Elja Trum

Toetsenbord aanpassen voor Photoshop

maandag 26 mei 2008, 23:09 door | 10.185x gelezen | 7 reacties

Een paar weken terug schreef ik een artikeltje over een paar handige keyboard shortcuts in Photoshop. In de reacties kwam Libeco met een praktische cheatsheet om naast je computer te hebben liggen. Nog handiger zijn wellicht deze stickers waarmee je elke sneltoets direct op je keyboard kan terugvinden.

Oke, met een vanaf prijs van 30 dollar zijn ze best prijzig en je toetsenbord wordt er ook niet mooier op, maar handig is het wel. Helaas zijn ze momenteel alleen maar verkrijgbaar voor toetsenborden van Apple (zowel desktop als laptops).

Behalve voor Photoshop zijn er ook 'skins' beschikbaar voor Aperture, Final Cut Pro, Pro Tools, After Effects en Logic Pro.

Ook leuk met ongeveer dezelfde insteek -maar dan moderner- is het Optimus Maximus toetsenbord. Hierop zitten in elke toets leddisplays verwerkt waardoor elke toets een wisselende opdruk kan weergeven. Helaas is de uiteindelijk op de markt verschenen versie lang niet zo mooi geworden als de eerste schetsen. Ook de prijs is niet mals.

Toch lijkt het me uiteindelijk wel ideaal. Een toetsenbord dat zich aanpast aan de applicatie waarmee je werkt en de functie die je binnen die applicatie gebruikt. Voorlopig is een geslaagde uitvoering nog even toekomstmuziek en is het alternatief wellicht de hier besproken stickers.

MacBook voorzien van Photoshop opdruk101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. mreys
  Profiel mreys schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 08:39

  Zijn deze aanpasbaar voor niet-QWERTY keyboards?

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 08:46

  @mreys; Ohja, onze Belgische bezoekers hebben een afwijkend keyboard. Ik neem aan dat de Photoshop shortcuts nog steeds onder dezelfde toetsen zitten? Dan zouden deze stickers daarvoor ook bruikbaar moeten zijn. Op de site staat overigens wel specifiek aangegeven dat ze voor US keyboards zijn..

 3. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 08:47

  Wacht is, dus als je dat toetsenbord koopt, kan je er dmv led verlichting hem telkens op je computer aanpassen?
  Dus geen bedrukking erop ofzo?

  Das wel vett, dan koop k die zeker.

 4. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op dinsdag 27 mei 2008 om 08:51

  Ohw wacht eens; is deze € 1186.20 ?

  Tja dan denk ik 't toch niet nahnah.

  Nee hoe duur is dat ding?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Overige

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord