Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 2)

zaterdag 24 juli 2021, 20:40 door | 3.733x gelezen | 0 reacties

'Landschappen vormen misschien wel de moeilijkste tak van de sport die natuurfotografie heet', aldus Johan van der Wielen, onze workshopleider.

» Lees ook Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1)

Ik was samen met een groep enthousiaste fotografen onlangs enkele dagen op Schiermonnikoog waar Johan zijn kijk op landschapsfotografie met ons deelde.

Dat de theorielessen nog niet een, twee, drie in de praktijk tot mooie resultaten leiden werd me al snel duidelijk.

Ondergaande zon


Het is al laat in de avond als de zon zich onverwachts nog laat zien. Zal het plan om een zonsondergang boven de zee te fotograferen toch nog gaan lukken?

We wagen het erop en snellen met de hele groep op de fiets naar het strand. Daar verspreiden we ons en ik loop langs de lage duinen over de immens brede zandvlakte op zoek naar een boeiend landschap.

Op veel plekken zijn voetstappen zichtbaar en die wil ik niet op de foto. Behalve strand en ondergaande zon wil ik wel iets op de voorgrond en liefst ook nog iets in het midden. Maar dat vinden gaat me niet gemakkelijk af.

Ik kijk, loop een stukje de duinen in en weer terug het strand op. Ondertussen nadert de zon de horizon en het is de hoogste tijd dat ik een keuze maak.

Niet overtuigd van het beeld dat ik voor me zie zet ik mijn statief neer en plaats de camera met groothoeklens erop. Het helmgras op de voorgrond en op twee plaatsen verder naar achteren leiden me min of meer door het beeld naar de zon.

Ik kies voor de maximale groothoek van mijn zoomlens (17mm) en ISO-waarde 100. Met een klein diafragma (f/18) zorg ik voor een grote scherptediepte en stervorming bij de zon. Vervolgens bepaal ik de sluitertijd op 1 seconde.

Tot slot stel ik scherp op een punt iets achter de voorste grassprieten omdat ik de voorgrond in elk geval scherp wil. Net op tijd klaar maak ik foto's terwijl de zon in rap tempo onder de horizon verdwijnt.

Ik ben toch enthousiast en het smaakt naar veel meer. Tegelijkertijd weet ik dat er nog veel te verbeteren valt. Als ik terugloop staat de groep al op me te wachten.

Zonsondergang

Sony A7 mark III, 17mm, f/18, sluitertijd 1s, ISO 100

Strand


De laatste workshop-dag belooft goed weer. Mijn maatje en ik besluiten de late middagboot terug te nemen naar het vasteland. Zo hebben we nog vele uren om ons te vermaken op het Noordzeestrand.

De zon schijnt uitbundig en de wind verkoelt maar laat ook het zand stuiven. Dat is nieuw voor mij. Hoe houd ik mijn camera zandvrij en durf ik wel een lens te verwisselen?

Het is een zorg voor later. De eerste opdracht is namelijk kijken, kijken en nog eens kijken. Waar zie ik nu een boeiend landschap? Ik loop over het strand, vervolgens de duinen in en weer het strand op. Ik maak enkele foto's vanaf statief, laag bij de grond.

Al snel begint het eerste zand zich in de randjes en hoekjes van mijn camera te verzamelen. Ook het statief moet eraan geloven. Behalve hierover word ik ook niet vrolijk van de foto's die ik tot nu heb gemaakt.

Opnieuw kijken dus. Ik besluit op zoek te gaan naar structuren in het zand en loop vlak langs de duinen. Zo'n 100 meter verder trekt een helling mijn aandacht. Fraaie patronen met mooie lijnen tekenen zich af in het zand.

Dat wordt de voorgrond, duinen daarachter en de zon als sluitstuk.

Ik ga aan de slag. Uitzoomen tot 17mm, ISO 100, f/20 voor een zonnester, en een sluitertijd van 1/640 seconde.

Ik belicht niet over of onder omdat het zand net zo fel kleurt als de lucht. In afwachting van de wolken op de juiste plek lig ik op de grond en waait het zand in mijn gezicht. Plotseling schiet een meeuw boven de duinen in mijn beeld. Dat is gaaf, maar ik ben te laat.

Ik besluit te wachten op een volgende meeuw en na 10 minuten wordt mijn geduld beloond. Tevreden sta ik op en schud het zand van mijn kleren en uit mijn haren. Zelfs mijn statief knarsetandt.

Ik kijk op mijn horloge en zoek het strand op voor het laatste uurtje van de middag. Time flies when your having fun!

Meeuw

Sony A7 mark III, 17mm, f/20, sluitertijd 1/640s, ISO 100

Patronen en lijnen


Fascinerend zijn ze, de patronen en lijnen die wind in het zand heeft gecreëerd. Jammer genoeg staat de zon al hoog en is er nauwelijks nog sprake van strijklicht met diepere schaduwen tot gevolg.

Niettemin is het een leuk onderdeel van een duinlandschap en ga ik op zoek naar een nieuwe mooie combinatie van patronen in het zand, duinen en lucht.

Terwijl ik er voor waak te snel door te lopen en daarmee een patroon te verstoren met mijn voetstappen ontdek ik een leuke combi. Het wordt mijn laatste duinfoto van de dag.

Patronen in het zand

Sony A7 mark III, 17mm, f/16, sluitertijd 1/200s, ISO 100

Moeilijk


Johan heeft gelijk. Landschappen is een moeilijke tak van de natuurfotografie. Het is geen onderwerp zoals een dier, bloem of boom waar je je op kunt focussen.

De hele foto is het onderwerp en daar zit 'm de moeilijkheid. Het geheel van delen in de foto doet ertoe. Dat geheel kunnen waarnemen en je een uitsnede, respectievelijk compositie te verbeelden terwijl je door de natuur loopt, vergt oefening.

Want dat is zeker een aanrader. Oefenen in kijken, in verkennen en in verbeelden welke foto je wilt maken, met welk standpunt en onder welke weers- en lichtomstandigheden.

Kom terug als die er zijn. Misschien pas in de winter als er sneeuw ligt omdat dat het beeld is dat je voor je ziet.

Hoe dan ook, natuurlandschappen fotograferen is naast moeilijk vooral uitdagend en leuk om te doen. Daar hoef je niet voor naar Schiermonnikoog al moet gezegd, het is een fotogeniek Waddeneiland.


Meer weten over landschapsfotografie?


Ontdek in de Masterclass landschapsfotografie op Photofacts Academy hoe je de mooiste landschapsfoto's maakt die het inlijsten waard zijn. Landschapsfotograaf Bas Meelker onthult je zijn geheimen om met de mooiste landschapsfoto's thuis te komen.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.156 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord