Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Undercover in Nederland; Malafide Fotografen

zondag 19 oktober 2008, 12:41 door | 9.175x gelezen | 16 reacties

Vanavond gaat het op SBS6 in het programma 'Undercover in Nederland' over malafide fotografen die beginnende -minderjarige- modellen financieel en seksueel misbruiken. In de vorige uitzending toonde Alberto Stegeman nog aan dat de beveiliging op militaire basissen te wensen over laat.

Niet het type programma waar ik normaal naar kijk, maar ik denk dat ik er dit keer toch even voor ga zitten. Het is natuurlijk goed dat er gewaarschuwd wordt voor verkeerde praktijken en als model is het ook belangrijk goed op te letten dat er geen misbruik van je gemaakt wordt (op wat voor een manier dan ook). Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat er veel (amateur)fotografen zijn waar je als model gewoon prettige shoots mee kunt hebben. Ik ben benieuwd in hoeverre de positieve kant van het amateurmodellen wereldje belicht wordt.

In een artikel in onder andere de Gelderlander en BN DeStem wordt de toon deze week alvast gezet voor het programma. Hier wordt erg negatief over amateurfotografen geschreven onder het motto 'niet doen'. In het artikel gaat het overigens voornamelijk over foute castingbureau's.

Eerder schreven we 10 tips voor (beginnende) modellen; een artikeltje met belangrijke punten waar je als model op moet letten. Voor fotografen hebben we ook 10 tips voor het werken met modellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

16 reacties

 1. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op zondag 19 oktober 2008 om 14:22  | reageer

  Gaan we kijken vrolijk

 2. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 19 oktober 2008 om 20:58  | reageer

  verwacht niet dat hij een programma maakt over hoe goed het allemaal gaat want dan kijkt er niemand, en slechte zaken mogen wat mij betreft rustig aan de kaak gesteld worden.

 3. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op zondag 19 oktober 2008 om 22:26  | reageer

  Heb de uitzending zoujuist gezien maar heeft naar mijn mening niks met fotografie te maken.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 19 oktober 2008 om 22:38  | reageer

  @Besie; Inderdaad, deze twee mannen konden duidelijk geen fotograaf genoemd worden. Gewoon twee viezeriken die met een compactcamera en zonder verder enige kennis van fotografie jonge meisjes proberen vast te leggen met zo weinig mogelijk kleding.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 19 oktober 2008 om 23:12  | reageer

  Helaas, iedereen met een camera is fotograaf. Maar daarmee is ook gelijk alles gezegd.
  Ik mag hopen dat een reportage zoals van vanavond modellen (klanten in het algemeen) ertoe aanzet niet alleen de mooie praatjes te geloven. Overigens, ook met een spiegelreflex in de hand blijven deze plaatjesmakers zielige mensen.

 6. Arno
  Arno schreef op zondag 19 oktober 2008 om 23:29  | reageer

  Gewoon iemand (vriend of vriendin) mee laten komen tijdens een shoot en bij jongere modellen vragen of een van de ouders tijdens de shoot aanwezig kan zijn. Daarmee sluit je gewoon alles uit.

 7. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op zondag 19 oktober 2008 om 23:49  | reageer

  Hoewel het een goede waarschuwing is krijg ik heel sterk de indruk dat er behoorlijk wat geknipt is in dit verhaal. Je ziet bijvoorbeeld niets van de gespreken, wie weet heeft men er zelf op aangestuurd. Uiteindelijk blijven het viespeuken maar ik heb een beetje een onderbuik gevoel bij deze reportage.

 8. Stefan Sterkhuis
  Profiel Stefan Sterkhuis schreef op zondag 19 oktober 2008 om 23:50  | reageer

  En zoals hierboven staat, een echt serieuze (amateur)fotograaf maakt er geen probleem van als er iemand mee wilt. Wat mij part neemt hij of zij haar hele familie mee, zolang ze mij mijn werk maar laten doen en niet in de weg gaan lopen. Vaak kunnen ze zelfs nog helpen vrolijk

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 oktober 2008 om 02:52  | reageer

  Hopelijk is het geen tendentieus verhaal dat get gros van de amateurfotografen stigmatiseert. De meerderheid van de (amateur)fotografen houdt zich m.i. op een eerbare manier met modelfotografie bezig. Zoals op zoveel vlakken is er hier ook 'kaf onder het koren' maar het zou jammer zijn als we allemaal worden afgeschilderd als 'vieze mannen met een lange regenjas', hahahahaha.

 10. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op maandag 20 oktober 2008 om 03:20  | reageer

  Heb de uitzending ook gezien en vond dat je alleen al aan de manier van praten kon horen dat dit echt geen fotografen waren. Een kloterig klein canon compactje is ook niet echt het wapen van een "echte" fotograaf en je modellen opsnorren via MSN, dat is zelfs mij nog nooit gelukt.

  Ik snap overigens de ouders van 14 jarige meisjes die dit overkomt ook niet. Misschien moeten die toch ook wat beter op hun dochters letten, want dit soort praktijken kunnen alleen maar gebeuren als zo'n meisje alleen naar zo'n viespeuk gaat.

  Voor mezelf heb ik overigens de regel dat ik geen minderjarige fotografeer in andere poses dan gewoon portret. De ouders moeten hierbij aanwezig zijn en een modellen contract mee ondertekenen, anders gaat de shoot niet door.

  Een minderjarige in lingerie, badmode of (half)naakt is per definitie uitgesloten vind ik.

 11. Peter
  Profiel Peter schreef op maandag 20 oktober 2008 om 13:46  | reageer

  Toevallig heb ik ook deze aflevering gezien. Diep triest natuurlijk dat dit soort dingen gebeuren, maar ook wel wat naief van sommige modellen. Je snapt toch dat iemand die met een compactcameraatje iemand fotografeert niet serieus genomen kan worden. Ook moet je van te voren af spreken wat voor foto's je wilt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dus niet laten overhalen om opeens naakt voor de camera te gaan staan terwijl je dat van te voren niet hebt besproken.

  Ik heb zelf nog geen ervaring met het fotograferen van modellen die ik niet ken. Alle foto's van mijn modellen zijn bekenden van mij. Maar ik zou zeker het model aanraden iemand mee te nemen naar een shoot met iemand die je niet kent. Niet alleen is het veiliger, ook voelt iemand zich vaak een stuk prettiger als er iemand bij is die ze al wat langer kent! En dat komt weer ten goede van de foto's!

 12. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op dinsdag 21 oktober 2008 om 01:05  | reageer


  @ Peter
  Deze modellen zijn nog kinderen en om dan deze kinderen nu een schuldgevoel aan te praten dat ze toch wel snappen dat iemand met een compactcamera niet serieus kan worden genomen vind ik naïef, nee gewoon dom. Er zijn veel volwassenen die dit onderscheid nog niet kunnen maken, laat staan deze kinderen die iets word voorgespiegeld waar ze van dromen en waar deze "fotografen" met druk misbruik van maken.
  Waarom willen veel modelfotografen steeds maar meisje en jonge vrouwen fotograferen, zoek eens door het leven getekende mensen die veel interessanter zijn dan steeds weer die copy's van de glossybladen foto's die meeste modelfotografen maken, want daar ben ik allang op uitgekeken.

 13. Peter
  Profiel Peter schreef op dinsdag 21 oktober 2008 om 08:35  | reageer

  @Dr. Hook...

  Ik heb het niet over de kinderen! Dat is de taak van de ouders... Het gaat om die modellen die je gefotografeerd zag worden.. Dat zijn dus GEEN kinderen. (was in scene gezet maar toch) Het ging hier ook om vrouwen die zo goed als volwassen zijn hoor. Dus noem me aub niet meteen dom!

 14. Fritsdebeer.com
  Fritsdebeer.com schreef op dinsdag 21 oktober 2008 om 09:51  | reageer

  Sowieso.

  Echte modellen buro's willen bij eerste (!) aanname helemaal GEEN portfolio zien.
  Kom aan met GOEDE vakantie fotos (waar je natuurlijk goed op staat)
  Daar ben je echt jezelf... daar kijken ze wel door heen dan.
  Als ze dan zeggen "laat maar een porfolio maken" hebben zij wel ergens een fotograaf.

  Ik krijg vaak ook modellen die een portfolio willen laten maken. Maar nog geen idee hebben hoe iets werkt.
  Die stuur ik eerst door naar buro en daarna mogen ze wel terug komen.
  Anders is het zonde van het geld.

  Maar de "fotografen" hier in de uitzending.... KIELHALEN, opdrogen en nog eens kielhalen. (live op tv graag)

 15. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 01:18  | reageer

  @Peter,
  In de reportage gaf de verslaggever zich uit voor een veertien jarige meisje en daar reageerden deze z.g. fotografen op, deze waren toch echt op zoek naar jonge meisjes ( en in mijn ogen zijn veertien jarige nog kinderen of zijn ze in jou ogen, Peter dan volwassen?)
  Dat het team voor deze afspraken in de reportage volwassen inzet lijkt mij niet meer als logisch, om daar jonge meisjes voor te (mis)gebruiken zou wel echt naïef zijn, dat begrijp je toch wel Peter.

 16. Peter
  Profiel Peter schreef op woensdag 22 oktober 2008 om 09:12  | reageer

  Heb jij een 14 jarig meisje gefotografeerd zien worden?... Mijn commentaar was op de modellen die zich lieten fotograferen met de belofte dat ze in een bekend blad zouden komen. In het programma waren dat in dit geval dames die zich voordeden als geinteresseerd model (dus onderdeel van undercover in nederland). Hier ging het om vrouwen die naar mijn inziens wel zeker volwassen zijn. Uiteraard zijn 14 jarigen kinderen niet volwassen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Media

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord