Ton Vingerhoets

Airportfotografie; deel 4

zondag 16 oktober 2011, 22:25 door | 5.210x gelezen | 12 reacties

Bijna een jaar geleden schreef ik de laatste posting over airportfotografie. Inderdaad, de tijd vliegt! Maar we pakken de draad weer op. Vandeweek hadden we in Beijing een stralende najaarsdag en toog ik met mijn tas vol gear naar Beijing Capital Airport Terminal 3, een van Beijing's architectonische kroonjuwelen. Het was aanvankelijk de bedoeling het gebouw in zijn totaal te schieten maar fotografie is soms onvoorspelbaar. En dat maakt het natuurlijk wel zo spannend.

Sowieso is het een kolossaal gebouw en onderschat je al snel afstanden die je moet lopen om er met 17mm groothoek de terminal fatsoenlijk op te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en schoot ik een aardige serie. Thuisgekomen bleek dat er in het asfalt droogplekken te zitten van een stortbui de nacht ervoor. Het stoorde me dusdanig dat ik ze de trash bin heb toevertrouwd en besloot zo snel mogelijk terug te gaan. Van compromissen hou ik niet want foto's moeten gewoon vlekkeloos zijn.

Niet getreurd want alles bij elkaar heb ik toch weer een aardige serie aan mijn airportportfolio (da's er een voor scrabble!) toe kunnen voegen. Deze keer met lage ISO waardes gefotografeerd (in verband met het voorgeschreven lage ruisniveau voor stock). Mijn statief had ik achter in de auto laten liggen. Want al rondlopend binnen in de terminal vertelde mijn gevoel dat het not done is met statief te fotograferen. Het lijkt me ook niet toegestaan en ziet eruit als 'kijk mij eens pro zijn'.

Dat gezegd hebbende wil ik toch proberen of ik op de een of andere manier toestemming kan krijgen voor zo'n shoot. Je kunt dan overdag lange sluitertijden gebruiken waardoor bewegende mensen een motion blur veroorzaken. In combinatie met het strakke interieur kan dat best aardige resultaten opleveren. En natuurlijk is zo'n terminal 's avonds met de prachtige verlichting een fotogeniek gebeuren, zowel interieur als exterieur. Er wacht nog aardig wat werk aan de winkel.

Deze serie is in tegenstelling tot de laatste (deel 3) wat meer ingetogen qua kleur, iets meer gestileerd zou je kunnen zeggen. Persoonlijk ben ik meer tevreden met het resultaat dan de laatste en zitten er een paar treffers bij. Enfin, nog steeds vind ik een airport een geweldige plek om rond te hangen; de koortsachtige dynamiek, pluriformiteit (mensen) en de ruimtelijkheid van het interieur maken het tot een feest voor een fotograaf. Althans, dat is mijn persoonlijke ervaring.

Onderstaand de kersverse BCAT3 APPF, ofwel Beijing Capital Airport Terminal 3 AirPort PortFolio:

Beijing Capital Airport Terminal 3
Foto 1.


 Beijing Capital Airport Terminal 3 metrostation
Foto 2.


man maakt foto met smart phone bij raampartij
Foto 3.


glazen gang met reflectie
Foto 4.


lijn met baggage trolley's
Foto 5.


blauwe vloersigning
Foto 6.


 blauwe vloersigning
Foto .7

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

12 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op maandag 17 oktober 2011 om 08:26

  Ton, gewoon contact opnemen met de PR/Media-afdeling, niet geschoten is altijd mis. Je foto's vind ik netjes en strak, maar niet heel spannend. Je hebt het over 'koortsachtige dynamiek, pluriformiteit (mensen) en de ruimtelijkheid van het interieur'. Alleen die laatste zie ik eigenlijk terug, en de link met vliegveld is soms niet heel duidelijk, ik zie meer (mooie) architectuurfoto's. Hopelijk ben je dat met me eens.

 2. PehrG
  PehrG schreef op maandag 17 oktober 2011 om 12:15

  Bram, ik ben het niet altijd met je eens, maar het gebrek aan hectiek en dynamiek heb je scherp opgemerkt.
  Ton, mooi als stockfoto's, maar dit keer veel design en een dun en niet helemaal duidelijk verhaal. Sorry, ik betere bijdragen van je gelezen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 17 oktober 2011 om 12:17

  @Bram
  Input is altijd welkom Bram. Deze serie helt inderdaad wat over naar stilisme. Je hebt gelijk dat daardoor de pluriformiteit van mensen niet uit de verf komt. Op zich zou dat een uitdaging kunnen zijn voor een vervolg op deze serie. Ik ga sowieso eens spelen met dat idee. Bedankt voor je reactie!

  @PehrG
  We moeten elkaar scherp houden en daarom neem ik je kritiek zeker ter harte. Zoals ik tegen Bram al zei: wellicht een uitdaging om die typische luchthavenhectiek en dynamiek in een vervolg te verbeelden. Ook jij bedankt voor je reactie.

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 17 oktober 2011 om 18:02

  ik vind foto 1 wel verrassend; er is feitelijk bijna niets (interessants) te zien en toch is het een mooie strakke plaat!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.476 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord