Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Bleek blauwtje in de Eifel

dinsdag 2 augustus 2011, 22:51 door | 7.627x gelezen | 20 reacties

In mijn vorige artikel schreef ik dat ik graag wat anders wilde dan alleen macro fotografie. Dat ik dedicated tijd wil besteden aan het fotograferen van landschappen. En de reis naar IJsland is ook zo goed als geboekt. Nu de meeste vlinders en libellen zo langzamerhand verschenen en weer verdwenen zijn wilde ik toch ook nog even genieten van mijn favoriete onderwerpen. Een ochtendje in de Eifel was snel gepland.

De Eifel is mijn favoriete gebied als het gaat om vlinders. Het is, afhankelijk van de precieze hoek, 'slechts' drie uur rijden. Het kost wat, maar dan kom je ook meerdere vlindersoorten en prachtige schrale graslanden en heuvelruggen tegen zoals we die in Nederland niet vinden. En zowel de (voor Nederlandse begrippen) zeldzame vlinders als de prachtige kalkhellingen met orchideeŽn en andere bijzondere bloemen zijn de moeite van het rijden absoluut waard.

Dit keer was het er door drukte in de agenda niet van gekomen om in juli te gaan, waardoor ik minder mogelijkheden had qua onderwerp. Gelukkig is een van mijn favoriete blauwtjes een late soort: het bleek blauwtje. Waarom is dit beestje 600 kilometer rijden waard vraag je je af? Persoonlijk kan ik daar een flinke lijst van opstellen...

De mannetjes van deze soort zijn van boven flets, bleek blauw. Nou kun je zeggen dat flets en bleek niet echt positief is, maar vergelijk het met heel veel andere soorten waarin alle mannetjes ongeveer hetzelfde helder blauwe tintje hebben en dan springt dit beestje er opeens uit. Voeg een paar donkere aders toe, een wittig randje met wat oogjes, een prachtige witte franje met zwarte streepjes, laat het beestje zelf wel intens blauw behaard zijn op zijn lijf en je hebt in mijn ogen een waar meesterwerkje.

Bleek blauwtje in de eifel

Maar goed, ik ben een liefhebber, dus misschien zie ik meer dan de meesten. Daarom bij deze nog wat tips over hoe je zo'n dagje uit het beste kan plannen, om de hoogste kans op succes te hebben.

Mijn aanpak is als volgt: allereerst probeer ik op het werk aan te geven dat ik in een bepaalde week een dagje vrij wil en regel dat zo dat ik last-minute de specifieke dag kan kiezen. Er is al rekening gehouden met een dag vrij in de planning, dus ik kan last-minute weg en laat me daarin uiteraard leiden door de weersvoorspellingen: heldere nachten waarin het goed afkoelt let ik vooral op voor de beste kans op dauwvorming.

Vervolgens boek ik een goedkoop hotelletje in een hoekje waarvan ik weet dat mijn onderwerp daar zit. Ik rijd de avond van te voren die kant op en kijk ter plekke rond zonsondergang op de locatie rond: de vlinders zijn nog actief en warm, dus weet ik waar de meesten zitten en kan ik ze gemakkelijk vinden. Naarmate de zon lager komt zoeken de vlinders een slaapplekje op en die onthoud ik dan. De volgende ochtend weet ik dus precies waar ik moet zijn en waar ik mijn onderwerp kan vinden.

Dankzij de goede weersomstandigheden kun je dan de volgende ochtend je onderwerp onder de dauw aantreffen en fotograferen. Helaas bleek de beloofde zon in plaats van 's ochtends vroeg er pas rond een uur of tien door te komen waardoor ik niet de sfeervolle dauw met tegenlicht opnames heb die ik graag had willen nemen. Vermoedelijk zal ik dus volgend jaar toch nog een keertje moeten gaan voor dat ultieme sfeerplaatje van dit beestje.

Bleek blauwtje in de eifel

En tja, zeg nou zelf. Zo'n bruinrode wespenorgis is toch ook te mooi om niet op de foto te zetten?

Roodbruine wespenorgis

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

20 reacties

 1. Jan
  Jan schreef op dinsdag 2 augustus 2011 om 23:21  | reageer

  Complimenten, Johannes. Prima locaal contrast, egale achtergronden en scherpte/verscherping spot on. Dus als ik je goed begrijp zitten beide vlinders 's nachts in dezelfde positie dauw te 'vangen' en komen pas weer tot leven zodra die helemaal verdampt is?

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 01:01  | reageer

  Opnieuw een aflevering met schitterende foto's! Het Bleek Blauwtje is een meesterlijke creatie. De natuur is en blijft de ultieme inspiratiebron. Ik ben enorm benieuwd naar de landschappen die je gaat maken in IJsland. Tijdens m'n laatste verblijf in Nederland heb ik nog op de Brabantse Regte Heide (Riel) gefotografeerd. Vooral de 3000 jaar oude grafheuvels i.c.m. met dramatische stapelwolken hebben mooie beelden opgeleverd!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 08:17  | reageer

  @Jan: vlinders slapen idd veelal gewoon op een grashalm of plantje en zijn dan 's ochtends vroeg nog te koud om weg te vliegen waardoor je ze zo mooi onder de dauw kan fotograferen.

  @Ton: In Nederland kun je zeker wel mooie landschapsfoto's maken, maar vooral de wolkenlucht of grondmist en andere weersafhankelijke zaken moeten het beeld maken.

 4. Bjorn
  Bjorn schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 08:27  | reageer

  Mag ik vragen met wat voor lens je deze foto's hebt gemaakt? Zelf zit ik er namelijk over na te denken om de Canon EF 100mm f/2.8 L IS USM Macro lens aan te schaffen.

  Of is wellicht een andere lens beter/eenvoudiger/handiger voor macro opnames zoals vlinders etc?

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 08:59  | reageer

  Ai, weer vergeten de exif toe te voegen, heb diafragma en sluitertijd even niet bij de hand (uit mijn hoofd 2x F8 en bij de dauw opname 1/20e van een seconde), maar de foto's zijn genomen met mijn sigma 150mm macrolens. Deze lens geeft je een fijne werkafstand die soms voor vlinders en libellen erg handig is. Ik fotografeer wel op een fullframe camera (5D MKII), dus op zich is het ongeveer vergelijkbaar met een 100mm op een cropcamera, maar ik raad altijd aan zo veel mogelijk millimeters.

 6. Gast
  Gast schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 09:26  | reageer

  Ik dacht dat je beter met een cropcamera macro kon doen?

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 09:29  | reageer

  Vanwege meer scherptediepte vermoed ik dat je bedoeld?

  Veel mensen staren zich bij macrofotogafie blind op dat je wel zo veel mogelijk scherptediepte moet zien te krijgen. Wat ik ook veel zie is dat mensen bijvoorbeeld standaard altijd voor F11 of meer als diafragma kiezen, maar met de juiste techniek is dat helemaal niet nodig.

  Wat mij betreft zou 'men' wel eens wat meer op de kwaliteit van de sensor moeten letten.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 14:38  | reageer

  @Bjorn: ik bedacht me dat voor jou mijn artikel over de keuze voor macrolens wel interessant is. Je kunt dat hier lezen

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 19:27  | reageer

  Johannes, ik vind jouw vlinders hier mooi in beeld gebracht. Toch mis ik nog iets. In foto 1 mis ik ruimte boven en naast de vlinder, de tweede vind ik te netjes. Maar ik doe het je niet na, dus wat mauw ik eigenlijk.

 10. Roy
  Roy schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 19:39  | reageer

  Weer hele mooie foto's alleen mis ik hier een beetje de "bekende" Johannes sfeer knipoog

 11. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 3 augustus 2011 om 22:28  | reageer

  Prachtige foto's en gezien je laatste artikel ben ik benieuwd naar een serie van jou over landschappen, gezien je geduld en kennis van en met macro zal dat ook wel weer heel erg mooi worden! Groet Eduard

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 08:35  | reageer

  @EdC en Roy: jullie hebben gelijk dat dit idd niet mijn 'signatuur' fotografie is. Als de zon er door gekomen was had ik ook meer met licht en ruimte gespeeld, maar helaas stonden de omstandigheden dat niet toe. Omdat ik het vlindertje zelf zo mooi vind en dauwdruppels ook ben ik voor de afwisseling weer eens voor close-up gegaan. Volgend jaar hoop ik op dzelfde plek alsnog sfeerfoto's te maken vrolijk

  @Eduard: dank je!

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 21:33  | reageer

  Het blijft geweldig dat je blijft fotograferen, ook als je weet dat je geen wereldplaat maakt, maar wel iets waar je tevreden mee kunt zijn. Of, zoals ik het wel eens beleef, je komt thuis en denkt 'Nou zo slecht is het resultaat nu ook weer niet.'

 14. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 21:57  | reageer

  @EdC: ze vallen idd niet in mijn portfolio categorie, maar verandering van spijs doet eten he! Als ik elke foto ruim, met tegenlicht en dauw maakte werd dat ook een trucje. Soms weer eens een lekkere close-up met dauwdruppel en veel detail is toch ook leuk voor de variatie.

  Misschien moet ik nog een artikeltje schrijven met een paar recente aanwinsten die wel binnen mijn stijl passen :D

 15. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 4 augustus 2011 om 22:47  | reageer

  @Johannes. Moet je zeker doen. Maar het heeft ook wel iets om bezig te blijven langs of voorbij de randen van een eigen stijl. Zelf hou ik er wel van om eens wat te experimenteren in richtingen waar ik nooit bezig was.

 16. Bjorn
  Bjorn schreef op maandag 8 augustus 2011 om 12:06  | reageer

  @Johannes bedankt voor het artikel. Nog een andere vraag heb jij of andere bezoekers nog een tip naar welke winkel je het beste kan gaan om te testen welke lens het beste voor je is? Dus dat je even in de winkel wat verschillende lensen kan proberen en ook met tubes/ringen ertussen etc?

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 8 augustus 2011 om 12:41  | reageer

  Tja. Ik zou zeggen, gewoon bij een goede zaak in de buurt en dan evt online bij een goedkope zaak bestellen. Hangt nogal af van waar je woond en wat je wilt betalen voor goede service. Er zijn zaken in Apeldoorn, Alkmaar en Den Ham met een goede naam voor zover ik er zicht op heb.

 18. Bjorn
  Bjorn schreef op maandag 8 augustus 2011 om 21:29  | reageer

  Het probleem is dat ik er geen weet bij mij in de buurt (Weesp) en ook niet in de omtrek. Dit komt omdat ik 1x mijn camera heb gekocht en daarna alles online heb besteld. Maar voor deze macro lens wil ik wel even wat meer testen voordat ik 700euro ga uitgeven. Maar heb je ook een naam van Alkmaar en Den Ham?

 19. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 8 augustus 2011 om 22:33  | reageer

  @Bjorn; Volgens mij kun je prima terecht bij de winkels van CameraTools (Apeldoorn), Foto Konijnenberg (Den Ham, Den Haag en Turnhout), Cameranu (Urk), Calumet (Amsterdam en Rotterdam) en Cameraland om objectieven in de winkel uit te proberen. En zo zullen er nog wel meer grote fotozaken zijn die ik nu even vergeet. vrolijk

 20. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op dinsdag 9 augustus 2011 om 08:10  | reageer

  @Elja bedankt! ik ga in mijn vakantie even een bezoekje brengen aan 1 van deze camera shops!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord