Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Het Perfecte Plaatje; nachtdocu en trash the dress

woensdag 11 december 2019, 22:44 door | 3.322x gelezen | 0 reacties

Vanavond was de halve finale van Het Perfecte Plaatje. De drie overgebleven BN'ers mochten weer aan de slag met twee opdrachten. Voor de eerste opdracht moesten ze drie documentaire foto's maken van een nachtwerker. De tweede shoot was een Trash the Dress shoot.

Nachtwerkers


Voor de eerste opdracht moesten ze een drieluik maken van iemand die de nacht doorwerkt. De foto's moesten een verhaal vertellen. Best een pittige opdracht, in mijn ogen. Het is niet eenvoudig om een goed drieluik te maken.

De deelnemers gingen aan de slag met de Canon EOS RP en een 35mm f/1.8 Macro IS of het 24-105mm f/4 L objectief.

Persoonlijk vond ik de foto's van Daphne erg geslaagd, maar er zat wel iets in het punt van de jury dat al haar foto's eigenlijk steeds hetzelfde verhaal vertelden. Drie keer een schoonmaker aan het werk.

Winnaar was dan ook Jamie waarbij vooral de foto in de lift in de smaak viel. Het moment was volgens mij ook goed gepakt, want in de video van de lift ging het er hectisch aan toe, maar de foto straalt rust uit.

Winnende serie van Jamie

Winnende serie van Jamie

Volgens de jury was de tweede foto een beetje een 'standaard plaatje', maar in mijn ogen is het wel een heel goed beeld dat duidelijk maakt waar de reportage over gaat. De laatste foto was -grappig genoeg- volgens mij het beeld dat als eerste geschoten werd van de drie. Maar goed, wat de jury niet weet...

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Trash the Dress


Een erg leuk opdracht; zo'n Trash the Dress shoot. Zelf heb ik ook wel eens een model in het water gegooid met een trouwjurk aan. Het kan echt mooie plaatjes opleveren.

Helaas vielen de foto's uit deze shoot behoorlijk tegen. De creativiteit leek grotendeels te ontbreken en er werd slecht op details gelet.

Gastjury en expert was huwelijksfotograaf Ashvin Ghisyawan. Hij gaf de deelnemers best een paar praktische tips mee (die ze prompt niet op leken te volgen).

Meer bruidsfotografie tips zien van Ashvin? Bekijk dan zijn cursus bruidsfotografie op Photofacts Academy.

De fotografen gingen voor deze shoot aan de slag met de Canon EOS 6D mark II en het 24-70mm f/2.8 L II objectief.

Winnende foto van Kees

Winnende foto van Kees - f/3.5, 1/2000s, 400 ISO


Bij de foto van Daphne was het echt jammer dat ze geen goede compositie gekozen had. Er waren veel te veel onnodige dingen in beeld - en belangrijkere dingen juist net buiten beeld.

Jamie had op zich best een leuke foto, maar had zijn achtergrond slecht gekozen. Met een betere (of onscherpere) achtergrond had hij een hogere score gehaald.

» Bekijk alle foto's van deze opdracht

Thuisopdracht


In de thuisopdracht van deze week is het de bedoeling dat je een documentair beeld maakt waarin de mens en de avond centraal staan. In onderstaande video, van het Youtube kanaal van Canon krijg je hier tips voor.


Volgende week


Volgende week vertrekken de twee finalisten naar het midden oosten voor de finale. Het is nog niet bekend gemaakt welke shoots ze daar moeten uitvoeren.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord