Liesbeth van Asselt

Tarieven wel of niet op de website?

woensdag 18 juli 2012, 19:03 door | 10.041x gelezen | 30 reacties

TarievenAl sinds ik in 2004 mijn fotografiebureau opstartte, staan mijn tarieven op de website. Ik houd van open en eerlijk zaken doen, en open zijn over de tarieven hoort daar voor mij gewoon bij. Nu de spoeling voor fotografen dunner wordt, krijg ik hier steeds meer reacties op van collega's die vinden dat tarieven niet op de website horen. Wat vinden jullie?

Ik ga bij mezelf te rade: ik zocht een fotograaf die een profielfoto van me kon maken (inmiddels gevonden, shoot staat gepland!). Als ik op een website met mooie profielfoto's terecht kwam, en de man of vrouw erachter sprak me aan, dan wilde ik vervolgens weten wat de prijs van een fotoshoot bij deze fotograaf is.

Maar dan heb ik pech. Op de meeste sites van fotografen staan geen prijzen genoemd. Die moet ik dus opvragen via "contact". Maar dan blijkt datgene wat in diverse onderzoeken al naar voren kwam, inderdaad te kloppen. Een aantal fotografen reageert niet op mijn offerte-aanvraag. Na een maand heeft bijna 30% van de fotografen nog niet gereageerd.

Ongelooflijk, maar waar. Ik bedenk me dus wel drie keer voordat ik hier weer tijd in steek. En ik surf een volgende keer gelijk verder naar fotografen die hun tarieven wel op de website hebben staan.

Waarom zijn fotografen zo geheimzinnig over hun prijzen? Navraag levert op dat het vaak om angst voor concurrentie gaat. "Als Pietje ziet wat ik vraag, gaat hij daar net onder zitten". Prijsconcurrentie dus. Ik ben van mening dat van prijsconcurrentie niemand beter wordt. Uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.

Terwijl als jij iets levert wat zich onderscheidt van het werk van anderen, dan is die concurrentie er helemaal niet! Dat betekent wel dat je keuzes moet maken, je kunt immers niet overal goed in zijn. Zo richt ik me Zo richt ik me vanuit mijn ervaring als manager en als organisatie-adviseur op bedrijfsfotografie en doe ik bijvoorbeeld geen journalistieke fotografie en geen bruidsreportages. Ik denk dat als je alleen doet waar je hart ligt en waar je dus goed in bent, je je kunt onderscheiden van de rest. En dan hoef je volgens niet op prijs te concurreren.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie hier in staan: wel of geen tarieven op de website?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

30 reacties

 1. Nanko Kiel
  Nanko Kiel schreef op woensdag 18 juli 2012 om 19:16

  Ben het helemaal met u eens dat je niet geheimzinnig over je tarieven moet doen. Ik hou zelf ook van duidelijkheid en waarom zou een potentiele klant die dan niet moeten krijgen? Zie site www.studio-photoinsite.nl

 2. HildaKoopmans
  Profiel HildaKoopmans schreef op woensdag 18 juli 2012 om 19:35

  Hier ook al jaren alles open en bloot op de site. Desondanks krijg ik nog steeds via mail/telefoon vragen over "wat kost het", als je dan je site copieerd/linkt zeggen ze vaak oh ja nooit verder gekeken dan de foto's en daarna de contactpagina.

  Gr. Hilda

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 18 juli 2012 om 19:52

  Goed verhaal Liesbeth! Toch ligt het denk ik ook aan je doelgroep. Als je een 'totaalpakketprijs' aanbiedt voor een standaard gezinsfotoshoot, kan ik me er alles bij voorstellen. Als je echter op maat werkt, op basis van een uurtarief, vind ik het vrij zinloos om een uurtarief op een site te zetten. Dat zegt immers zo weinig. Ik ken mensen met een uurtarief dat twee keer hoger is dan van hun concurrenten. Gemiddeld zijn ze echter drie keer zo snel klaar...

  En daarbij: een heel groot project, daarvoor kan ik een totaalprijs maken die qua tarief toch weer net wat lager ligt dan een klein projectje verhoudingsgewijs per uur kost. Puur omdat ik efficienter de tijd kan indelen.

  Kortom, voor standaardzaken met een vaste prijs ben ik het volledig met je eens. Maar een uurtarief vermelden, tja, dat voegt voor mij niet zoveel toe!

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 18 juli 2012 om 20:22

  @Erik, ik heb ook dagdeel- en dagtarieven vermeld staan. Voor de bedrijfsfotografie is dat meestal het uitgangspunt. Bedrijven die voor 100 euro per dag een fotograaf in willen huren (zoals ik laatst van een collega hoorde) weten dan dat ze niet bij bij mij moeten zijn....

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Marketing

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.962 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord