Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Nokia N8 en Samsung NX100 versus Canon 5D mark II

vrijdag 4 februari 2011, 19:48 door | 6.295x gelezen | 9 reacties

We hebben het er op Photofacts al eerder op gehad; je hoeft geen professionele spiegelreflexcamera te gebruiken om professionele foto's te maken. Nadat Fstoppers eerder reeds een studioshoot fotografeerden met een iPhone is nu de Belgische fotograaf Filip Bunkens aan de slag gegaan met een Nokia N8, een Samsung NX100 en een Canon 5D mark II.

Gedurende de fotosessie zijn twee Bowens Gemini 500R flitsers gebruikt. Filip heeft deze voor alle camera's ingezet zodat de resultaten ook vergelijkbaar zouden zijn. Bekijk in onderstaande video het resultaat.


De video zelf is overigens ook geschoten met een Nokia N8 telefoon. De foto's zijn ook op een vergelijkbare manier nabewerkt. Kijk voor meer informatie ook op de Pitslamp blog.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Robert
  Robert schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 20:53  | reageer

  Je hoeft geen dure camera te hebben, alleen twee dure flitsers à 500 euro is voldoende.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 21:05  | reageer

  Binnenkort toch eens een iPhone shoot doen zonder hulpmiddelen. Met mooi beschikbaar licht valt tenslotte ook meer dan voldoende te behalen.

 3. aradilon
  aradilon schreef op zaterdag 5 februari 2011 om 01:02  | reageer

  Ik was na de schoot ook aanwezig, en heb dus al een paar beelden gezien van elke camera, en ik vond ze eigenlijk allemaal niet mis. Maar dat zal nog wel duidelijk worden op zijn blog.

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zaterdag 5 februari 2011 om 16:12  | reageer

  tjah.... ik snap heel goed dat een goede fotograaf met minimale middelen al mooie plaatjes kan maken; 'het oog is belangrijker dan de tools'.
  Maar ik zie in de praktijk nooit een vakman met een lowbudget-camera fotograferen.
  En inderdaad, door wel professionele flitsers aan te sluiten sla je de plank zo nog voor een groot deel mis.
  Ben meer benieuwd naar jouw variant, Elja.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 5 februari 2011 om 22:13  | reageer

  Wat is een professionele foto? In mijn optiek is dat een foto waarmee je geld kunt verdienen. Als de klant het resultaat wil kopen, dan maakt het niks uit waarmee die foto gemaakt is. of waarmee het resultaat naderhand is bewerkt. De/het ene commercial/website/tijdschrift is de/het andere niet. Het leuk voor om de verschillende resultaten te zien, maar het heeft niets te maken met de vraag of het een professionele foto is.

 6. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op zaterdag 5 februari 2011 om 23:29  | reageer

  Denk dat van jullie dit wat te ernstig nemen, en ik ben vrij zeker dat dat echt niet de bedoeling was van Filip of van Fstoppers. Dit is gewoon om aan te tonen dat met een professionele productie elk fototoestel kan gebruikt worden om een foto te maken van kwaliteit, en ook gewoon voor de fun of it.

 7. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zondag 6 februari 2011 om 09:51  | reageer

  Goh, kan dat in België nog? Kamerbreed je logo incl. 'fotografie' achterop je auto zetten zonder het risico te lopen dat 'ie wordt leeggejat?

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 6 februari 2011 om 11:37  | reageer

  @Robert: Bij Filip wel daarvan staat inmiddels bekend dat ie voortaan met een mobiele telefoon werkt dus ligt er toch geen equipment in zijn auto vrolijk

 9. Filip
  Filip schreef op maandag 7 februari 2011 om 14:09  | reageer

  @Robert en @Henk: Ik ben niet helemaal akkoord met jullie opmerkingen. Het klopt dat er pro flitsers bij staan, maar je mag niet vergeten dat de foto ook wel gebalanceerd is met natuurlijk licht. De flitsers zijn enkel gebruikt om het model uit te lichten. Als je zegt dat een foto met flisters geen goede foto is dan heb je natuurlijk wel het nadeel dat je elke foto in een magazine/commercial/... niet als een echte foto beschouwd. In dat opzicht vind ik dus eerlijk gezegd dat jullie vergelijking niet opgaat. Ik heb trouwens geen enkele aanpassing gedaan aan de belichting, deze is opgezet voor de shoot en daar is tijdens de shoot totaal niets meer aan veranderd. Ik had deze shoot ook kunnen doen zonder belichting maar dan had je bij elke camera een vlakke foto gekregen.

  @EdC: Ik ben volledig akkoord met jouw opmerking, het maakt inderdaad niet uit met welke tools je foto gemaakt is als een klant hem wil kopen en er tevreden mee is. Wat ik enkel wou aantonen is dat je niet de nieuwste materialen nodig hebt om een goede foto te maken. Er zijn namelijk veel mensen die er vanuit gaan dat je omdat je een dure camera hebt, je wel goede beelden kan maken en met die stelling ben ik niet akkoord

  @Robert as Arno says knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord