Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 goede fotografie voornemens voor 2013

maandag 31 december 2012, 14:09 door | 10.512x gelezen | 27 reacties

De jaarwisseling is een mooi moment voor jezelf om goede voornemens te maken voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, afvallen en minder drinken zijn wellicht de meest gemaakte voornemens, maar ook voor je fotografie kun je natuurlijk goede voornemens maken. Wij geven je alvast 10 suggesties om het nieuwe jaar mee te beginnen.

1. Fotograferen in het RAW formaat


Werk je nu nog steeds in het standaard Jpeg formaat van je camera? Je mist dan echt mogelijkheden om nog meer uit je beeld te halen doordat je met elke foto beeldinformatie (die wel beschikbaar is in RAW) weggooit door de automatische omzetting naar Jpeg.

Het nieuwe jaar is een mooi moment om over te schakelen naar het RAW formaat. Je kunt de instelling in je camera vandaag nog overzetten en vanaf nu aan de slag gaan met RAW. Met een programma als Adobe Lightroom is het een fluitje van een cent om altijd met RAW te werken en toch snel je foto's klaar te hebben.

I Shoot RAW

2. Leer je camera kennen


Je camera beschikt waarschijnlijk over veel meer mogelijkheden dan je ooit gebruikt hebt. Neem er in het nieuwe jaar eens tijd voor om je camera eens echt goed te leren kennen. Neem de handleiding eens door of, als die niet zo lekker weg leest, koop een boek specifiek voor jouw camera.

Het meeste zul je leren als je regelmatig één functie op je camera uit kiest en gaat uitzoeken waar die precies voor dient en hoe je er mee moet werken. Ga er vervolgens ook echt zelf mee aan de slag. De kans is groot dat je zo instellingen op je camera ontdekt waar je niet meer zonder wilt.

3. Leer handmatig te fotograferen


Gebruik jij altijd de automatische stand op je camera? Leer in 2013 eens fotograferen op de handmatige stand. Het kost je per foto wat meer tijd, maar het dwingt je om goed na te denken over de keuzes die je maakt bij een foto. Welke lichtgevoeligheid, welke sluitertijd en welk diafragma. Wat doet elke wijziging en waarom kies je de ene keer voor die instelling en de andere keer voor een andere.

Overigens is er verder niks mis met fotograferen in de P(rogram) stand van je camera. In combinatie met plussen en minnen kun je hiermee in veel situaties gewoon prima uit de voeten en maak je sneller de foto de je hebben wilt. Zeker in situaties waar je snel op wisselende omstandigheden moet inspringen. Het is echter wel goed om exact te weten welk effect welke instelling heeft.

Canon pasm

4. Start een 365 project


De beste manier om goed te leren fotograferen is er gewoon heel veel mee bezig te zijn. Een 365 project, waarbij je elke dag één foto kiest en publiceert, is hiervoor een ideale stok achter de deur. Zorg wel dat anderen weten van je project en je de foto's het liefst op een website plaatst. Dat helpt je om ook echt elke dag je best te doen voor die ene foto.

Gaat het hele jaar elke dag fotograferen je te ver dan kun je ook starten met bijvoorbeeld een 85-85 project; 85 dagen lang een foto maken met een 85mm objectief. Dit is natuurlijk ook uit te voeren met elk ander objectief.

5. Limiteer jezelf


Ga jij altijd op pad met een volle tas aan fotoapparatuur zodat je op elke situaties voorbereid bent? Gooi het roer in 2013 zo nu en dan eens radicaal om. Ga op pad met alleen een camera voorzien van één objectief. Bij voorkeur nog een objectief met vast brandpuntsafstand (zoals de 50mm f/1.8).

Je wordt hierdoor gedwongen de hele dag met alleen dit objectief bezig te zijn en dat maakt je een stuk creatiever. Kies uiteraard geen kritieke fotosessies (zoals een bruiloft) om hier mee te experimenteren.

Een bijkomend voordeel is dat je een stuk gemakkelijker op pad gaat met je camera wanneer je niet die zware rugtas steeds hoeft mee te zeulen. Een echt lichtgewicht alternatief is natuurlijk op pad gaan met alleen je smartphone.

6. Probeer iets nieuws


Is portretfotografie helemaal jouw ding? Verdiep je in het nieuwe jaar ook eens in bijvoorbeeld landschapsfotografie. Kies een onderwerp waar je normaal niet zoveel mee hebt en ga eens kijken wat je hierin kunt bereiken. Als je altijd maar met jouw specifieke onderdeel bezig bent mis je de kans om nieuwe dingen te ontdekken.

Waarschijnlijk pik je ook nog nuttige dingen op die je toch ook weer in jouw eigen fotografie kunt gebruiken. Bijvoorbeeld hoe je een landschap op een prachtige manier met een portret kunt combineren.

Voor iedere fotograaf is wel een onderwerp te bedenken waar ie nog niet zoveel ervaring mee heeft. Een mooie manier om regelmatig met nieuwe vormen van fotografie in aanraking te komen is door bij een fotoclub te gaan. In bijna elke plaats is wel een fotoclub actief die vaak maandelijks op pad gaan voor een afwisselende vorm van fotografie.

7. Begin een eigen project of serie


Een mooie manier om verdieping in je fotografie te vinden is door het starten van een project of fotoserie. Kies een onderwerp en ga ermee aan de slag. Zo kun je bijvoorbeeld jagers gaan vastleggen, de inhoud van handtassen fotograferen, 1 miljoen foto's vanuit je raam schieten of duizenden naakte mensen fotograferen. Bedenk iets waar jij iets mee hebt en kom met een interessant fotografie project.

Een serie, zelfs over iets alledaags, kan een krachtige manier zijn om een boodschap over te brengen. Ook voor jezelf is het leerzaam om zo intensief met een specifiek onderwerp bezig te zijn en uiteindelijk houd je er een gedenkwaardige serie aan over die geschikt kan zijn voor een tentoonstelling.

8. Promoot jezelf


Mooie foto's maak je meestal niet alleen voor jezelf. Het is leuk en lonend als je werk door anderen bekeken en gewaardeerd wordt. Zet je zelf daarom het komende jaar in de kijker door jezelf en je werk te promoten. Onbekend maakt onbemind.

Een eigen website op je eigen domeinnaam is een goed startpunt. Je basis om jouw boodschap (en vooral foto's) uit te dragen. Maak gebruik van social media om een netwerk op te bouwen en zoek naar manieren om jouw werk en jezelf eruit te laten springen.

Door jezelf als merk neer te zetten kun je ook meer bereiken met jouw fotografie. Zo zet je jezelf in de kijker voor potentiële opdrachtgevers en kun je het werk dat je maakt (indien gewenst) verkopen. Wellicht de start naar jouw eigen bedrijf als fulltime fotograaf.

9. Volg een workshop


Stilstand is achteruitgang, ook binnen de fotografie. Je moet eigenlijk elke dag bijleren om het meeste uit je fotografie te kunnen halen. Dat je Photofacts leest is natuurlijk al een uitstekende manier om bij te blijven en bij te leren, maar door het volgen van een fotografie workshop kun je in één dag een schat aan informatie bijleren.

10. Stel jezelf doelen


Dit hele artikel gaat over het stellen van doelen voor jezelf. Als je geen doelen stelt, hoe weet je dan waar je heen wilt en wanneer je er gekomen bent? Bedenk wat jij in 2013 wilt bereiken en schrijf het op een post-it en plak deze op je monitor. Zo wordt je elke keer gewezen op wat je met jezelf hebt afgesproken.

Voornemens 2013

Maak je doelen niet te complex en vooral haalbaar, desnoods in verschillende kleine stapjes om zo één groter doel te bereiken. Mijn post-it voor 2013 hangt al op mijn monitor. Tijd om jouw doelen voor het nieuwe jaar vast te leggen. Ik hoor ook graag in de reacties wat jouw fotografische voornemens voor 2013 zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

27 reacties

 1. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op maandag 31 december 2012 om 14:37  | reageer

  Alvast een paar van mijn fotografie goede voornemens voor 2013:
  * starten met een 35-35 project: 35 dagen lang een foto met mijn 35mm (klein beginnen vrolijk)
  * artikelen schrijven voor Photofacts vrolijk

  Iedereen een geweldig fotografie jaar gewenst!

 2. MvKetel
  MvKetel schreef op maandag 31 december 2012 om 14:39  | reageer

  Zitten uiteraard genoeg nuttige tips en ideeën tussen, maar ik zou van de 356 her en der gewoon 365 maken knipoog

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 31 december 2012 om 14:48  | reageer

  @MvKetel; Tja, da's wel erg gewoontjes he, zo'n 365 project. Een 356 project is toch veel unieker.. knipoog

  Thanks voor de melding, ik heb het aangepast.

 4. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 31 december 2012 om 15:04  | reageer

  Oei, de RAW-suggestie..dat zal weer leiden tot verhitte discussies vrolijk Goeie tips overigens. Is dat plaatje van 'I shoot RAW' trouwens ook als tatoeage verkrijgbaar?

 5. MvKetel
  MvKetel schreef op maandag 31 december 2012 om 15:13  | reageer

  @Elja dat klopt natuurlijk knipoog
  ps. ook het geeltje bevat de fout

 6. Mirjam
  Mirjam schreef op maandag 31 december 2012 om 15:41  | reageer

  Wanneer je een 365-dagen-project wilt starten kan dat natuurlijk ook gewoon op de nederlandse pagina: 365dagenproject.nl.

  Van harte welkom!

 7. T. Teernstra
  Profiel  T. Teernstra schreef op maandag 31 december 2012 om 16:05  | reageer

  Leuk artikel! Ten aanzien van voornemen nummer 8: een goed sub-voornemen kan zijn een profielpagina te maken op de nieuwste en modernste webportal voor fotografen: Fotograaf-Huren. Dit vergroot jouw vindbaarheid op internet in 2013 aanzienlijk! Registratie is gratis voor de eerste 100 fotografen! www.fotograaf-huren.nl Twitter:@topfotografen

 8. Robert
  Profiel Robert schreef op maandag 31 december 2012 om 16:45  | reageer

  @ T. Teernstra: ik begrijp dat uw goede voornemen voor 2013 is hier onder elk artikel uw website te pluggen?

 9. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 31 december 2012 om 18:33  | reageer

  Inderdaad Robert, het viel me ook al op dat zowel degenen die blogbijdragen schrijven (zie 'Nut van fotografieforum') als de reageerders voornamelijk hun eigen product proberen te slijten. Zo'n reactie nodigt me dan des te harder uit om zeker niet op die site te kijken...

 10. Els Pluym
  Els Pluym schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 11:03  | reageer

  Happy new year!!
  Dat is een heel leuk lijstje waarvan ik er al een paar in gedachte had. Deze hier te lezen geeft me de motivatie ermee aan de slag te gaan.

 11. Leo Reijnen
  Leo Reijnen schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 11:13  | reageer

  Ik begin met een 52 week project dit lijkt voor mijn meer haalbaar.
  verder wens ik iedereen een gezond en fotografies 2013.

 12. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 11:21  | reageer

  Duizenden naakte mensen fotograferen is wat te hoog gegrepen maar twaalf moet wel haalbaar zijn. Mijn fotografische doel voor dit jaar is een kalender in jaren 50 Playboy pin-up stijl.
  Technisch geen grote opgave maar het werven van geschikte modellen wordt een uitdaging, evenals het vinden van twaalf verschillende, creatieve tafereeltjes.
  Een flitsend 2013 toegewenst allemaal!

 13. Harold
  Harold schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 11:33  | reageer

  Leuk artikel! De beste wensen trouwens voor iedereen. Ik ga mij het hele jaar richten op honden fotografie. Iemand nog mooi inspiratie sites hiervoor?

 14. Ytos
  Profiel Ytos schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 11:58  | reageer

  @Harold: ik weet niet of je deze site al kent van Ernst von Scheven. Topper volgens mij.

 15. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 12:25  | reageer

  Martin ken je de site ModelMayhem? Moet je maar eens rondkijken, zijn genoeg Nederlandse dames op te vinden. Voor tafereeltjes adviseer ik je om een moodboard te maken nadat je inspiratie hebt gezocht bij andere fotografen. Dat begint meestal met googlen op: 50s playboy pin-up vrolijk

 16. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 13:10  | reageer

  Mijn doel voor dit jaar is actie!

 17. martinphili
  Profiel martinphili schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 13:16  | reageer

  Txs voor het meedenken Bram vrolijk Ik ben al wel een beetje bekend met 50s pin-ups, dat zal het probleem ook niet zijn. Zo'n kalender is feitelijk niets anders dan een serie van twaalf foto's die onderling een verbindend thema en stijl moeten hebben maar toch ook weer voldoende variatie moeten bieden.
  Die variatie combineren met de terugkerende stijl zal de uitdaging zijn vrolijk

 18. Paul
  Paul schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 15:07  | reageer

  Voor wie het nog niet weten...
  "I shoot RAW" merchandise is hier verkrijgbaar: froknowsphoto.com

  Allemaal de beste wensen voor 2013!

 19. harold
  harold schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 16:04  | reageer

  Thanks Ytos! Ik kende die site nog niet.

 20. mirjam mulder
  mirjam mulder schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 17:25  | reageer

  Mijn voornemen? samen met een vriendin ons eigen fotografieclub starten!

 21. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 17:59  | reageer

  Gelukkig nieuwjaar voor iedereen en mijn voornemen: lachen (wetenschappelijk bewezen dat je dan langer leeft) muziek luisteren (muziek verbroedert en niet sport, zoals velen denken), de natuur in met je camera (twee vliegen in één klap) en leren luisteren naar anderen. Elja en andere bloggers dank voor al je (jullie) informatieve bijdragen.

 22. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 18:46  | reageer

  Happy New Year,voor het nieuwe jaar heb ik voornemers meer films te maken met mijn DSLR.

 23. Edouard
  Edouard schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 19:13  | reageer

  Iedereen een fotogeniek 2013!
  Mijn goede voornemen: minder achter de computer en meer in het veld!

 24. Jos
  Jos schreef op dinsdag 1 januari 2013 om 20:43  | reageer

  Ik voelde me al vaker uitgedaagd maar nu ga ik toch voor een 50-50 project. Vanaf volgende week te zien op duick.nl.

 25. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 2 januari 2013 om 06:15  | reageer

  Mijn doel dit jaar: meer fotograferen! Oftewel... minder achter de computer en meer achter de camera. vrolijk

 26. Robert
  Profiel Robert schreef op donderdag 3 januari 2013 om 12:42  | reageer

  Voor wie nog inspiratie zoekt voor een project en deze video nog niet heeft gezien: Jonathan Britnell filmde in 2012 elke dag één seconde. En plakte dat op briljante wijze aan elkaar.

 27. bomavicus
  Profiel bomavicus schreef op woensdag 17 juni 2015 om 15:18  | reageer

  With FroKnowsPhoto: Go Above and Beyond Auto, pro photographer and FroKnowsPhoto creator Jared Polin gives you a fun and informative approach to learning photography

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord