bij mij werd losgemaakt. Er werd eigenlijk alleen maar geregistreerd.

Mijn D700 met de 28-70mm lens kwam toen eigenlijk pas uit de rugzak. Alles bewoog redelijk snel, dus ik besloot mijn sluitertijd boven de 1/125 seconde bij zo'n 400 iso in te stellen om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Castlefest


Ik fotografeer altijd met twee ogen open. Dit heb ik me aangewend, het is daarnaast ook ook veiliger. Je ziet wat er om je heen gebeurt. Maar wat tevens een leuk voordeel hiervan is, is dat je met je gezichts uitdrukking en met dat ene oog contact kunt maken...

Glimlachen wilde ik niet in deze setting. Ik wilde het DARK! En dat lukte. Ik keek door mijn zoeker en met mijn linkerhand en linker oog gaf ik kleine subtiele aanwijzingen.

Ik gromde, klauwde, deed het voor en ze begrepen het! Het ging om secondes maar het lukte. In tegenstelling tot mijn eerdere verhaal over het fotograferen van een Braziliaanse worstelwedstrijd moest ik nu juist niet nederig zijn. Ik moest nu juist regisseren en lef tonen.

Castlefest


Geen technische info in dit verhaal dit keer. Maar meer de boodschap dat als je iets ziet, dat je er dan in moet geloven en ervoor moet gaan. Ook dat is fotograferen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Robert Vogels

Over de auteur

Robert Vogels († 4 januari 2024): na jaren beroepsfotograaf bezield amateur geweest in vele disciplines. Robert fotografeerde omdat 'we zo snel vergeten'. Voor mooi licht rende hij naar buiten, altijd 'in' voor een uitdaging!

8 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zondag 13 augustus 2017 om 15:49  | reageer

  Ik begreep al eerder dat men met fotopasjes werkt tegenwoordig. Hopelijk werkt het. Mijn vrouw en ik waren regelmatige bezoekers. Ik heb mijn camera één keer meegenomen maar die al snel uit schaamte weggemoffeld. Het gedrag van een deel van de veelvuldig aanwezige fotografen was soms stuitend. Castlefest leek een jachtterrein en de deelnemers loslopend wild dat koste wat kost geschoten moest worden.

 2. Robert
  Robert schreef op zondag 13 augustus 2017 om 19:07  | reageer

  Hoi Martin,...laat je nooit opzij zetten door die ' beroeps lui'. Een ieder heeft een plekje in dit geval op zo'n festival. Het zegt meer over hun dan over jou. Blijf lekker schieten en hou het gewoon gezellig. Ik heb een keer een sportprijs gewonnen. M'n camera volgens de aanwezige was niet goed. Ja daag. Dus zet hem op collega.
  Met fotoschietgroeten Robert

 3. Daniel
  Daniel schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 11:23  | reageer

  Ik was voor het eerst dit jaar op Elfia, geen idee wat ik kon verwachten. Gevolg, het schrijven van je email adres op een gevonden, afgescheurde briefjes voor de personen die ik op de foto nam. Voor het Castlefest wilde ik beter voor de dag komen met visite kaartjes. En toen hoorde ik van de pasjes, dat je al je persoonlijke gegevens moest doorgeven en dat de organisatie kon doen met de foto's van jou wat ze wilde. Dat was voor mij de blokkade om te gaan, ik wil tenslotte zeg eigenaar blijven van mijn foto's en niet laten vastleggen waar ik allemaal lid van ben, en voor de duidelijkheid, niet voor de verkoop ervan. Ik heb nog nooit een foto verkocht. Naar mijn gevoel zie ik ook maar erg weinig foto's van het Castlefest voorbij komen op socialmedia. Waar het vroeger vol van stond na een weekend. Toeval of gevolg van de pasjes? Ik heb geen idee maar vreemd vind ik het wel. Wat ik wel grappig vindt is dat er hier het copyright teken gebruikt wordt op de foto terwijl je door het pasjes systeem geen rechten meer hebt op de geplaatste foto's. Wat voegt het copyright teken dan nog toe?
  Blijf het jammer vinden van het evenement, nu maar hopen dat ze het op Elfia niet hetzelfde gaan handelen.

  Groetjes Daniel

 4. Robert
  Robert schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 14:02  | reageer

  Dat is inderdaad vreemd Daniel. Zou ik dan gewoon mazzel hebben gehad? Echter ik sta ook nooit mijn copyright af. Bij mij gaat het vaak om mensen die er op staan en ik vind dat je dat dan niet kunt maken tav de geportretteerde. Vaak is dit natuurlijk voor een organisatie de goedkoopste manier om aan hun beeld materiaal te komen. Ze vergeten echter nog een dingetje, er komen steeds meer voorzet lenzen in de verkoop voor op je mobiel. En met mooie resultaten. Gaan ze dan alle duizenden telefoons innemen bij de ingang?
  Ben benieuwt bij de Elfia.
  Fotoschietgroeten, Robert.

 5. Bart Kluivingh
  Bart Kluivingh schreef op dinsdag 15 augustus 2017 om 14:48  | reageer

  De gedragsregels:
  Beeld en geluidsrechten
  1. Vana Events is te alle tijden gerechtigd materiaal te gebruiken voor eigen
  promotie doeleinden, zonder dat hier toestemming voor gevraagd dient
  te worden.
  2. Publicatie van opnames door Vana Events geeft geen enkel recht op welke
  vergoeding dan ook.
  3. Beeld- en geluidsopnamen die gemaakt zijn op en/of van één van de
  evenementen van Vana Events zijn uitsluitend toegestaan voor nietcommerciële
  doeleinden. Voor commercieel gebruik van materiaal is
  vooraf overleg en schriftelijke toestemming vereist. Dit geldt ook voor de
  verkoop van dergelijk materiaal.

 6. Daniel
  Daniel schreef op woensdag 16 augustus 2017 om 10:49  | reageer

  Met deze drie gedragsregels heb ik in principe niet zo'n moeite. Alleen zou het wel netjes zijn als ze even toestemming zouden vragen voor het gebruik van je foto's. Meer moeite heb ik met het feit dat ze Naam, Adres, Woonplaats, Telefoonnummer, Bankrekeningnummer, Facebookpagina, Instagram, website enz. van je willen hebben voor een pasje en intreekaartje. Wat willen ze met al die gegevens doen, en wat gaat het ze aan?

  Wat ik wel weet is dat bedrijven hier graag geld voor al deze informatie geven. :S Maar dat doen ze natuurlijk niet, dat snappen we toch wel knipoog

 7. Robert
  Robert schreef op woensdag 16 augustus 2017 om 16:22  | reageer

  Ik snap het zeker Daniel😉
  Robert.

 8. Peter J
  Peter J schreef op woensdag 16 augustus 2017 om 20:16  | reageer

  Ik vind het vreemd dat de meeste fotografen bij Castlefest zo hechten aan hun copyrights. Hoe zit het dan met het copyright van de gefotografeerde. Zie eens hoeveel werk die mensen daar in gestopt hebben. En daar maakt een fotograaf een foto van die de modellen niet mogen doorsturen naar familie of andere geïnteresseerden. Ik vind dat als mens heel vreemd. Ik was er als fotograaf en heb mijn beelden gewoon ter beschikking gesteld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.218 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord