Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik van Rosmalen

Fotolumni viert geslaagde verjaardag met Masters of Photography

vrijdag 23 september 2016, 11:22 door | 5.418x gelezen | 0 reacties

Fotolumni, de alumnivereniging van de Fotovakschool, vierde afgelopen zaterdag in de Arnhemse Walburgiskerk haar eerste lustrum. Het werd een geslaagde vijfde verjaardag met inspirerende sprekers onder de noemer Masters of Photography.

Overzichtsfoto Walburgiskerk Arnhem. Foto Jan van Dalen Fotografie

Overzichtsfoto Walburgiskerk Arnhem.
Foto: Jan van Dalen fotografie

Naast stands van diverse bedrijven kon Fotolumni een aantal indrukwekkende namen presenteren: Bas Meelker, Eddy van Wessel ťn Carl de Keyzer betraden het podium om over hun werk te vertellen.

Eddy van Wessel


Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel trekt al tientallen jaren door diverse oorlogsgebieden. Hij won in 2012 ťn in 2015 de Zilveren Camera. In 2015 kreeg hij die prijs voor de fotoserie 'Sinjar, de strijd om Hoofdweg 47', over de strijd rond de Iraakse stad die op dat moment in handen was van IS.

Hij had eigenlijk in Noord-SyriŽ willen zitten. Omdat het Turkse leger er is binnengetrokken, was echter de grens met Irak dicht en kon hij daar niet komen. Een geluk voor Fotolumni, want met Eddy van Wessel hebben ze een inspirerende fotograaf op het podium die uitermate boeiend kan vertellen.

Eddy van Wessel. Foto Jan van Dalen Fotografie

Eddy van Wessel vertelt over zijn werk en belevenissen.
Foto Jan van Dalen Fotografie.

Eddy werkt over het algemeen met twee Leica's, elk met een vast brandpunt-objectief erop. Wijd is daarbij het devies, zo blijkt. 'Ik noem mijn 35mm wel eens mijn telelens, veel langer wordt het niet', aldus de fotograaf. Die overigens dol is op tegenlicht en wars is van regels als een horizon die recht moet staan.

Ook scherpte vindt hij een overschat begrip. 'Ik werk ook graag met heel oude objectieven, die behoorlijk wat zachter zijn. Daar hou ik van.'

Ook werkt Eddy, als het even kan, nog analoog. Bijvoorbeeld met een eenvoudige oude Zeiss Super Ikonta. 'Mooi voordeel daarvan is dat je dan niet meer een vreemde van 5.000 kilometer verderop bent, maar de man met dezelfde camera als iemands opa had', schetst hij.

En hij vertelt niet alleen over apparatuur, maar praat ook over ethische en persoonlijke grenzen,hoe hij zijn bestemmingen bereikt, ťn hoe hij omgaat met de mensen die hij tegenkomt. Een mooi inkijkje in een wereld die ver weg is voor de meeste fotografen in Nederland.

Bas Meelker


Hoewel hij 'pas' sinds 2002 fotografeert, behoort Bas Meelker tot de top van de Nederlandse natuur- en landschapsfotografen. Hij werkt voor toonaangevende opdrachtgevers als National Geographic, Canon en Nomad. Hij publiceerde al in talloze bladen en schreef een boek over landschapsfotografie.

In zijn presentatie laat hij een bloemlezing van zijn eigen werk zien. Belangrijkste boodschap daaruit is dat de discipline staat of valt met een goede voorbereiding en planning. 'Als er iemand in de zaal is die op de bonnefooi op pad gaat en elke keer met een geweldige landschapsfoto thuiskomt... steek je hand op, want dan wil ik met je mee', aldus Bas.

Het kennen van geschikte locaties, weten wat het weer doet, waar de zon opkomt of ondergaat en of er Sahara-zand in de lucht zit: al die aspecten zijn van belang.

Het blijkt overigens dat die aspecten ook veel belangrijker zijn dan veel Photoshopkwaliteiten. Veel nabewerken is er niet bij in de workflow van Bas. 'Ik doe niet aan HDR of ingewikkelde technieken, de meeste van mijn foto's komen voor 95% 'af' uit mijn camera, uiteraard aangevuld met de juiste tools zoals grijsverloopfilters.'

Op Photofacts schreef Bas overigens ook al eens een blog met tien tips voor betere landschapsfoto's. Doe er je voordeel mee!

Foto Jan van Dalen Fotografie

Bas Meelker - Foto Jan van Dalen Fotografie

Carl de Keyzer


Magnum-fotograaf Carl de Keyzer was de derde spreker tijdens de dag. De gelauwerde documentairefotograaf vertelde over zijn vele gepubliceerde boeken en zijn conceptmatige insteek.

Zo vertelde hij over zijn meest recente publicatie 'Moments before the flood'. Daarvoor bezocht hij de kust van Europa - van AlbaniŽ tot ScandinaviŽ - waar hij dagelijks zo'n vijftien locaties fotografeerde.

'Centraal thema daarin is de opwarming van de aarde en de daarmee gepaarde stijging van de zeespiegel', legt hij uit. 'Ik heb gefotografeerd vanuit die gedachte Moments before the Flood, als ware het de laatste foto van die plek.'

Tot slot kregen de aanwezige alumni nog een primeur: Carl toonde een aantal foto's uit zijn nieuwe boek 'Higher Ground', wat in november verschijnt. 'In feite een vervolg op Moments, waarbij de overlevenden een nieuw Europa stichten hoog in de bergen.'

Daarvoor bezocht hij talloze kabelbanen en toeristische hot spots in de Alpen. Met als resultaat een serie bijna surrealistische, vervreemdende beelden, zeker met het commentaar van Vlaamse Magnun-fotograaf erbij.

Carl de Keyzer Higher Ground


Demonstraties


Ook rond het sprekersprogramma waren nog aardige demonstraties te zien van Wendy Appelman, die de nieuwe HS flitskoppen van Elinchrom demonstreerde, Olympus-ambassadeur Brendan de Clercq die vertelde over de mogelijkheden die light shapers bieden ťn FVS-docent Mich Buschman, die lumecubes demonstreerde, kleine kubusjes met led-licht.

Mich Buschman demo


Al met al heeft Fotolumni dus een prima vijfde verjaardag neergezet, met aansprekende gasten.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord