Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Ik ga op pad en laat me verrassen!

zaterdag 22 mei 2021, 23:23 door | 3.063x gelezen | 0 reacties

Hoe ga jij op pad? Heb je een plan? Werk je misschien aan een project? Of, laat je je verrassen? Ik ga vrijwel altijd op pad volgens alle drie deze manieren tegelijk. Dat heeft voor- en nadelen! In dit deel 1 van 3 blogs vertel ik over de verrassingen die op mijn pad kwamen de afgelopen weken.

Locatie


Hoe ik ook te werk ga, ik kies altijd een locatie waar ik ga fotograferen en dat doe ik natuurlijk niet zomaar. Ik ga ernaartoe met een plan. Of je natuurfotograaf bent zoals ik, architectuur fotografeert, landschappen, mensen enzovoorts.

Je kiest denk ik je locatie met het doel om daar vogels, gebouwen, de ondergaande zon of de voetbalwedstrijd te fotograferen. Maar als ik er dan toch ben sta ik vrijwel altijd open voor verrassende beelden. In mijn geval in de natuur.

Apparatuur


Voor het geval dat zich een verrassing voordoet ga ik meestal met een volle rugzak op pad. Naast natuurlijk m'n camera, alle lenzen (van groothoek via macro tot tele), flitser, statief, reflectieschermen, zitmatjes en nog wat hulpmiddeltjes.

Dat zijn heel wat kilo's om te sjouwen en dus een van de nadelen. Om maar niet te spreken over de centen die die spullen bij elkaar vertegenwoordigen. En dat alles voor het geval dat.

Bredere kijk


Onlangs liep ik door het veld met mijn 200-600mm lens op de camera op zoek naar vogels in het riet. Ik naderde behoedzaam een rietkraag aan de kant van de plaatselijke rivier de Maas. Zojuist zag ik namelijk een kleine vogel ernaartoe vliegen.

Toen ik tot op een paar meter was genaderd nam ik de tijd om de vogel te spotten. Maar hoe ik ook speurde, ik zag hem niet.

Nu heb ik me aangeleerd om als ik stil sta niet alleen een kant op te turen maar ook om me heen te kijken. Zeg maar 'verder dan waar naar ik specifiek op zoek ben', een bredere kijk.

Dat deed ik toen ook en zag ik tussen de smalle rietkraag door iets bewegen in het water. Eerst vermoedde ik een karper die naar lucht kwam happen. Ik bleef kijken en was blij verrast toen ik de kop van een bever zag.

Wow, wat gaaf, hij of zij had mij niet gezien. Gelukkig hoefde ik niet van lens te wisselen noch mijn instellingen aan te passen.

Terwijl het beest langs zwom kon ik zo meerdere plaatjes schieten. In nog geen 5 seconden was de kans voorbij en verdween ie onder water. Zou ik me puur op de vogel hebben geconcentreerd was de bever me waarschijnlijk niet opgevallen.

20210413 Isabellagriend opname zonder titel 7307823

Sony A7 mark III, 600mm, f/6.3, sluitertijd 1/1600s, ISO 1000

Plan met beperkte houdbaarheid


Twee weken geleden schreef ik mijn vorige blog over het fotograferen van vlinders in de ochtenddauw. Mijn maatje en ik hadden die dag het plan om oranjetipjes te fotograferen terwijl ze nog bedauwd op hun waardplant, de pinksterbloem zitten.

Het plan slaagde. We vonden de vlinders en hadden de tijd om ze vol met dauwdruppels te fotograferen. Tot zo ongeveer 09.30 uur. Einde houdbaarheid, feest en rust afgelopen want toen gingen de vlinders vliegen. Ze dan nog achterna hollen heeft weinig zin.

Kortom, ons plan was uitgevoerd en we hadden nog tijd. Geen vast plan, we zagen wel. Vanaf dat moment liep ik anders door het veld. Een meer verruimde blik. Gehoor op scherp voor vogels.

Ik verwisselde de macrolens voor mijn 200-600 omdat ik daar veel kanten mee op kan. Een zwarte specht liet zich mooi zien maar zat helaas wat ver weg.

Het poeltje waar we langs liepen trok onze aandacht. Zon en water geeft namelijk de mogelijkheid voor mooie bokeh en dus gingen we op zoek naar een onderwerp op de voorgrond.

De telelens werd verruild voor de macro en de pinksterbloem gevonden. Met de bokeh, die er wel was, kreeg ik echter niet het WOW-gevoel.

Net toen ik de camera van mijn statief wilde halen ging er een vlieg op de bloem zitten. Wat een verrassing toen ik in de zoeker het beest sterk vergroot zag, die kop en WOW wat een facetoog.

'Snel' de compositie bepalen en scherpstellen op het oog van de vlieg. Klik, hebbes!

20210420 t Ham opname zonder titel 7308839

Sony A7 mark III, 90mm, f/3.2, sluitertijd 1/1000s, ISO 160

Paardenbloem


Vorige week was ik in de ochtend weer op zoek gegaan naar oranjetipjes. Eentje had ik er gevonden en gefotografeerd. Vrijwel klokslag half 10 hield meneer het voor gezien en vloog er vandoor op zoek naar vrouwtjes.

Terwijl ik terugliep naar de auto zag ik langs het pad een uitgebloeide paardenbloem waarvan de bovenste zaadjes al door de wind waren weggeblazen.

Ook omdat het zonlicht er dwars door de struiken nog enigszins op scheen bleef ik staan en probeerde ik het beeld voor me te zien. Alleen de bloem tegen een zwarte achtergrond. Ik had zojuist alles ingepakt maar kon het niet laten weer uit te pakken. Zie hier het resultaat.

20210427 Hoosden opname zonder titel 7309360

Sony A7 mark III, 90mm, f/7.1, sluitertijd 1/400s, ISO 400

Moraal van dit blog


Sta je, naast je plan, open voor verrassingen dan is mijn ervaring: kijk en ze komen geheid. Heb je alle apparatuur mee, dan kun je de foto ook maken. Een dag tillen heb ik er graag voor over.

Een geslaagde verrassingsfoto weegt ruimschoots op tegen de constatering dat ik ook vandaag weer veel meer hebt meegezeuld dan gebruikt.


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord