Ton Vingerhoets

Beijing Opera; traditioneel theater terug van weggeweest

zaterdag 26 juni 2010, 23:21 door | 4,757x gelezen | 12 reacties

Beijing als hoofdstad heeft veel culturele schatten. In mijn recente blog over de hutongs heb ik daar al iets over geschreven. In dit blog gaat het over de Beijing Opera, een vorm van traditioneel Chinees theater waarin muziek, zang, mime, dans en acrobatiek worden gecombineerd. Het ontstond in de late achtiende eeuw en is tot op de dag van vandaag razend populair bij jong en oud. Het weerspiegelt de rijke historie en verfijnde aristocratie waar Chinezen terecht zo trots op zijn.

Het is overigens weer terug van weggeweest want tijdens de culturele revolutie is deze theatervorm in de ban gedaan als 'bourgeoise'. Het werd vervangen door propagandistische voorstellingen waarin de toenmalige partijpolitiek op een heroische manier werd verheerlijkt. Het laatste decennium is er weer volop belangstelling voor historische kunstvormen zoals deze. De flamboyante kostuums, passionele zang en acrobatisch acteerwerk zijn werkelijk state of the art.

Beijing Opera


Een stukje geschiedenis
Even een stukje geschiedenis. Het fenomeen is afkomstig uit de provincie Anhui en ontstond in 1790 als een voorstelling voor de verjaardag van de keizer Qianlong. De theatervorm groeide in populariteit gedurende de negentiende eeuw. Rond 1884 werd de keizerin Cixi een patroon van de Beijing opera en kreeg het daardoor aanzienlijk meer status. De eenvoud ervan droeg sterk bij aan de populariteit; iedereen kon de aria's vlot meezingen en ook de sages waren uit het leven gegrepen.

Beijing Opera


Chinese televisieploeg
Een hele tijd terug werd ik uitgenodigd door een vriend om de Beijing opera te bezoeken. Ik had er veel over gehoord maar geen beeld ervan. Ik vermoedde dat het niet was toegestaan om er te fotograferen maar ik had het geluk dat er op dat moment een crew van de Chinese televisie bezig was met opnames. Ik heb me stoicijns onder deze ploeg gemengd en aan het fotograferen gegaan en niemand heeft me verder iets gevraagd. Soms moet je als fotograaf improviseren.

Beijing Opera


Zoom by feet
De shots zijn gemaakt met mijn prime objectieven EF 135mm f/2L en EF 200mm f/2.8L. Gelukkig kon ik redelijk uit de weg met het 'zoom by feet' werk. Toch denk ik dat een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS een beter objectief was geweest vanwege de image stabilisatie en natuurlijk het comfort van de zoom. Aan de andere kant zijn de razendsnelle primes met hun superieure autofocus ook geen slecht gereedschap. Je moet allen verdraaid goed (en snel) je afstand in kunnen schatten.

Beijing Opera


Enig in zijn soort
Ondanks dat ik basic Mandarin spreek heb ik niet veel verstaan vanwege het archaische taalgebruik. Maar ik heb er niet minder om genoten! Wat het een schitterend schouwspel; weelderige kostuums en expressieve gelaatsbeschilderingen die allemaal een diepe betekenis hebben in het plot. Het tempo ligt erg laag maar dat hinderde mij totaal niet. De verzameling traditionele muziekinstrumenten produceren een uniek geluid dat de totale performance enig in zijn soort maakt.

Beijing Opera


Passie en emotie
De acteurs die schitteren in de Beijing opera zijn in China echte sterren. Ze hebben allemaal een lange weg afgelegd eer dat ze zich de uiterst verfijnde acteerkunst hebben eigen gemaakt. Ze leggen er echt hun ziel en zaligheid in en die passie en emotie heb ik proberen vast te leggen in mijn beelden. Het is onnodig te vermelden dat juist dat aspect het moeilijkste is van stage fotografie; je onderwerpen bewegen continu en het licht verandert zowat iedere seconde.

Beijing Opera


Verfijning van de Cinese cultuur
Ik kan me voorstellen dat niet iedereen gecharmeerd is van deze traditionele theatervorm. Maar zie het als een stukje cultuur, net zoals de hutongs, Verboden Stad of het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen). Het reflecteert de veredeling van de Chinese cultuur. Het is doorspekt met symboliek en de heldenverhalen spreken ook vandaag de dag tot de verbeelding van jong en oud. Het heeft op mij enorm indruk gemaakt en draagt bij aan mijn beeldvorming van China.

Beijing Opera


Het geeft jullie weer een andere inkijk in het hededaagse China. In het vervolg van deze reeks zullen nog tal van interessante culturele onderwerpen en bezienswaardige Beijing sites de revue passeren.

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 27 juni 2010 om 08:33

  Hoi Ton, echt geweldig dat je de kans kreeg (pakte) om dit soort foto's te maken. Theater of concert lijkt me heel leuk om te fotograferen. Ik vind het isoleren van de artiesten tegen een zwarte achtergrond echt heel mooi. Je kan hiermee ook makkelijk in photoshop heel creatief het één en ander bij elkaar zetten. Al met al leuk stukje.
  Groetjes Edward

 2. Jas
  Jas schreef op zondag 27 juni 2010 om 10:34

  mooie foto's maat dit is wat ik bedoelde aan de foon "gisteren"

 3. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 27 juni 2010 om 13:22

  Weer een mooi artikel en erg leuk om te lezen. Grappig dat je als "blanke" fotograaf gewoon tussen de chineese televisieploeg je kan mengen en niemand zich afvraaag wie je bent en waarom je aan het fotograferen bent.

  Ik ben weer beniewd naar het volgende artikel. Blijf ze met plezier lezen.

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 27 juni 2010 om 17:17

  Prachtige serie, zowel in kleur als compositie. Met weer een mooi verhaal erbij. Je bent een prime-fan en je kunt je er prima mee handhaven. Maar ik kan me voorstellen dat een tele-zoom hier best handig was geweest.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.