Elja Trum

Undercover in Nederland; Malafide Fotografen

zondag 19 oktober 2008, 12:41 door | 8.439x gelezen | 16 reacties

Vanavond gaat het op SBS6 in het programma 'Undercover in Nederland' over malafide fotografen die beginnende -minderjarige- modellen financieel en seksueel misbruiken. In de vorige uitzending toonde Alberto Stegeman nog aan dat de beveiliging op militaire basissen te wensen over laat.

Niet het type programma waar ik normaal naar kijk, maar ik denk dat ik er dit keer toch even voor ga zitten. Het is natuurlijk goed dat er gewaarschuwd wordt voor verkeerde praktijken en als model is het ook belangrijk goed op te letten dat er geen misbruik van je gemaakt wordt (op wat voor een manier dan ook). Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat er veel (amateur)fotografen zijn waar je als model gewoon prettige shoots mee kunt hebben. Ik ben benieuwd in hoeverre de positieve kant van het amateurmodellen wereldje belicht wordt.

In een artikel in onder andere de Gelderlander en BN DeStem wordt de toon deze week alvast gezet voor het programma. Hier wordt erg negatief over amateurfotografen geschreven onder het motto 'niet doen'. In het artikel gaat het overigens voornamelijk over foute castingbureau's.

Eerder schreven we 10 tips voor (beginnende) modellen; een artikeltje met belangrijke punten waar je als model op moet letten. Voor fotografen hebben we ook 10 tips voor het werken met modellen.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Stef Sterkenburg
  Profiel  Stef Sterkenburg schreef op zondag 19 oktober 2008 om 14:22

  Gaan we kijken vrolijk

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 19 oktober 2008 om 20:58

  verwacht niet dat hij een programma maakt over hoe goed het allemaal gaat want dan kijkt er niemand, en slechte zaken mogen wat mij betreft rustig aan de kaak gesteld worden.

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 19 oktober 2008 om 22:26

  Heb de uitzending zoujuist gezien maar heeft naar mijn mening niks met fotografie te maken.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 oktober 2008 om 22:38

  @Besie; Inderdaad, deze twee mannen konden duidelijk geen fotograaf genoemd worden. Gewoon twee viezeriken die met een compactcamera en zonder verder enige kennis van fotografie jonge meisjes proberen vast te leggen met zo weinig mogelijk kleding.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord