Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; de derde aflevering van seizoen 2

dinsdag 7 november 2017, 22:22 door | 5.311x gelezen | 2 reacties

Vanavond was de derde aflevering van het tweede seizoen van Het Perfecte Plaatje op televisie bij RTL4. In deze aflevering moesten de BN'ers een documentaire foto maken van verstandelijk beperkte jongeren en moesten ze in de studio aan de slag om een wenskaart te maken met daarin honden als model.

Documentaire foto


Niet direct de makkelijkste opdrachten dus. Vooral de eerste opdracht bleek een uitdaging voor de fotografen. Ze bezochten Parc Speldeholt in Beekbergen waar jongeren met een beperking wonen, leren en werken.

Met een Canon EOS M5 systeemcamera moesten de deelnemers aan de slag. Die camera was voorzien van een niet al te lichtsterke kitlens wat natuurlijk niet meehelpt wanneer je mooie foto's wilt maken. Compositie wordt dan erg belangrijk om te voorkomen dat het een kiekje wordt.

Foto door Roel

Foto door Roel -
f/6.3, 1/200s, 100 ISO

Ik moet zeggen dat de meeste foto's me tegen vielen. Alleen Roel van Velzen wist in mijn ogen een goede foto te maken. Jurylid en documentaire fotograaf Cynthia Boll gaf de tips bij deze opdracht.

Ik zag trouwens dat Cynthia en William na de uitzending op hun Facebook pagina nog een Facebook-Live sessie doen waar je ze vragen kunt stellen. Leuk!

Wenskaart


De tweede opdracht was het maken van een wenskaart. De deelnemers moesten allemaal een thema kiezen (zoals verjaardag, huwelijk, rijbewijs gehaald en dergelijke) en daar in een studio setting aan de slag gaan.

Winnende foto van Estelle

Foto door Estelle - f/8, 1/160s, 400 ISO

Extra moeilijkheid waren de modellen: één of meerdere honden. Het is al een behoorlijke uitdaging om in een half uur een goed idee te bedenken, de setting op te bouwen en de belichting goed te krijgen. Dat de BN'ers vervolgens ook nog geduldig met honden moesten werken vond ik best een prestatie.

De chaos viel overigens mee, wat dat betreft waren de modellen niet zo lastig als mogelijk was geweest. Natuurlijk was het ook handig dat er al direct toepasselijke props aanwezig waren. Overigens vond ik de meeste teksten best creatief bedacht bij de foto's.

Newborn en dierenfotografe Norma Jesse was gastjury en deskundige voor de shoot. Ze gaf de kandidaten niet alleen tips, maar je zag dat ze ook actief aan het helpen was tijdens de shoots.

Ook deze week moest er weer een deelnemer naar huis.
Vivian moest dit keer de groep verlaten.

De Thuisopdracht


De thuisopdracht van deze week is het maken van een vrolijke dierenfoto. Je maakt met je foto kans op een cadeaubon ter waarde van 449 euro.

Een paar praktische tips vind je in de How it's Done video op de website van Canon. En bekijk ook onze 10 tips voor het fotograferen van honden.

Volgende week


Aan het eind van de aflevering was er weer een teaser te zien voor de komende week. Zo te zien gaan de kandidaten motorsport fotografen en moeten ze daarnaast iets van een fout selfie maken.

Uitleg werd er niet gegeven, maar het leek er op dat ze de foto moesten maken die ze het liefst niet van zichzelf in de bladen zouden willen zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

  1. Doedel
    Doedel schreef op donderdag 9 november 2017 om 07:49  | reageer

    En dan die mislukte foto van Gordon op de 2e plaats. Vanaf dat moment kan ik zo'n jury ook niet meer serieus nemen

  2. Pleun
    Pleun schreef op donderdag 9 november 2017 om 13:46  | reageer

    Ik heb weer met plezier gekeken. Leuk dat er op televisie aandacht wordt besteed aan fotografie. En ik ga mijn best doen voor de thuisopdracht!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord