Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Mijlpaal: 30 jaar Photoshop!

woensdag 26 februari 2020, 20:10 door | 3.610x gelezen | 0 reacties

's Werelds bekendste fotobewerkingsprogramma vierde onlangs haar 30e verjaardag. Photoshop is niet alleen een icoon in de creatieve wereld, foto-shoppen is zelfs een officieel werkwoord geworden in de Nederlandse taal.

De eerste versie van Photoshop was echter nog niet zo'n pareltje als het nu is, zoals in dit artikel hopelijk duidelijk zal worden.

De eerste demo van Photoshop

The Knoll brothers


Broers John en Thomas Knoll konden het erg goed met elkaar vinden en zij hebben gezorgd voor het ontstaan van het Photoshop-programma, dat in 1990 werd gelicenseerd.

John raakte zeer onder de indruk van de Pixar Image computer waarmee je een afbeelding naar getallen kon omzetten. Die getallen kon je dan weer manipuleren met dit te dure apparaat.

John besloot toen samen met zijn broer een goedkoper apparaat te ontwikkelen om foto's te bewerken. Dit werd uiteindelijk Photoshop als software.

John creŽerde in 1987 de eerste gefotoshopte foto ooit; een (topless) foto van zijn eigen vrouw op Bora Bora. Hij noemde de legendarische foto 'Jennifer in Paradise'.

Jennifer (John's toekomstige vrouw) en John werkten allebei bij Industrial Light & Magic, die onder andere zorgden voor de special effects van Star Wars. Ze waren samen op vakantie (toen nog niet getrouwd en moe van de opnames van Who Framed Roger Rabbit) toen John de foto maakte. Daarna vroeg hij zijn vriendin meteen ten huwelijk.

Een zeer krachtige fotobewerker


Photoshop is inmiddels veel krachtiger dan alleen maar iets waarmee je rode ogen kunt verwijderen. In 1986 draaide de eerste Photoshop-versie op een Macintosh Plus-computer (8 megahertz CPU en 4 megabyte werkgeheugen), wat toen heel modern was.

Toch zaten er toen al veel mogelijkheden in het programma, waarvan we er nog steeds veel terugzien in de huidige versies.

Photoshop is natuurlijk een zegen als het gaat om fotobewerking. Je kunt er geweldige artistieke creaties mee maken. Maar de keerzijde is er ook; je kunt er nepnieuws mee verspreiden of dingen perfect laten lijken, met onhaalbare schoonheidsstandaarden als gevolg.

Daar zijn ze bij Adobe wel druk mee bezig. Ze ontwikkelen AI (kunstmatige intelligentie) toepassingen die kunnen lezen of een foto wel of niet bewerkt is. Maar uiteindelijk zijn ze natuurlijk toch voor trots op Photoshop. Het is aan de ethiek van de gebruiker om er goede of slechte dingen mee te doen.

Visuele effecten met Photoshop in The Abyss van James Cameron

Verbeteringen


Lagen werden pas na vier jaar uitgevonden. Om het 30-jarig jubileum te vieren heeft Adobe verbeteringen uitgebracht in Photoshop op de iPad en desktopcomputers, waaronder een donkere modus voor MacOS en een betere filler (die zich bewuster is van de context en waarbij je de workspace niet hoeft te verlaten).

Bovendien is de Lens Blur verbeterd, waardoor het realisme en de scherpte van de Lens Blur beter is en bepaalde items in je foto op een mooiere manier worden vervaagd.

Nu kun je een beter bokeh-effect creŽren, iets dat ook veel in de smartphonefotografie wordt gebruikt om het object in de voorgrond scherp te maken en de achtergrond geblurred. Het lijkt nu meer driedimensionaal.

Voor het nieuwe Photoshop voor de iPad zijn ook nieuwe mogelijkheden uitgebracht, waaronder een nieuwe kwast om randen die je losgetrokken hebt scherper te maken en een mooiere manier om objecten te selecteren, zodat dat gehele proces beter werkbaar wordt op de tablet. Tot slot is er betere ondersteuning voor lettertypes en effecten daarop.

30 jaar en nog alive and kicking


Photoshop is dus al 30 jaar oud en wordt nog steeds erg veel gebruikt, wat best bijzonder is! Er zijn natuurlijk altijd mensen die zweren bij andere fotobewerkers, maar Photoshop blijft toch het meestgebruikte.

Zelfs op het gebied van AI (Artificial Intelligence) lijkt Photoshop nog niet op haar retour.

Van harte!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord