De Sportfotobijbel naar de drukker! Actie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Cristian Kiesling

Recensie: RAW Fotomagazine

maandag 6 februari 2012, 11:24 door | 10.157x gelezen | 16 reacties

Sinds 23 december ligt hij al in de winkel, maar vandaag ontving ik mijn eerste exemplaar van het nieuwe fotomagazine 'RAW'. Het magazine richt zich, naar eigen zeggen, op een nieuw soort fotograaf: de professionele amateur. Erg nieuwsgierig begon ik te lezen in de eerste, 196 pagina's dikke, editie..

RAW fotomagazine wordt vier keer per jaar uitgegeven door IDG; de uitgever van vele andere magazines waaronder Zoom.nl Magazine. Hoofdredacteur Robert Theunissen spreekt over een nieuw soort fotograaf als zijnde de doelgroep: de professionele amateur, een term die volgens hem slaat op kwaliteit en niet op het feit of je er je brood mee verdient.

Afdrukkwaliteit


Wat mij als eerste opviel toen ik het dikke pakket in mijn handen kreeg, was de kwaliteit. Niet alleen de kwaliteit van de softcover (die bij elke uitgave gevuld wordt door een andere foto met daarbij uitleg over die foto), maar ook de geweldige weergave van de foto's. Het papier is lekker dik en de foto's worden scherp en kleurecht weergeven.

Fotomagazine RAW

Vormgeving


Naast de afdrukkwaliteit valt mij ook meteen de vormgeving op: basic en clean. Wanneer je snel door het blad heen bladert, valt het oog gelijk op de foto's die centraal staan. Pagina's volledig gevuld met foto's schieten dan ook geregeld voorbij.

Dat foto's centraal staan wil echter niet zeggen dat er tekst mist, deze wordt op volgende pagina's netjes gepresenteerd. In de tekstopmaak zie je de kleur oranje veel terugkomen, evenals op de cover. Mooie quotes, titels en decoratieve initialen blijven dan ook niet achterwegen in dit mooie magazine.

Die keuze om foto's zo centraal weer te geven spreekt mij persoonlijk erg aan, omdat het extra aandacht naar de foto trekt.

Inhoud


De opbouw steekt logisch en goed in elkaar. Een duidelijke inhoudsopgave met lokkende foto's laat op een goede wijze de opbouw zien. Vooral de rubrieken 'eerste & laatste' en 'de beste concurrenten' spreken mij erg aan. In 'eerste & laatste' wordt er gekeken naar een eerste (foto, camera of opdracht) van een fotograaf, Frank Doorhof in de eerste editie, en de laatste. Erg leuk om de vooruitgang van andere fotografen te zien.

Vier fotografen geven hun mening over andermans werk in de rubriek 'de beste concurrenten'. De bekritiserende, aanmoedigende en complimenterende reacties zijn erg leerzaam, voor zowel lezer als de betreffende fotograaf.

Naast deze rubrieken vind je ook nog nieuws en trends in de fotografie, informatie over verschillende fotoboeken, een agenda en nog veel meer.

Conclusie


Kortom vind ik het een mooi vormgegeven, duidelijk en inspirerend nieuw fotomagazine met leuke, nieuwe rubrieken. De schrijfstijl is erg rustig en gedetailleerd. Veel foto's zorgen voor verduidelijking en inspiratie. En met een actieprijs van 8,95 is het zeker de moeite waard om dit magazine eens te proberen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Cristian Kiesling

Over de auteur

Cristian (1995) is online media expert en houdt zich vooral bezig met online advertising en WordPress websites. Daarnaast fotografeert hij ook, zowel analoog als digitaal. Cristian is ook te vinden op Twitter.

16 reacties

 1. neutcomp
  Profiel  neutcomp schreef op maandag 6 februari 2012 om 11:42

  Cool heb me meteen maar even een abonnement laten aansmeren voor 22,50 voor het eerste jaar (50% korting) voor 4 edities.

 2. Benny
  Profiel Benny schreef op maandag 6 februari 2012 om 13:09

  Hoi,

  Wat moet ik verstaan onder "professionele amateur"?

  Je bent, of professional of amateur. Er is geen tussen gebied! Een ander woord voor een fotograaf die wat met zijn fotografie bij verdient, is ook wel: fotograaf in bijberoep. Maar in bijberoep maakt nog geen professioneel.

  Tegenwoordig kan iedere willekeurige g*k naar de KvK stappen, en zich voor veel beroepen uitgeven. Zou niet mogen kunnen, want de kwaliteit gaat daardoor een eind achteruit.

  En wat het magazine betreft: de zoveelste in de rij...

  Benny

 3. Crisjee
  Profiel  Crisjee schreef op maandag 6 februari 2012 om 18:13

  @Ruben veel plezier, ik denk dat je er geen spijt van zult krijgen! vrolijk

  @Benny zoals in het artikel staat wordt er met een 'professionele amateur' iemand bedoelt die foto's maakt op een professioneel niveau, maar er zijn brood niet mee verdient en daardoor dus ook een amateur is. Er is dus zeker een tussen gebied, aangezien de definitie van 'fotograaf' de maker van een foto is.
  En over de 'willekeurige g*k', het gaat hier om fotografen die foto's maken als hobby dus die zullen zichzelf niet vaak inschrijven bij de KvK. Ik ben het met je eens dat het het aanzicht van 'de fotograaf' naar beneden haalt, maar van de andere kant vind ik dat wanneer je genoeg verkoopkracht hebt, je daar geen last van hoeft te hebben.
  Jammer dat je het magazine ziet als de zoveelste in de rij, zelf vind ik het weer een extra keuze.

 4. MaGi
  Profiel MaGi schreef op maandag 6 februari 2012 om 19:14

  Ik ben aangenaam verrast door de RAW. Mooi blad waarin de foto's staan en niet de apparatuur en ik niet betaal om advertenties te lezen. De 25 euro meer dan waard.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Magazines

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord