Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Magazine Shutr stopt na achtste editie

dinsdag 10 september 2013, 23:49 door | 11.273x gelezen | 19 reacties

Het onlangs verschenen achtste nummer van Shutr, het fotografiemagazine van uitgever IDG, is tevens de laatste editie van het kwartaalblad. Op de website van IDG of Shutr valt daarover nog niets te lezen, maar abonnees ontvingen bij nummer 8 een brief met het nieuws.

Shutr werd door de uitgever van Zoom in de markt gezet om ook fotografen aan te spreken die meer verdieping, inspiratie en achtergrondartikelen wilden. Oorspronkelijk heette het blad Raw, maar dat werd al na 1 editie hernoemd naar Shutr.

Screenshot shutr

De website van Shutr meldt nog niets over het nieuws; zelfs het meest recente nummer heeft momenteel (dinsdagavond) de homepage nog niet gehaald.

Teleurgestelde reacties


Op de Facebook-pagina van Shutr zijn veel reacties te lezen van teleurgestelde fotografen. Robert Theunissen, hoofdredacteur van zowel Zoom als Shutr, laat aan PhotoQ weten dat hij het erg jammer vindt, maar dat de doelgroep niet groot genoeg is.

In de afscheidsbrief bij het laatste nummer krijgen Shutr-abonnees een korting op Zoom aangeboden. Dat zal voor velen nou niet bepaald een alternatief zijn, gezien de totaal andere doelgroep. De beslissing lijkt ook wel op een erg korte termijn genomen: in de laatste editie het blad is nog een advertentie gedrukt om abonnees te werven.

Inspirerend fotomagazine


Zonde, als je het mij vraagt: er zijn in Nederland méér dan genoeg fotografiebladen, maar het leeuwendeel richt zich vooral op techniek: (p)reviews van camera's, objectieven, accessoires en gadgets. Prettige bijkomstigheid van Shutr was het extra accent op inspirerende fotografie en interviews, het blad maakte de ondertitel 'Inspirerend fotomagazine' meer dan waar. De fotografie stond zelf weer eens centraal, en dat missen we nu wel weer, in de meeste magazines.

Shutr 8 (196 pagina's/9,95 euro) is - zolang de voorraad strekt - te koop in de boekhandels.

Bron: PhotoQ, Facebook

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

19 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 10 september 2013 om 23:51  | reageer

  Vanavond op de fotoclub kreeg ik dit nieuws ook al van een aantal leden mee. Het blad werd toch wel gewaardeerd. Wellicht een onderwerp waar we op Photofacts ook wat meer aandacht op kunnen leggen..

 2. Albert
  Albert schreef op woensdag 11 september 2013 om 07:55  | reageer

  Jammer, jammer. Nog steeds ben ik op zoek naar de eerste twee nummers van vorig jaar. Wie helpt?

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 11 september 2013 om 08:18  | reageer

  @Elja:
  Zonde hè? Ik heb momenteel een abonnement op DFPro, wat ik aanvankelijk een sterk blad vond, maar wat ook steeds meer overloopt van de 'tests' en 'reviews'. Dat soort dingen zoek ik online wel op (op Photofacts bijvoorbeeld!) als ik er behoefte aan heb, dat hoef ik niet per se met tientallen pagina's in een mooi blad te zien. Geef daar de ruimte aan beeld, inspiratie, foto's...

  @Albert:
  Ik zag je oproep op Twitter al (als je dezelfde Albert bent tenminste!), ik zal thuis eens kijken, maar beloof nog even niks...!

 4. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op woensdag 11 september 2013 om 10:47  | reageer

  Focus geeft ook veel achtergondverhalen van fotografen...
  Probleem voor de bladen is de prijs... 6 euro is zo'n beetje het gemiddelde, vind ik a stevig,
  shutr zat tegen de 10 euro, gewoon teveel voor wat je kreeg

 5. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 11 september 2013 om 13:18  | reageer

  Prijs is altijd heerlijk subjectief. Persoonlijk betaal ik veel liever 10 of 12 euro voor een goed en inspirerend blad, dan dat ik 5 of 6 euro moet betalen voor iets wat vol staat met reviews die ik ook op dpreview of Photofacts kan opzoeken wanneer ik er behoefte aan heb. En als je weet hoeveel werk en liefde er in een góed magazine gaat zitten, is 10 euro een koopje. Helaas zie je wat dat betreft de kwaliteit bij alle bladen (niet alleen in fotografieland) achteruit hollen.

  Focus ken ik, en is een van de betere, maar vind ik ook nog vrij veel op techniek leunen. Maar ik ga me wel oriënteren op een alternatief blad. P|f misschien of Fotografie...

 6. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op woensdag 11 september 2013 om 13:54  | reageer

  Erik,

  Klopt prijs is subjectief... maar er zit een einde aan elasticiteit van prijs vs inhoud, hetgeen de waarde is voor een ieder. Als ik dan Focus vergelijk met Shuttr, en Focus is juist de laatste tijd meer naar portfolio besprekingen gegaan, dan is de kwaliteit van Focus en inhoud en prijs gewoon veel beter.
  ik heb een paar keer shuttr gekocht even als P/F (ook bijna 10 euro) maar vind dar niks extra's in.
  En blijkbaar ben ik niet de enige, anders was nr 9, 10 enz wel uitgekomen. Heeft ookwel met advertenties te maken natuurlijk.

  Ik ben het met je eens dat de kwaliteit in fotobladenland achteruit holt, edoch Focus is m.i. de uitzondering. Daarnaast is Camera Magazine voor mij altijd een ardig blad geweest vanwege de bespreking van oude camera's, maar Internet bied je veel meer informatie.

  Wat ik een mooi blad vind is B&W Photgraphy Magazine ( http://www.bandwmag.com ) specifiek voor B&W en mooi verzorgd. Engelstalige bladen moeten om 1 of andere reden de hoofdprijs kosten in NL, vaak 15 euro en meer.

 7. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 11 september 2013 om 14:00  | reageer

  Ik moet zeggen dat ik de laatste paar edities van Focus niet meer heb gezien, dus ik zal er zeker weer eens naar kijken. Het viel me gewoon op dat ik, net als bij DFPro, steeds grotere stukken ongelezen doorbladerde, maar dat kan misschien nu anders zijn! Zelf vind ik Fotografie en GUP mooie bladen, over het algemeen. B&W Mag ken ik inderdaad ook en is erg mooi, maar inderdaad, erg prijzig zodra het uit het buitenland moet komen, helaas.

  Maar ik zal zeker nog eens Focus erbij pakken!

 8. Crowdedhousenl
  Profiel Crowdedhousenl schreef op woensdag 11 september 2013 om 14:05  | reageer

  Klopt ik heb hetzelfde...de meeste bladen is 1 pot nat, en vaak gericht op het opvoeden van mensen die wel een (D)SLR hebben gekocht, maar 'm gebruiken als een point-and-shoot.

  Fotografie en P/F zijn ok, maar ik heb zeker bij P/F de indruk dat 't sponsored magazine is en dat veel fotografen deze dan gratis kijven, net als Watch bij juweliers.

  Gewoon selectief zijn, deze maand gaat Focus over natuurfotografie, echt veel wordt behandeld, mijn ding is het niet...dus sla ik m over

 9. MaGi
  Profiel MaGi schreef op donderdag 12 september 2013 om 06:34  | reageer

  Ik vind het bijzonder jammer dat SHUTR ermee stopt. Ik vond het een mooi blad gericht op fotografie ipv fotografietechniek. En het was geen magazine vol met advertenties. Jammer....

 10. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op donderdag 12 september 2013 om 08:48  | reageer

  @erik Weet niet of je Focus weer gaan bekijken veel zin heeft, nu HUB-uitgeverij failliet is?

 11. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 12 september 2013 om 08:55  | reageer

  @Antonette:
  Het faillissement van HUB raakt Focus niet, aangezien Focusmedia blijkbaar een aparte/zelfstandige uitgeverij is. Ze beweren zelf in ieder geval dat ze gewoon doorgaan, zie hier. De vraag is natuurlijk of dat op de langere termijn geen effect heeft natuurlijk...

 12. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 12 september 2013 om 20:28  | reageer

  Fotografie en GUP ken ik beide niet. Zelf lees ik zo nu en dan Photo Digitaal, maar die vind ik ook minder aan het worden. Daarnaast Focus soms, als de onderwerpen me aanstaan.

 13. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 12 september 2013 om 20:35  | reageer

  @Ton:
  Check ze hier: GUP en Fotografie (al word je van die tweede website niet veel wijzer). Niet in elke boekhandel te vinden, maar wel beide meer de moeite waard!

 14. tonkunenfotografie
  Profiel  tonkunenfotografie schreef op donderdag 12 september 2013 om 20:46  | reageer

  Thanks Erik

 15. PanzerfaustNL
  Profiel PanzerfaustNL schreef op dinsdag 17 september 2013 om 11:05  | reageer

  Ik vind GUP ook geweldig. En alhoewel Leica Fotografie International merkgebonden is, vind ik dat ook een heel mooi, Engels dan wel Duitstalig, blad.

  Wellicht sta ik er alleen in, maar het feit dat ze het blad hernoemd hebben van RAW naar SHUTR, is denk ik al fout geweest. RAW als in rauw, ongepolijst spreekt mij veel meer aan. SHUTR neigt toch weer veel meer richting techniek, waar er al honderden bladen van zijn.

  Ik ben/was lid van SHUTR, maar ook lid van zoom.nl. Lastig dan als ze een aanbod doen op een blad waar je al lid van bent.

  Maar ja, ik lees alles wat over fotografie te vinden is.

 16. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 17 september 2013 om 11:20  | reageer

  @ Panzerfaust:
  Die naamswijziging hebben ze volgens mij moeten doen omdat de merknaam Raw al iets met spijkerbroeken deed... Het lijkt me in ieder geval zeker geen eigen keuze geweest om dat na één editie te wijzigen...

 17. Willy van Dreumel
  Profiel Willy van Dreumel schreef op dinsdag 17 september 2013 om 12:20  | reageer

  Toen ik vorig jaar mijn abonnement op Zoom opzegde kreeg ik als try-out 1 of 2 nummers van Shutr gratis aangeboden. Daarbij hoorde een flinke korting op het abonnementsgeld voor het eerste jaar, maar toch ben ik toen niet op dat aanbod van Shutr in gegaan. Ondanks het gegeven, dat ik Shutr wel een mooi blad vond. Doodgewoon omdat ik niet te veel abonnementsverplichtingen wil hebben, en echt ergens moest beginnen met bezuinigen. Overigens, nu ik mijn abonnementen-bundel (nog steeds) aan het uitdunnen ben, mag DFPro ook wel oppassen.
  Erik slaat de spijker op z'n kop wat DFPro betreft, waar dit voor twee of drie jaar terug veel achtergrondartikelen over fotografie en fotografen liet zien, is dit een soort "foto hardware-review blad" geworden. En meer en meer krijg ik daarbij de indruk dat ik een doodgewone advertorial zit te lezen, ik mis een kritische en objectieve onderzoeksmethodiek à la Photozone.de. DFPro, jullie kunnen (en moeten...) veel beter, anders ga ik ook hiervoor een alternatief zoeken! Als DFPro dezelfde prijs hanteerde als Shutr, had ik ook dit abonnement nu al opgezegd, voorlopig heeft DFPro nog het voordeel van een lage abonnementsprijs, maar als de inhoud steeds verder verwatert, is het ook dat geld niet meer waard.

 18. Marcel
  Profiel  Marcel schreef op maandag 1 februari 2016 om 20:13  | reageer

  Goed nieuws. ShutR vanaf 24 maart 2016 weer verkrijgbaar.

 19. Gerard Bolhuis
  Profiel Gerard Bolhuis schreef op zaterdag 27 augustus 2016 om 04:51  | reageer

  Ben van de Zoom naar de Focus gegaan en het eerste wat mij opviel was het technisch aspect en (mooier nog) het weinige aan reclame in de Focus.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord