Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Fotogeniek Schiermonnikoog (deel 1)

zaterdag 10 juli 2021, 13:31 door | 4.470x gelezen | 2 reacties

Onlangs was ik op Schiermonnikoog. Nee, niet op vakantie, maar voor een fotoworkshop van natuurfotograaf Johan van der Wielen en dat was werken geblazen.

Van de vroege ochtend tot de late avond was ik samen met mijn fotomaatje en nog acht andere fotografen bezig met natuurfotografie variŽrend van macro tot landschappen.

In dit (en mijn volgende) blog neem ik jullie mee op mijn fotoavonturen op dit prachtige Waddeneiland.

De duinparelmoervlinder


Met een volle fotorugzak en statief op de bagagedrager fietsen we in rap tempo met de groep achter Johan aan. Hij heeft het gebied vooraf verkend en leidt ons naar een bloemrijk veld. Rietorchissen en de Spaanse ruiter stelen de show.

Aan beide zijden van het pad staan honderden Spaanse ruiters met hun fraaie paarse bloemen. Johan heeft hier al de duinparelmoervlinder gezien en die ga ik zoeken. Het is een vlinder die in Nederland alleen in Noord-Holland en op de Waddeneilanden voorkomt.

Al snel zie ik er meerdere vliegen. Wat zijn ze mooi en druk. Ook waait het nogal en is het bovendien niet toegestaan van de paden af te wijken. Hoe ga ik dit aanpakken?

De macrolens heeft weinig zin. De beestjes zitten immers niet lang stil en ze landen meestal niet dichtbij het pad. Dan maar de 200-600mm telelens. Ik stel in op 600mm, ISO 640, f/7.1 en een sluitertijd van 1/1250 seconde.

Geduldig loop ik op het pad heen en weer. Zodra de vlinder een bloem bezoekt ga ik door de knieŽn en probeer de continu autofocus zijn werk te laten doen.

Dat valt nog niet mee want de bloem zwiept heen en weer door de wind en de vlinder dartelt over de bloemtop.

Ik maak vele tientallen foto's in de wetenschap dat geduld en ook wat geluk nodig is om een fraai resultaat te behalen. Onder Johans motto 'Als je denkt dat je klaar bent ben je pas halverwege', houd ik enthousiast vol.

Na anderhalf uur knielen en opstaan ben ik tevreden met enkele foto's die ik door de zoeker terugzie. Benieuwd of ik dat thuis op het grote scherm ook nog vind.

20210625 Schierdag2 opname zonder titel 734020

Sony A7 mark III, 600mm, f/7.1, sluitertijd 1/1250s, ISO 640

De rietorchis


Deze prachtige orchidee bloeit volop op Schiermonnikoog. De kunst is om er een te vinden die vrij staat en daarmee los kunnen komt van de omgeving.

Liggend op het pad haal ik met mijn 600mm een fraai exemplaar dichterbij. Omdat ik door het gras heen fotografeer wordt de bloem diffuus en de omgeving zacht van kleuren.

Als ik de foto diezelfde avond met Johan bekijk geeft hij de waardevolle tip om bij dergelijke foto's diverse opnamen te maken waarbij je het diafragma varieert. Hierdoor wordt de achtergrond meer/minder vaag en heb je achteraf meer beelden om uit te kiezen.

20210625 Schierdag2 opname zonder titel 734103

Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, sluitertijd 1/640s, ISO 400

Ik verruil de telelens voor mijn macrolens om detailfoto's van de rietorchis te kunnen maken. Er staan twee mooie exemplaren pal naast het pad en ik besluit de flitser in te zetten om de bloemen te isoleren van de drukke achtergrond.

Met paddenstoelen heb ik al eerder gewerkt met de flitser (zie mijn blogs: 'Verlichte paddenstoelen, deel 1 t/m 3') en ik probeer dezelfde techniek nu toe te passen.

Flitser achter de bloemen plaatsen en bedienen via de trigger op de camera. Maar wat ik ook probeer, het lukt me niet de foto te maken die ik in gedachten voor me zie. Twee orchissen in tegenlicht afgezet tegen een zwarte achtergrond.

Om te beginnen kan ik de flitser niet achter de bloemen op de grond plaatsen, zonder dat die zelf in beeld komt. Bij flitsen van boven blijft het licht van de flitser vaag zichtbaar in de foto. Bovendien krijg ik de achtergrond niet donker genoeg.

Daarom plaats ik mijn reflectiescherm met de zwarte zijde achter de flitser en vraag Johan om advies. Stap voor stap komen we tot de oplossing. Flitsen schuin van achteren (de flitser blijft zo uit beeld) levert na enkele pogingen al een fraaie foto op, vind ik.

Dan zit de tijd er helaas al op, het avondeten wacht en we stappen weer op de fiets. Onderweg maak ik al plannen voor volgende flitsfoto's, het smaakt naar meer!

20210625 Schierdag2 opname zonder titel 734185

Sony A7 mark III, 90mm, f/18, sluitertijd 1/1600s, ISO 400

Leerzame dag


Niet alleen het fotograferen in een andere omgeving maar ook het deelnemen aan een workshop is erg leerzaam. Ik ben niet alleen ondergedompeld in de prachtige natuur die Schiermonnikoog kent, maar ook in een fotografisch leer-bad.

Met nieuwe fotografische ideeŽn en vaardigheden op zak ben ik erg benieuwd naar de avondactiviteit van de workshop waarin landschapsfoto's met de ondergaande zon op het programma staan.

Of de zon zich daadwerkelijk heeft laten zien kunnen jullie lezen in mijn volgende blog over fotogeniek Schiermonnikoog.


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op maandag 12 juli 2021 om 17:43  | reageer

  Interessant verhaal waar ik weer wat van geleerd heb.

 2. Erik
  Profiel Erik schreef op maandag 12 juli 2021 om 22:31  | reageer

  @Donald.
  Leuk om te horen Donald!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord