Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het verhaal achter de foto: De regenboog van Albert van Heugten

zondag 6 juni 2021, 22:11 door | 2.681x gelezen | 0 reacties

Albert van Heugten stuurde een foto in naar aanleiding van de regenboog die ik liet zien in het artikel het verhaal achter de foto. In dit artikel komt Albert aan het woord om te vertellen over zijn foto.

Een opdracht van mijn fotoclub is de vier elementen vastleggen. Water, Vuur, Aarde en Lucht. Lucht had ik verkeerd begrepen en ging op pad om wind te fotograferen.

Het idee voor wind had ik al snel in mijn hoofd, namelijk windmolens. Hiervan heb ik al eerder een foto (Stilte voor de storm) laten zien in de Photofacts Academy VIP cursus. Deze keer fotografeerde ik vanuit de tegenovergestelde richting.

De bedoeling was deze windmolens (vijf stuks) op een lijn en met een langere sluitertijd te fotograferen zodat de wieken wind suggereerden. De locatie (Reuselse moeren) had ik nog niet in deze hoedanigheid verkend, dus ben ik op pad gegaan met zeer wisselvallige weersomstandigheden zoals hagel, regen en zonneschijn.

Ik was juist ter plaatse en had mijn camera op statief geÔnstalleerd, maar nog niet erg blij met de compositie, toen de zon als een spotlight door een gat in de donkere wolken scheen, precies langs de bosrand. Dus wat doe je? Knippen.

Meerdere malen heb ik in de cursus gehoord: ''Kijk op je foto locatie steeds om je heen''. Dat is nu net wat ik gedaan heb en zodoende zie ik plotseling een regenboog verschijnen.

Ik hoefde alleen maar mijn ball head op de statief 90 graden te verdraaien, sluitertijd, en diafragma aan te passen en de compositie te bepalen.

Wetend dat het de regenboog niet van lange duur zou zijn heb ik instinctief voor een compositie gekozen. Omdat ik handmatig werk was alles snel ingesteld.

Lucht 0 Albert van Heugten

1/20s, f/14, ISO 64 @ 70 mm


De foto's zijn 4 mei 2021 tussen 18:09 en 18:41 gemaakt en had ik in een tijdsbestek van 32 minuten zowel een foto van wind, lucht, en ook nog eens aarde. Wat een geluksmoment.

Mede door de VIP cursus is me dit gelukt en voel ik me best happy met de vooruitgang op het gebied van fotografie.

Het verhaal en foto is geplaatst met toestemming van Albert van Heugten. Dank je wel voor het insturen van deze foto.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord