Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

De ochtendstond heeft goud in de mond

woensdag 29 november 2017, 12:22 door | 10.655x gelezen | 12 reacties

Ze komen er weer aan als het weer een beetje meewerkt. Nachten waarin de redelijk warme temperaturen van overdag tijdens heldere nachten flink kelderen. Het gevolg is grondmist, dauw en prachtige fotografie mogelijkheden. De zon komt inmiddels al weer wat later op, dus je hoeft er niet eens meer om 4 uur je nest voor uit.

Reden genoeg dus om eens een paar keer op stap te gaan om deze mooie omstandigheden vast te leggen. Vandaar van mijn kant een paar plaatjes om te laten zien wat er mogelijk is. Dit soort landschapsfoto's maak ik zelf met mijn 70-200mm f/4 lens. Omdat ik hem niet zo veel gebruik had ik niet het geld over voor de f/2.8 versie. Juist bij landschappen knijp ik vaak het diafragma, dus heeft een f/2.8 versie ook weinig toegevoegde waarde. Zelf heb ik er wel een statiefgondel bij gekocht, al schiet ik onder dit soort omstandigheden uit de hand omdat er genoeg licht is.

Een van de mooiste effecten van mist in de ochtend waar de zon doorheen schijnt is dat er daadwerkelijk gouden kleuren tevoorschijn komen. Een tweede bijkomstigheid is dat, wanneer je kiest voor tegenlicht, de mist alle details verhuld, waardoor er lagen met een duidelijk silhouet ontstaan. Prachtig om mee te spelen tijdens landschap fotografie.

Lagen in de mist - tegenlicht


Een tweede mooie eigenschap is dat je met wat moeite ook zonnenstralen kunt fotograferen. Plaats de zon achter een boom waardoor hij deels verborgen is achter bladeren en deels tussen de bladeren doorschijnt. Soms is de zon buiten beeld houden een twee optie om stralen vast te leggen.

Stralen in de mist


Tja, ik zou natuurlijk mijzelf niet zijn als ik ook met dit gouden licht insecten zou fotograferen. Het indirecte resultaat van mist is dauw vorming. En dauw geeft prachtige glinsteringen in tegenlicht , zoals bijvoorbeeld al te zien is in mijn opname van een oranjetipje die ik hier al eens liet zien. Maar ook bij libellen lichten de bedauwde vleugels prachtig op en ook bijvoorbeeld spinnenwebben zijn daarvoor prima geschikt. Gecombineerd kun je dan dit soort sfeervolle opnames maken.

Sfeeropname libel in tegenlicht


Oftewel, mijn advies, houd het weerbericht in de gaten. En wees niet bang om bij een heldere nacht met kans op mistvorming de wekker te zetten. De gouden ochtenduurtjes zijn dat de komende twee maanden meer dan waard!

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 29 november 2017.
De eerste publicatiedatum is zondag 15 augustus 2010, 22:25.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 15 augustus 2010 om 22:33  | reageer

  Johannes. Mooi werk! Ik zal jouw advies ter harte nemen en het weerbericht vooral voor de ochtenduren in de gaan houden. Dan neem ik wel mijn f2.8 mee. Foto 2 doet mij denken aan het werk van oude Hollandse Meesters, wat een mooi gevangen lichtval.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 16 augustus 2010 om 06:55  | reageer

  Gelukkig hoef je er nu niet meer midden in de nacht uit om eens zonsopkomst meer te maken. knipoog

 3. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op maandag 16 augustus 2010 om 08:28  | reageer

  goede tips ! Nu nog de juiste omgeving om de foto's te maken en off we go !

 4. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 16 augustus 2010 om 10:54  | reageer

  @ johannes mooi artikel deze ongevraagde aanvullende tip is misschien meer voor mijzelf van belang. zorg dat je op het juiste moment je gear bij hebt vrolijk 2 ochtenden tijdens de rit naar mijn werk gehad waarvan ik dacht had ik mijn camera maar bij...
  3e ochtend nam ik mijn camera mee maar was de ochtend als 1000 anderen....

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 16 augustus 2010 om 15:24  | reageer

  Foto 2 is haast monumentaal van sfeer maar ik zou proberen het contrast ietsje aan te zetten zodat de lichtstraal wat meer nadruk krijgt. Het is sowieso weer een mooie afwisseling op onderwerpen zoals libellen of vlinders.

 6. Jaap B.
  Jaap B. schreef op maandag 16 augustus 2010 om 16:54  | reageer

  Ik vind het ook schitterende foto's. Ik ben het wel met Ton eens dat ze zelfs nog iets mooier kunnen worden indien je het contrast wat opvoert, maar wellicht is dat ook een kwestie van smaak.

 7. PehrG
  PehrG schreef op maandag 16 augustus 2010 om 17:43  | reageer

  Het beeld is wel sterk afhankelijk van de omgeving. Op mijn werk vond ik foto 2 niet zo spannend als nu thuis. Daar zag het licht er minder licht uit, maar dat is gezien vanuit een 'transprant kantoor'. Daar zou ik Ton V en Jaap B gelijk geven, nu niet.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 16 augustus 2010 om 17:46  | reageer

  Iedereen hartelijk dank voor de reacties. Ik snap dat sommigen graag meer contrast willen zien in de tweede foto, maar ik vind hem zo juist in zijn subtiliteit erg sterk. Het is idd wel heel sterk afhankelijk van je beeldscherm en het licht tijdens het bekijken. Maar de stralen zijn idd subtiel, ik hoop nog wel eens spectaculairdere stralen vast te leggen.

  @Jeroen: zelf plan ik de ochtend echt: een heldere, koude nacht met mist vorming word 9 op de 10 keer zo voorspelt, dus als je het weerbericht in de gaten houd kun je van te voren weten of je de camera wel of niet mee moet.

 9. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 16 augustus 2010 om 18:42  | reageer

  Morgenochtend moet ik op De Hessenpoort zijn. Ik ga maar eens vroeg op pad.

 10. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 10:54  | reageer

  Mooie platen weer, de eerste is mijn favoriet. Binnekort op vakantie met een door Chipclean gereinigde camera, als ik vroeg wakker ben ga ik het zeker eens proberen!

 11. Multax
  Profiel Multax schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 20:24  | reageer

  En wederom zit ik met plezier je artikel en tips te lezen.
  Midden in de zomer een zonsopkomst meemaken betekent inderdaad heel erg vroeg uit de veren. Als je dan eenmaal die (bed)drempel over bent, dan is het heerlijk zo helemaal alleen op de hei. Maar die drempel is soms wel erg hoog ...

  Ik neem je tips weer ter harte. Dank!

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 17 augustus 2010 om 20:47  | reageer

  Leuk om te lezen dat mensen de tips waarderen! Hartelijk dank voor de reacties!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord