Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Het verhaal achter de foto: een regenboog

zondag 16 mei 2021, 14:14 door | 3.403x gelezen | 0 reacties

In dit artikel wil ik meer vertellen over een foto van een regenboog die ik enkele jaren geleden gemaakt heb.

Hoe kwam ik op die plek op dat tijdstip, wat heb ik voor apparatuur gebruikt, en wat voor nabewerking heeft de foto gemaakt tot wat deze is. Dit is het verhaal achter de foto van een regenboog.

De foto is gemaakt op 8 juli 2015, op een regenachtige avond om 20:43 uur. Inmiddels hangt deze foto al heel wat jaren in de woonkamer, afgedrukt op dibond in formaat 150 bij 100 centimeter.

Nando regenboog reflectie


Wat is het verhaal achter de foto?


Op deze dag regende het veel. Maar de voorspelling voor het einde van de dag beloofde het breken van de bewolking. Aangezien de zonsondergang met veel regenwolken bijzondere kleuren kan opleveren, wilde ik een poging gaan wagen om dit te fotograferen.

Ik vertrok met de regen, met regenhoes, regenkleding en de hoop dat het droog zou worden als ik ter plekke kwam, of vlak daarna. Natuurlijk hoopte ik ook voor een regenboog, want zonlicht en regenwolken kunnen nu eenmaal dit prachtige natuurverschijnsel zorgen.

De regen stopte zoals voorspeld, en aan de horizon brak de bewolking waardoor de zonnestralen over het ven heen de donkere regenwolken bescheen. En jawel, een prachtige regenboog was het resultaat terwijl de laatste regendruppels nog naar beneden vielen.

Waar is de foto gemaakt?


Ik had bij vertrek een plek in gedachten: het Starven op de Strabrechtse Heide. Dit is een plek die ik goed ken, en ik wist dat het een perfecte plek was voor een zonsondergang.

Er staat een mooie naaldboom aan de oever, die een perfect onderwerp in het anders vlakke landschap kan zijn.

Waarom deze compositie en beeldopbouw?


Ik had de naaldboom als onderwerp in gedachten, en koos een positie uit waarbij ik zowel de boom, het ven als de regenboog in één beeld kon vangen.

De eerste neiging was het volledig in beeld brengen van de regenboog, maar dat zou de foto minder interessant maken omdat alle elementen in het landschap zo klein in beeld zouden komen. Bovendien wilde ik de reflectie van de regenboog in het water duidelijk in beeld hebben.

Met dat in gedachten koos ik ervoor om de boom groot in beeld te brengen, waarbij de oever vanuit de hoek van de foto naar de boom en langs de boom af zou lopen. De regenboog maakte daarbij een prachtige boog over de boom heen, met de reflectie in tegengestelde richting.

Welke apparatuur en instellingen zijn gebruikt?



Ik heb een Canon EOS 1Dx gebruikt, samen met een EF 24-70mm f/2,8L objectief. Ik had een statief bij me, maar voor deze foto heb ik dat niet gebruikt. Er zijn ook geen filters gebruikt, aangezien ik dat vanwege de regen toch praktisch zou zijn.

Om deze beelduitsnede te krijgen blijk ik ingezoomd te hebben tot 28mm. De gevoeligheid stond ingesteld op ISO100, en met f/9 heeft de diafragmavoorkeuze stand een belichtingstijd gekozen van 1/60 seconde.

Zoals altijd stond mijn witbalans op daglicht om zo te voorkomen dat eventuele warme kleuren gecompenseerd werden door de autowitbalans. Ik fotografeer in raw, dus dat is altijd te corrigeren, maar ik hou ervan om met een vaste witbalans als uitgangspositie mijn nabewerking te gaan doen.

Wat voor nabewerkingen zijn gedaan?


De foto is volledig in Lightroom Classic nabewerkt, hoewel dat destijd in 2015 nog geen Classic heette. Ik heb de hoge lichten terug gebracht, globaal contrast toegevoegd en het microcontrast (helderheid) terug gezet. De levendigheid is verhoogd om de werkelijke kleuren tot zijn recht te laten komen.

Lokaal heb ik nog extra contrast toegevoegd, met name in het gras voorin en in de boomkruin, waardoor het licht en donker beter tot recht zijn gekomen.

Het leermoment van deze foto


Het tot stand komen van deze foto laat zien dat je niet thuis moet blijven wachten tot het mooi is geworden, maar dat je al ter plekke moet zijn wanneer het mooi wordt.

Zorg dat je enkele plekken kent, waar je mooie composities kunt krijgen. Daardoor kun je snel beslissingen maken zodat je voordat dit soort momenten ontstaan al op de juiste plek staat. Wanneer je nog moet zoeken naar mooie composities als het zover is, ben je te laat.


101 Tips voor Luisterrijke Landschapsfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte landschapsfoto's kunt maken? In mijn boek De Landschapsbijbel geef ik je 101 tips om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen jaren als landschapsfotograaf heb opgedaan.
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Inspiratie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.631 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord