Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Airportfotografie; deel 4

zondag 16 oktober 2011, 22:25 door | 6.209x gelezen | 12 reacties

Bijna een jaar geleden schreef ik de laatste posting over airportfotografie. Inderdaad, de tijd vliegt! Maar we pakken de draad weer op. Vandeweek hadden we in Beijing een stralende najaarsdag en toog ik met mijn tas vol gear naar Beijing Capital Airport Terminal 3, een van Beijing's architectonische kroonjuwelen. Het was aanvankelijk de bedoeling het gebouw in zijn totaal te schieten maar fotografie is soms onvoorspelbaar. En dat maakt het natuurlijk wel zo spannend.

Sowieso is het een kolossaal gebouw en onderschat je al snel afstanden die je moet lopen om er met 17mm groothoek de terminal fatsoenlijk op te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en schoot ik een aardige serie. Thuisgekomen bleek dat er in het asfalt droogplekken te zitten van een stortbui de nacht ervoor. Het stoorde me dusdanig dat ik ze de trash bin heb toevertrouwd en besloot zo snel mogelijk terug te gaan. Van compromissen hou ik niet want foto's moeten gewoon vlekkeloos zijn.

Niet getreurd want alles bij elkaar heb ik toch weer een aardige serie aan mijn airportportfolio (da's er een voor scrabble!) toe kunnen voegen. Deze keer met lage ISO waardes gefotografeerd (in verband met het voorgeschreven lage ruisniveau voor stock). Mijn statief had ik achter in de auto laten liggen. Want al rondlopend binnen in de terminal vertelde mijn gevoel dat het not done is met statief te fotograferen. Het lijkt me ook niet toegestaan en ziet eruit als 'kijk mij eens pro zijn'.

Dat gezegd hebbende wil ik toch proberen of ik op de een of andere manier toestemming kan krijgen voor zo'n shoot. Je kunt dan overdag lange sluitertijden gebruiken waardoor bewegende mensen een motion blur veroorzaken. In combinatie met het strakke interieur kan dat best aardige resultaten opleveren. En natuurlijk is zo'n terminal 's avonds met de prachtige verlichting een fotogeniek gebeuren, zowel interieur als exterieur. Er wacht nog aardig wat werk aan de winkel.

Deze serie is in tegenstelling tot de laatste (deel 3) wat meer ingetogen qua kleur, iets meer gestileerd zou je kunnen zeggen. Persoonlijk ben ik meer tevreden met het resultaat dan de laatste en zitten er een paar treffers bij. Enfin, nog steeds vind ik een airport een geweldige plek om rond te hangen; de koortsachtige dynamiek, pluriformiteit (mensen) en de ruimtelijkheid van het interieur maken het tot een feest voor een fotograaf. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring.

Onderstaand de kersverse BCAT3 APPF, ofwel Beijing Capital Airport Terminal 3 AirPort PortFolio:

Beijing Capital Airport Terminal 3
Foto 1.


 Beijing Capital Airport Terminal 3 metrostation
Foto 2.


man maakt foto met smart phone bij raampartij
Foto 3.


glazen gang met reflectie
Foto 4.


lijn met baggage trolley's
Foto 5.


blauwe vloersigning
Foto 6.


 blauwe vloersigning
Foto .7

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 17 oktober 2011 om 08:26  | reageer

  Ton, gewoon contact opnemen met de PR/Media-afdeling, niet geschoten is altijd mis. Je foto's vind ik netjes en strak, maar niet heel spannend. Je hebt het over 'koortsachtige dynamiek, pluriformiteit (mensen) en de ruimtelijkheid van het interieur'. Alleen die laatste zie ik eigenlijk terug, en de link met vliegveld is soms niet heel duidelijk, ik zie meer (mooie) architectuurfoto's. Hopelijk ben je dat met me eens.

 2. PehrG
  PehrG schreef op maandag 17 oktober 2011 om 12:15  | reageer

  Bram, ik ben het niet altijd met je eens, maar het gebrek aan hectiek en dynamiek heb je scherp opgemerkt.
  Ton, mooi als stockfoto's, maar dit keer veel design en een dun en niet helemaal duidelijk verhaal. Sorry, ik betere bijdragen van je gelezen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 17 oktober 2011 om 12:17  | reageer

  @Bram
  Input is altijd welkom Bram. Deze serie helt inderdaad wat over naar stilisme. Je hebt gelijk dat daardoor de pluriformiteit van mensen niet uit de verf komt. Op zich zou dat een uitdaging kunnen zijn voor een vervolg op deze serie. Ik ga sowieso eens spelen met dat idee. Bedankt voor je reactie!

  @PehrG
  We moeten elkaar scherp houden en daarom neem ik je kritiek zeker ter harte. Zoals ik tegen Bram al zei: wellicht een uitdaging om die typische luchthavenhectiek en dynamiek in een vervolg te verbeelden. Ook jij bedankt voor je reactie.

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 17 oktober 2011 om 18:02  | reageer

  ik vind foto 1 wel verrassend; er is feitelijk bijna niets (interessants) te zien en toch is het een mooie strakke plaat!

 5. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op maandag 17 oktober 2011 om 20:40  | reageer

  Ik vind foto 2 een echte luchthaven foto. Erg mooi, helder en licht. Zoals hierboven al gezegd komt de hectiek die je er ervaren hebt niet in de foto's terug maar verder een leuke serie!

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 17 oktober 2011 om 21:59  | reageer

  Vreemd, bij foto 2 verwacht ik meer te kijken naar een zwembad dan een luchthavengebouw. Is een mij intrigerende foto. De signs in foto 7 vind ik zelf boeiend. Foto 3 is leuk, maar voor de hand liggend en waarschijnlijk een goede stockfoto.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 03:35  | reageer

  @EdC
  De architecten van Foster & partners zullen het zo niet bedoelt hebben maar nu je het zegt, het lijkt inderdaad op een zwembad. M'n fascinatie voor signing komt natuurlijk voort uit m'n designachtergrond. Bedankt voor je reactie!

 8. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 08:16  | reageer

  Haha had zelf niet gedacht aan een zwembad maar nu jullie het zo zeggen...

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 12:52  | reageer

  @Damien Franscoise
  Op de signing is helaas weinig ruimte meer voor 'swimming pool' anders zou het naast de grootste terminal ter wereld ook de eerste zijn met een swimming pool. De Chinezen zijn best in voor gekke dingen.

 10. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 13:29  | reageer

  Doe ze het idee aan de hand, misschien leuk voor een later project vrolijk

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 18 oktober 2011 om 18:09  | reageer

  @Damien Franscoise
  Vandeweek ga ik het zeker eens aankaarten en vertel de partijbonzen dat de PF lezers er sowieso al enthousiast over zijn.

 12. Bastiaan
  Bastiaan schreef op woensdag 19 oktober 2011 om 23:08  | reageer

  Foto 1 is een verschrikkelijk gave plaat - prachtige vlakverdeling!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord