Liesbeth van Asselt

8 tips voor landschapsfotografie

maandag 2 augustus 2010, 22:56 door | 12.190x gelezen | 12 reacties

Een fotoreis naar Schotland is het summum voor veel natuurfotografen, mits.. je de goede weersomstandigheden treft! Wij hadden het ideale vakantieweer: stralende zon, strakblauwe lucht, 25 graden. Maar wat voor de 'normale' toerist ideaal vakantieweer is, is voor een natuurfotograaf meestal verre van ideaal. Wij willen het liefst dreigende wolkenluchten en onweersbuien en het na die onweersbuien zo typisch Schotse mooie licht. Het is ook nooit goed.

Na de Farne eilanden en Bass Rock aan de oostkust bezocht te hebben om vluchtbeelden te maken van Papegaaiduikers, Jan van Genten en Sterns, trokken we verder het binnenland in richting Glencoe. Hier ligt een prachtige vallei die zelfs met mooi weer de moeite waard is: Glen Etive.

Glen Etive


Bij Glencoe kregen we ook eindelijk waar we zo op hoopten: regen! We konden genieten van een prachtig schouwspel van licht en schaduw en van wolkenluchten die tussen de bergen bleven hangen. We gingen er zo in op dat we het diner vergaten en zonder eten naar bed moesten.

Glencoe


Van Glencoe trokken we verder richting het eiland Skye aan de westkust. We konden ons geluk niet op: weer een dag met mooie wolkenluchten en prachtig licht!

Skye


De volgende dag op Skye was er een met een egaal grijze lucht. Niet ideaal voor landschapsfotografie, maar wel voor het fotograferen van wieren en structuren op het strand. Dus gingen we naar een van de baaien met een zandstrand: Glenbrittle. Ik ging hier echt helemaal uit mijn dak van de mooie dingen die ik op het strand vond!

Glenbrittle

Zandbos


De foto's bij thuiskomst selecterend, blijken de meeste toch gemaakt te zijn tijdens de drie dagen dat het bewolkt was. Omdat dit mooie weer echt uitzonderlijk was voor Schotland, nemen we de gok: over een paar jaar doen we het nog eens dunnetjes over!

Voor wie meer inspirerende landschapsfoto's wil zien moet echt eens op deze site kijken. Wat een prachtige natuurfoto's zijn daar te vinden!

Een paar tips om ook tot dergelijke foto's te komen:

1. Sfeer is een van de belangrijkste aspecten bij landschapsfotografie. Ga er dus eens op uit bij mist en regen! Rond zonsopkomst en zonsondergang is het licht meestal het mooist.

2. Zorg voor diepte in het beeld door gebruik te maken van invoerende lijnen. Een hek, een weg of een beekje doen prima dienst.

3. De meeste landschapsfoto's maak ik met de groothoeklens. Het is dan wel belangrijk dat de voorgrond interessant is!

4. Gebruik een grijsverloopfilter als de lucht erg licht is. Met dit type verloopfilter kun je het licht dat van de lucht af komt verminderen zodat het meer in balans is met het land of de zee. Zo kun je zowel lucht als ondergrond goed belichten.

5. Door de witbalans op bewolkt of op schaduw te zetten, wordt de foto warmer van kleur. Dit kan natuurlijk ook achteraf in de RAW-converter gedaan worden. In sommigen gevallen kun je het ook gebruiken om de foto juist kouder te maken.

6. Bij landschapsfotografie is het meestal de bedoeling dat alles scherp is. Kies dus een klein diafragma, f/11 bijvoorbeeld. Bij een nog kleiner diafragma waaiert het licht na het passeren van de (te) kleine lensopening erg uit, waardoor het beeld een deel van zijn algehele scherpte verliest. Niet doen dus.

7. Het scherptegebied voor en achter het vlak van het scherpstelpunt is niet gelijk. Van de hele scherptediepte ligt ongeveer eenderde deel voor het onderwerp waarop scherpgesteld is en tweederde deel erachter. Als bij landschapsfotografie een groot deel van de voorgrond scherp moet zijn, kies dan het scherpstelpunt niet op oneindig, maar op een voorwerp dat wat dichterbij staat, bijvoorbeeld op de helft.

Zo wordt meer van de voorgrond scherp, terwijl de achtergrond gewoon scherp blijft. De juiste instelafstanden zijn met een erg ingewikkelde formule te berekenen, maar via het internet is een programma te downloaden dat deze berekeningen voor je uitvoert.

8. Denk ook eens aan het maken van een zwart-wit landschapsfoto!

Etive


Skye


Succes!

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik al 15 jaar fotografiecursussen voor beginners en gevorderden. En workshops fotografie zoals portretfotografie, lightpainting, compositie, hondenfotografie, je flitser leren kennen, etc. Zie stapfoto.nl.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

12 reacties

 1. Wijnand
  Wijnand schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 01:28

  Goed artikel en mooie foto's.
  Ik wil zelf dit jaar nog naar Schotland toe om landschappen te fotograferen.
  Voor inspiratie heeft u mij een aardig eind op weg geholpen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 01:53

  Prachtige foto's met een portie dramatiek! Ook jouw uitleg over diffractie is verhelderend. Het schijnt overigens dat een tilt-shift groothoek ideaal is voor de perfecte landschapfoto vanwege z'n ultieme scherptediept bij relatief kleine diafragma's (sweet spot). Maar dat wist je ongetwijfeld al natuurlijk.

  De foto's van de zandstructuren hebben een uitleg nodig anders zou ik haast denken dat het houtskooltekeningen zijn. Dat maakt ze er beslist niet minder interessant op. Hier in China heb ik landschappen gefotografeerd in Inner Mongolia met uitgestrekte steppes. Misschien wel stof voor 'n posting...

 3. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 07:33

  Goed geschreven stuk ! Altijd fijn om te lezen hoe iemand fotografie beleeft. En dan ook nog eens aangevuld met nuttige tips. Een reisje schotland komt zeker op m'n lijstje te staan..

  @tonv: Ben benieuwd naar je steppe-foto's !

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 3 augustus 2010 om 08:51

  Ha Ton, die steppe foto's wil ik graag zien! Dat tilt-shift lenzen beter zouden werken bij kleine diafragma's heb ik inderdaad vaker gehoord, maar nog nooit zelf uitgeprobeerd. Misschien maar eens zo'n lens lenen.......

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.521 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord