Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

De aanloop naar de hertenbronst

zaterdag 11 september 2010, 15:31 door | 9.807x gelezen | 18 reacties

Als september dichterbij komt is er een groepje fotografen waarbij de verwachtingen stijgen: de hertenbronst is op komst. En dat staat garant voor actie, stoer vertoon van gespierde hertenmannen met een kolossaal gewei en dus voor mooie plaatjes. De wildbaanweg op de Hoge Veluwe is de makkelijkste locatie, omdat daar in deze tijd fors gevoerd word door nationaal park de Hoge Veluwe. Een beetje dierentuin gevoel geeft dit helaas wel.

Vorig jaar ben ik ook een keer wezen kijken en heb me toen al voorgenomen er dit jaar meer werk van te maken. Wat betreft gebruikte apparatuur: dit jaar heb ik afwisselend met en zonder 1.4 converter en altijd met de 500mm f/4 gefotografeerd.

Ik heb wat geŽxperimenteerd met hert in landschap (70-200mm), maar daarbij vielen de hertjes toch te veel weg. Ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je herten 's ochtends in de mist kunt fotograferen het verreweg het mooiste is als een hert in zijn landschap word geportretteerd. Helaas gaat de Veluwe pas om 9 uur 's ochtends open, waardoor je amper kansen hebt tot het fotograferen in ochtendmist.

Om het goed te kunnen doen heb ik meerdere bezoeken gepleegd in de hoop dat de aantallen bezoekjes ook extra kansen en mogelijkheden bied: het geeft meer ruimte voor experimenteren. In eerste instantie wil je de herten technisch goed vastleggen, maar na een paar bezoekjes ga je nadenken over hoe je meerwaarde kunt krijgen. Bijvoorbeeld ben ik daarom bewust een keer met voorspelde buien gegaan, in plaats van met beloofde zon. Ik ben dan ook ruim een maand voor de bronst al die kant op gegaan om mijn geluk af te dwingen en de locatie goed te leren kennen.

Fotoverslag
Hierbij een fotoverslag van een aantal weken herten fotografie in Nationaal park de Hoge Veluwe. In augustus weet je dat er nog geen bronst activiteit is: sterker nog, de geweien zijn nog bedekt met een gevoelige, zacht bastlaag en de mannetjes herten trekken in kleine, vriendschappelijke groepjes rond.

De herten worden nog niet allemaal naar de voerplek (het beste territorium voor mannetjes vanwege de aanwezigheid van de dames) getrokken en dus heb je de mogelijkheid om ze op andere locaties als aan de wildbaan te vinden. Persoonlijk vind ik het veld waar onderstaande foto's zijn genomen fotogenieker vanwege de grotere afstand tussen hert en achtergrond.

Jonge mannetjes trekken vaak samen op. Tijdens mijn eerste bezoek hadden de dieren hun gewei nog in een laag fluweel zitten. Wanneer het gewei uitgegroeid is voor dit jaar schuren ze de bastlaag er af.

Jonge mannetjes herten


Twee weken later kan ik ook twee volwassen herten nog vriendschappelijk in een beeld vangen. Zelf vind ik hier het donkere grauwe weer veel sfeer toevoegen. Ik heb dan ook bewust wat onderbelicht omdat de camera het gebrek aan licht probeert te compenseren.

Volwassen mannetjes herten


Toch word er ook al gevoerd en kun je langs de wildbaan soms mooie roedels vastleggen: hindes met eerstejaars kalveren, groepen jonge spitsers (jonge mannetjes herten met nog slechts enkele staven op de kop) en soms hele groepen volgroeide mannetjes laten zich zien terwijl ze snoepen van uitgestrooide appels.

Kalfjes hebben logischerwijs een hoge aaibaarheidfactor, maar als je dan moeder en kind zo kan vastleggen dat de den een prachtige natuurlijk omlijsting vormt en dat de paarse heide prachtige kleur geeft dan heb je toch weer een topper te pakken.

omschrijving


Over een week of twee hoop ik een vervolg te kunnen geven met meerdere platen van de bronst zelf.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op zaterdag 11 september 2010 om 16:10  | reageer

  Johannes die laatste foto is inderdaad een echte topper. Geweldig hoe ze zo kijken in de lijst van groen en onscherpte.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:03  | reageer

  Over foto 3 wil ik niet meer kwijt dan dat het een regelrechte wereldfoto is! De andere twee zijn ook geslaagd maar de laatste is in elk opzicht uniek!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:09  | reageer

  Met zo'n voorbereiding staat ons nog veel moois te wachten. Johannes, als jij met jouw crop-camera al stelt dat de herten met een 70-200mm te klein in beeld komen, dan kan ik met met mijn full-frame wel helemaal schudden. Ik wacht dus thuis wel op jouwe beelden. vrolijk

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:51  | reageer

  Het kan snel gaan, zondag was er nog weinig te beleven, woensdag begon het burlen en het uitdagen. Van gevechten is het nog niet echt gekomen.
  Het is dit jaar wel goed gepland: de heide bloeit nog als de bronsttijd begint, waardoor je een mooie foto als de onderste kunt maken. Meestal is de heide al uitgebloeid rond deze tijd. En inderdaad, je krijgt wel een dierentuingevoel door het voeren en de ca. 300 fotografen die daar samen met jou langs De Wildbaan staan, maar het blijft toch een mooi schouwspel!

 5. Evert
  Evert schreef op zaterdag 11 september 2010 om 20:16  | reageer

  grappig; vorige week daar geweest en het is inderdaad een mooi gezicht - zowel de dieren als het fotografen circus knipoog

 6. Ericvv
  Profiel Ericvv schreef op zaterdag 11 september 2010 om 22:12  | reageer

  De laatste foto is mijn favoriet. De inkijk in je voorbereiding en het gedrag van die herten is voor mij een zeer gewaardeerde aanvulling. Ik kijk uit naar het vervolg!!!

 7. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 12 september 2010 om 09:21  | reageer

  Iedereen bedankt voor de reacties, nummer 3 is ook mijn eigen absolute favoriet. Het vervolg moet nog gefotografeerd worden, dus ik hoop dat ik over een week of twee wat moois kan laten zien vrolijk Al heb ik al een eerste plaat waar ik redelijk tevreden over ben.

 8. Ruud
  Ruud schreef op zondag 12 september 2010 om 10:27  | reageer

  Johannes, de derde is top, maar eigenlijk vind ik foto twee nog net iets topper. Ik zie daarin het miezerig weer van de laatste weken en zie daar twee herten met een prachtig belicht gewei.

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 12 september 2010 om 11:58  | reageer

  @Ruud: bij foto twee ben ik ook erg tevreden over de sfeer en belichting. Het miezerde ook toen ik de foto nam en dat geeft wel veel sfeer. Veel mensen langs de wildbaan hoor ik mopperen als het minder mooi weer is, maar ik zelf ben er vaak wel blij mee.. kleuren worden verzadigder en lichte delen bijten minder uit. Ik heb ook foto's van herten tijdens een plensbui, maar dat lijkt helaas meer op enorme ruis dan op regen. Ik denk dat er gewoon te veel water tegelijk naar beneden kwam.

  Ik moet er nog eens vaker mee spelen, misschien dat een lange sluitertijd regen nog goed doet.

 10. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 13 september 2010 om 08:21  | reageer

  Als ik het goed begrijp heb je dus echt wel serieus wat mm nodig om een leuke foto daar te kunnen maken?

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 september 2010 om 08:30  | reageer

  Minimaal 300 zou ik zeggen. Er zijn luitjes die verzorgen daar workshops en die hebben het over 200, maar dan krijg je toch echt nog wel miniaturen. Ik schat in dat de dieren op zijn dichtst bij zo'n veertig meter weg staan.

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 13 september 2010 om 10:38  | reageer

  @Johannes: helemaal mee eens, 200 mm is echt te weinig. Tenzij op een DX-camera (1,5-1,6 maal crop) en met een converter. Op het linker deel van het veld komen de hindes dan dicht genoeg bij om ze mooi in beeld te krijgen. Op het rechter deel waar de burlende herten zich bevinden, kun je dan alleen een overzichtsplaatje maken. Ook mooi overigens!

 13. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 13 september 2010 om 11:01  | reageer

  Johannes: ik kan eigenlijk maar 1 ding zeggen: Wat een top platen!!
  Zeker de laatste vindt ik fenomenaal!

 14. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 13 september 2010 om 14:49  | reageer

  doet me denken aan Rien Poortvliet, mooi hoor!
  Ik vind de symmetrie van de tweede foto wel fascinerend; die verwacht je niet in de natuur!

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 september 2010 om 14:54  | reageer

  Een grote compliment kan ik me niet voorstellen, ik vind zijn wild schilderijen werkelijk waar meesterlijk.

  hartelijk dank vrolijk

 16. Roy
  Roy schreef op maandag 13 september 2010 om 20:48  | reageer

  Het zijn weer prachtige platen zoals we van je gewend zijn. Mijn voorkeur gaat ook naar de 2e, ik kan er naar blijven kijken. Ik ben ook al benieuwd naar je zoogdieren soortenlijst op je website.

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 september 2010 om 20:56  | reageer

  Hey Roy (Van Delft?)

  Bedankt!

  Ik ben nog niet echt een doorgewinterde zoogdieren fotograaf, maar beren in Finland, wat platen uit het Bayerische Wald en bijvoorbeeld een ontmoeting met een vos hebben me in de loop van de jaren toch wel een aantal platen opgelevert die de moeite waard zijn.

 18. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 17 september 2010 om 20:29  | reageer

  Johannes, je geduld wordt weer eens beloond. Die laatste foto is zo goed gelukt, je zou bijna denken dat ie samengesteld is, maar bij jou weet ik zeker dat dat niet het geval is. Echt een topfoto, precies goed, top!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord