Johannes Klapwijk

De aanloop naar de hertenbronst

zaterdag 11 september 2010, 15:31 door | 7,338x gelezen | 18 reacties

Als september dichterbij komt is er een groepje fotografen waarbij de verwachtingen stijgen: de hertenbronst is op komst. En dat staat garant voor actie, stoer vertoon van gespierde hertenmannen met een kolossaal gewei en dus voor mooie plaatjes. De wildbaanweg op de Hoge Veluwe is de makkelijkste locatie, omdat daar in deze tijd fors gevoerd word door nationaal park de Hoge Veluwe. Een beetje dierentuin gevoel geeft dit helaas wel.

Vorig jaar ben ik ook een keer wezen kijken en heb me toen al voorgenomen er dit jaar meer werk van te maken. Wat betreft gebruikte apparatuur: dit jaar heb ik afwisselend met en zonder 1.4 converter en altijd met de 500mm f/4 gefotografeerd.

Ik heb wat geŽxperimenteerd met hert in landschap (70-200mm), maar daarbij vielen de hertjes toch te veel weg. Ik ben er wel van overtuigd dat wanneer je herten 's ochtends in de mist kunt fotograferen het verreweg het mooiste is als een hert in zijn landschap word geportretteerd. Helaas gaat de Veluwe pas om 9 uur 's ochtends open, waardoor je amper kansen hebt tot het fotograferen in ochtendmist.

Om het goed te kunnen doen heb ik meerdere bezoeken gepleegd in de hoop dat de aantallen bezoekjes ook extra kansen en mogelijkheden bied: het geeft meer ruimte voor experimenteren. In eerste instantie wil je de herten technisch goed vastleggen, maar na een paar bezoekjes ga je nadenken over hoe je meerwaarde kunt krijgen. Bijvoorbeeld ben ik daarom bewust een keer met voorspelde buien gegaan, in plaats van met beloofde zon. Ik ben dan ook ruim een maand voor de bronst al die kant op gegaan om mijn geluk af te dwingen en de locatie goed te leren kennen.

Fotoverslag
Hierbij een fotoverslag van een aantal weken herten fotografie in Nationaal park de Hoge Veluwe. In augustus weet je dat er nog geen bronst activiteit is: sterker nog, de geweien zijn nog bedekt met een gevoelige, zacht bastlaag en de mannetjes herten trekken in kleine, vriendschappelijke groepjes rond.

De herten worden nog niet allemaal naar de voerplek (het beste territorium voor mannetjes vanwege de aanwezigheid van de dames) getrokken en dus heb je de mogelijkheid om ze op andere locaties als aan de wildbaan te vinden. Persoonlijk vind ik het veld waar onderstaande foto's zijn genomen fotogenieker vanwege de grotere afstand tussen hert en achtergrond.

Jonge mannetjes trekken vaak samen op. Tijdens mijn eerste bezoek hadden de dieren hun gewei nog in een laag fluweel zitten. Wanneer het gewei uitgegroeid is voor dit jaar schuren ze de bastlaag er af.

Jonge mannetjes herten


Twee weken later kan ik ook twee volwassen herten nog vriendschappelijk in een beeld vangen. Zelf vind ik hier het donkere grauwe weer veel sfeer toevoegen. Ik heb dan ook bewust wat onderbelicht omdat de camera het gebrek aan licht probeert te compenseren.

Volwassen mannetjes herten


Toch word er ook al gevoerd en kun je langs de wildbaan soms mooie roedels vastleggen: hindes met eerstejaars kalveren, groepen jonge spitsers (jonge mannetjes herten met nog slechts enkele staven op de kop) en soms hele groepen volgroeide mannetjes laten zich zien terwijl ze snoepen van uitgestrooide appels.

Kalfjes hebben logischerwijs een hoge aaibaarheidfactor, maar als je dan moeder en kind zo kan vastleggen dat de den een prachtige natuurlijk omlijsting vormt en dat de paarse heide prachtige kleur geeft dan heb je toch weer een topper te pakken.

omschrijving


Over een week of twee hoop ik een vervolg te kunnen geven met meerdere platen van de bronst zelf.

Cursus Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met macro fotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op zaterdag 11 september 2010 om 16:10

  Johannes die laatste foto is inderdaad een echte topper. Geweldig hoe ze zo kijken in de lijst van groen en onscherpte.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:03

  Over foto 3 wil ik niet meer kwijt dan dat het een regelrechte wereldfoto is! De andere twee zijn ook geslaagd maar de laatste is in elk opzicht uniek!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:09

  Met zo'n voorbereiding staat ons nog veel moois te wachten. Johannes, als jij met jouw crop-camera al stelt dat de herten met een 70-200mm te klein in beeld komen, dan kan ik met met mijn full-frame wel helemaal schudden. Ik wacht dus thuis wel op jouwe beelden. vrolijk

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 11 september 2010 om 17:51

  Het kan snel gaan, zondag was er nog weinig te beleven, woensdag begon het burlen en het uitdagen. Van gevechten is het nog niet echt gekomen.
  Het is dit jaar wel goed gepland: de heide bloeit nog als de bronsttijd begint, waardoor je een mooie foto als de onderste kunt maken. Meestal is de heide al uitgebloeid rond deze tijd. En inderdaad, je krijgt wel een dierentuingevoel door het voeren en de ca. 300 fotografen die daar samen met jou langs De Wildbaan staan, maar het blijft toch een mooi schouwspel!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.900 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.900 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.